Taiwanilainen kännykkämerkki HTC ei ole viime aikoina paistatellut älypuhelinmarkkinoiden parrasvaloissa. Valmistaja on paremmin pärjännyt Googlen Pixel-puhelimien hovihankkijana. Nyt on kuitenkin aika tuoda markkinoille uusi HTC-huippumalli. Tekniikan Maailma kävi ottamassa ensituntumat puhelimesta Kööpenhaminassa.

HTC U12+ -uutuusmallin yleisilme ei ole muuttunut paljoakaan edellisestä HTC U11+ mallista. Valmistaja ei ole edes lähtenyt mukaan näyttölovi-trendiin.

Puhelimen etupuolella on edelleen kuuden tuuman ja 18:9-kuvasuhteen lcd-näyttö, jonka resoluutio on quad hd+ -tasoa eli tarkemmin ilmaistuna näytössä on 2 880 x 1 440 pikseliä. Näyttö tukee dci-p3-väriavaruutta sekä YouTuben hdr10-laajasävykuvaa.

Puhelin tuntuu todella laadukkaalta kädessä. Takaosan lasinen pinta kerää kuitenkin herkästi sormenjälkiä, mikä korostuu etenkin puhelimen mustassa värivaihtoehdossa. Translucent Blue -kuoriväri on hieman läpinäkyvä, mikä antaa mahdollisuuden kurkistaa hieman kuoren sisälle luksuskellojen tavoin.

Sormenjälkilukija on takana ja helposti käytettävissä. Puhelimen voi myös avata kasvontunnistuksen avulla. Kotelon sivun tavalliset äänenvoimakkuuden painokytkimet on korvattu paineentunnistavilla kosketusnäppäimillä, jotka värähtävät kosketuksen voimasta. Liikkumattomien näppäimien käyttö tuntuu aluksi hieman oudolta, mutta uusi toimintaperiaate on loppujen lopuksi vain tottumuskysymys.

Puhelimen runko tuntuu jämäkältä, mutta liukkaat lasiset pinnat molemmilla puolilla laitetta ovat rähmäkäpälän kädessä vaaralliset. Laitteella on IP68-suojaluokitus, joten kotelon pitäisi kestää myös vettä.

HTC:n huippumallissa on edellisen version tavoin puristuksen tunnistus, jonka avulla puhelinta voi ohjata. Uusi Edge Sense 2 tunnistaa, kummalla kädellä käytät puhelinta ja tekee erilaisten toimintojen ohjaamisen mahdolliseksi puristuksen avulla.

Suorituskyvyltään HTC U12+ on kilpailukykyinen huippumalli. Suorittimena on tämän hetken tehokkain eli Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Ram-käyttömuistia puhelimessa on 6 gigatavua ja tallennusmuistia 64 gigatavua, jota on mahdollista laajentaa muistikortin avulla jopa kahteen teratavuun asti. HTC U12+ tulee myyntiin varustettuna Androidin 8.0 -versiolla ja käyttöliittymänä toimii HTC:n oma HTC Sense.

Puhelimen takapuolella sijaitsevat 12 megapikselin pääkamera f1.75-aukolla sekä 16 megapikselin kamera teleoptiikalla ja f2.6-aukolla. Pääkamera on vakautettu optisella kuvanvakaajalla. 4k-videokuvan tallennus onnistuu jopa 60 kuvan sekuntinopeudella. Videokuvaamisen vakauttamista auttaa elektroninen kuvanvakain.

Etupuolelle on sijoitettu myös kaksi kameraa, joiden tarkkuus on 8 megapikseliä ja aukko f2.0. Tuplakameralla saadaan selfieihin syvyysterävyysefektejä.

Äänen tallentamiseen käytetään puhelimen neljää eri mikrofonia, joiden suuntakuviota voidaan muuttaa kuvaustilanteen mukaiseksi.

Äänentoistosta vastaavat eteenpäin suunnatut HTC BoomSound -kaiuttimet, jotka käyttävät puhelimen koko koteloa kaikupohjana. Kaiuttimien ensikuuntelun perusteella äänenlaadussa olisi vielä parantamisen varaa. Tarkempaa arviota äänenlaadusta on odotettavissa, kun saamme puhelimen vertailukelpoiseen testiin.

Perinteistä kuulokeliitäntää ei puhelimesta löydy. Hieman yllättävää on se, että myyntipakkauksen mukana ei tule edes adapteria, joka mahdollistaisi omien kuulokkeiden käyttämisen. Paketissa on onneksi sentään HTC:n omat USonic -melunvaimennusnappikuulokkeet.

Akun kapasitettia on jostain syystä pienennetty edellisestä mallista, vaikka puhelimen ulkoiset mitat ovat lähes pysyneet ennallaan. Puhelimessa on nyt vain 3,5 Ah:n akku. Puheajaksi 4g-verkossa luvataan jopa 28 tuntia tai musiikinkuuntelussa toiminta-ajaksi 50 tuntia. Puhelin tukee Quick Charge 4.0 -lataustapaa, mutta langatonta latausta laitteessa ei kuitenkaan ole.

Lippulaivaluokassa kilpailevan HTC U12+:n hinta on myös huippumallin mukainen. Puhelimen ohjehinta on 819 euroa. HTC U12+ tulee Suomessa myyntiin Ceramic Black -värisenä kauppoihin sekä Translucent Blue -värisenä HTC:n omaan verkkokauppaan 18. kesäkuuta. Flame Red -versio tulee myyntiin HTC:n verkkokauppaan vuoden kolmannella neljänneksellä.