Maaliskuussa Peugeot 3008 nappasi Vuoden Auto 2017 -tittelin. Lähtökohta on paras mahdollinen Opel Grandland X:lle, koska kyseessä on monilta osin sama auto.

Grandland X tulee edelleen kasvavalle katumaasturimarkkinalle kilpailemaan esimerkiksi Seat Atecaa ja Nissan Qashqaita vastaan. Grandlandin kulmahampaina ovat ulkonäkö, ajettavuus ja kohtuullinen hinta.

Ulkonäkö viittaa maasturimaisuuteen, mutta kuten moni jo tietää, ei tämän luokan autolla maastoon mennä – tai ainakaan tulla sieltä pois. Tarjolla on vain etuvetoisia versioita. Tärkeämpää on sen sijaan moottorien taloudellisuus.

Alkuun voi valita joko 1,2-litraisen bensiini- tai 1,6-litraisen dieselmoottorin. Myöhemmin valikoimaan tulee lisää tehoa ja lataushybridikin on luvattu. Se on nelivetoinen, mutta vain sähkömoottorin ansiosta.

Vaihteistovalikoima on tällä hetkellä kumpaankin moottoriin kuusivaihteinen manuaali tai automaatti. Ensi vuoden puolella valikoima laajenee kahdeksanvaihteisella automaatilla.

Lisävarusteita myydään opelmaisesti houkuttelevan hintaisilla paketeilla. Oleellisimmat varusteet ovat mukautuvat lediajovalot ja ergonomiset istuimet, jotka on paketoitu kahteen kalleimpaan pakettiin. Ledivalojen teho on vielä pieni arvoitus, mutta pesimien puute ja referenssiluku 12,5 ei kovin suuria odotuksia luo. Silti vakiohalogeenien pitäisi jäädä kakkoseksi.

Ohjaamossa on paljon tilaa ja kulku kuljettajan paikalle on helppoa. Ajoasennon säädöt ovat laajat ja mukavan asennon saaminen onnistuu. Näkymä sopii myös konservatiivisempaan makuun kuin Peugeot 3008:ssa, jossa mittareita katsellaan pienen ohjauspyörän yli.

Ajettavuudessa ei ole moittimista, ainakaan lyhyen koeajon perusteella. Auto on ulkomitoiltaan suuremman luokan laite, mutta silti ahtaassa parkkihallissa se on riittävän ketterä. Ohjauksen sopiva vaste ja palautus luovat miellyttävän ensivaikutelman.

Ohjauksen kanssa tulee hyvin toimeen myös moottoritiellä ja kurvikkailla maantieosuuksilla. Näkyvyys on enimmälti hyvä, mutta toisinaan etuviistonäkymä jää katveeseen.

Grandland X tulee myyntiin nopealla tahdilla ja sen voi käydä tilaamassa vaikka heti itselleen.

Laajempi Ajettua-artikkeli julkaistaan 4. lokakuuta ilmestyvässä TM:n numerossa 18/17.