Syksyisin puhelinvalmistajat paljastavat loputkin kuluvan vuoden huippumalleista. Nyt vuorossa on Huawei uudella Mate 20 Pro -mallilla, joka nostaa lippulaivapuhelimien riman entistä korkeammalle.

Huawein lippulaivamallin Mate 20 Pron ruutukoko on kasvanut edellismallin kuudesta tuumasta 6,39 tuumaan. Iso näyttö täyttää koko puhelimen etupuolen, joten yläkulmassa on suhteellisen iso lovi etukameralle. Näyttö kaartuu reunoilta sivuille samaan tapaan kuin Samsungin huippumalleissa. Näytön tarkkuus on kasvanut 3 120 x 1 440 pikseliin, ja kuvasuhde on 19,5:9. Näyttötekniikka on säilynyt tummia sävyjä hyvin toistavana oled-tekniikkana.

Kirin 980 on ensimmäinen Android-puhelimessa käytetty seitsemän nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu versio.

Mate 20 Pro:n suorituskyvystä vastaa Huawein oma Kirin 980 -järjestelmäpiiri, joka julkaistiin elokuussa IFA-messujen yhteydessä. Piiri on ensimmäinen Android-puhelimessa käytetty seitsemän nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu versio.

Järjestelmäpiiri on varustettu peräti kaksiytimisellä neuroverkkoyksiköllä, joka takaa entistä tehokkaamman tekoälyn. Suorituskyvyn pitäisi kasvaa jopa 75 prosenttia edelliseen Kirin 970 -piiriin verrattuna. Käyttömuistia puhelimessa on joko 6 tai 8 gigatavua ja tallennustilaa 128, 256 tai 512 gigatavua mallista riippuen.

Kameroita puhelimen takana on kolme ja lisäksi salama, ja ne on asteltu loogisesti neliömuodostelmaan.

Nettinopeuksissa puhelin on omassa luokassaan. Se on ensimmäisiä puhelimia, joka tukee wlan-verkossa jopa 1,732 Gbit/s:n nopeutta, ja puhelimen 4g-modeemilla pitäisi päästä 1,4 Gbit/s:n nopeuksiin. Gps-satelliittipaikannuksessa käytetään kahta eri taajuutta (L1 ja L5), mikä mahdollistaa entistä tarkemmat sijaintitiedot.

Heitä, jotka toivoivat uuteen huippumalliin muistikorttipaikkaa, odottaa sekä hyviä että huonoja uutisia. Huawei ei ole lähtenyt asentamaan perinteistä mikro sd -muistikorttipaikkaa puhelimeen, vaan valmistaja luottaa uuteen Nano Memory -muistikorttiin, joka on kooltaan nanoSIM-kortin kokoinen. Huawei perustelee standardin vaihtoa tilasyistä. On mielenkiintoista nähdä, ottaako uusi korttistandardi tuulta purjeisiinsa ja yleistyykö se myös muiden valmistajien puhelimissa.

Kamerapuolella on tapahtunut mielenkiintoisia päivityksiä. Kolme kameraa nähtiin jo Huawein P20 Pro -mallissa keväällä, mutta kameroiden kokoonpano on Mate-mallissa hieman muuttunut. Kamerat on asetettu neliön muotoiseen ryhmään puhelimen taakse. Suunnittelun innoituksena on kuulemma toiminut Porschen samanmalliset ajovalot, jollaiset on esimerkiksi Porsche 918 -hyperautosta.

Kuvauksen tekoälyominaisuuksia on viety askeleen eteenpäin. Tekoälyn avulla voi myös videoihin luoda tehosteita reaaliajassa.

Monokrominen eli mustavalkoinen kamera on saanut nyt väistyä, ja tilalle on saatu ultralaajakulmainen 20 megapikselinen kamera. Kokoonpanossa on lisäksi 40 megapikselin laajakulma sekä 8 megapikselin telezoomilla varustettu yksikkö. Selfiekuvista vastaa 24 megapikselin etukamera. Lähikuvausominaisuuksia ei ole unohdettu, sillä kameran makro-ominaisuus tekee mahdolliseksi tarkentaa jopa 2,5 senttimetristä.

Kuvauksen tekoälyominaisuuksia on viety askeleen eteenpäin. Tekoälyn avulla voi myös videoihin luoda tehosteita reaaliajassa.

Huawei esitteli ensimmäistä näytön alle sijoitettua sormenjälkilukijaa jo keväällä julkaistussa Porsche Design Huawei Mate RS -puhelimessa. Sama tekniikka on käytössä uudessa Mate 20 Pro -puhelimessa. Puhelimen pitäisi tunnistaa sormenjälki näytön läpi ja avata puhelimen lukitus noin puolessa sekunnissa. Sormenjälki ei ole ainoa tunnistautumistapa. Puhelimen näytön lovesta löytyy samaa kehittynyttä kasvojentunnistustekniikkaa kuin Applen iPhone -puhelimista. Tosin Huawei lupaa tunnistautumisen toimivan paremmin ja nopeammin.

Huawei on kasvattanut akun kapasiteettia entisestään. Uuden puhelimen kuoriin on saatu ahdettua jopa 4 200 milliampeeritunnin akku. Puhelimen lataaminen sujuu entistä nopeammin uuden SuperChargen (40 W) avulla. Puolessa tunnissa saa akkuun 70 prosentin varaustason. Langaton lataus onnistuu nopeasti 15 watin teholla.

Langattoman peilaamisen avulla voi näytölle heijastaa työpöytänäkymän, jolloin puhelimen näyttöä on mahdollista käyttää hiirenä.

Mielenkiintoinen uutuus on mahdollisuus jakaa puhelimen virtaa langattomasti toiseen laitteeseen. Puhelimen takakuori toimii latausasemana. Apuvirtaa voi antaa esimerkiksi toista QI-lataustapaa tukevalle puhelimelle.

Puhelimen suojausluokka on IP68. Sen luvataan selviytyvän 30 minuuttia jopa 1,5 metrin syvyisessä vedessä.

Puhelimen näytön peilaaminen onnistuu näyttöön tai televisioon täysin langattomasti. Langattoman peilaamisen avulla voi näytölle heijastaa työpöytänäkymän, jolloin puhelimen näyttöä on mahdollista käyttää hiirenä.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on uusin Android 9 Pie ja käyttöliittymänä on Huawein oma EMUI 9.0.

Huawei Mate 20 Pro on yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista puhelimista. Valmistaja ei ole pelkästään virittänyt entistä mallia paremmaksi, vaan tarjoaa huippupuhelimessaan uusia ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

On mielenkiintoista nähdä, pystyykö puhelin lunastamaan kaikki lupauksensa. Huawei Mate 20 Pro joutuu saman tien kovaan piinapenkkiin, sillä vertailu Samsung Galaxy Note 9:n sekä Apple iPhone XS Maxin kanssa voi nyt virallisesti alkaa. Huippupuhelimien vertailu julkaistaan Tekniikan Maailman numerossa 21/2018.

Suomessa Mate 20 Pro tulee myyntiin 6 gigatavun ram-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna.

Puhelimen suositushinta on 999 euroa ja myynti alkaa 5. marraskuuta. Ennakkomyyntiin puhelin tulee jo huomenna keskiviikkona 17.10. Suomen-myyntimallien värivaihtoehdot ovat musta, sininen Midnight Blue sekä Twilight-liukuväri.