HYVIN LASKELMOITU


Jari Kujala, kuva

Halvoissa autoissa ovat harvoin kunnossa edes perusasiat. Chevroletin uudessa, lähes kaikkialla maailmassa myytävässä Cruzessa ajo-ominaisuudet ja turvallisuus ovat kohdallaan. Muualta on sitten ollut varaa säästää.

Chevrolet Cruze on saanut syntynsä eurooppalaisjohtoisessa suunnitteluprojektissa, jonka toinen päätuote on uusi Opel Astra. Euroopassa Cruzea myydään 1,6- ja 1,8-litraisilla bensiinimoottoreilla, jotka perustuvat Opelin vanhenevaan tekniikkaan.

Kaksilitraisesta, italialaisvoimin suunnitellusta dieselmoottorista on tarjolla kaksi tehoversiota, joista otimme koeajoon tehokkaimman. Siinä on hinta-paukkusuhde parhaiten kohdallaan.

Cruze on reilunkokoinen C-segmentin edustaja, mutta sen takamatkustajien tilat kärsivät kaarevasta kattolinjasta. Farmarimalli nähtäneen onneksi kahden vuoden sisällä.

Testiautomme tehokkainta dieseliä saa vain kaikkein kattavimmalla varustetasolla nimeltä LT. Lisävarusteena on saatavissa vain metalliväri ja navigaattori. Tarjolla on myös automaattivaihteisto, joka kasvattaa hintaa autoveroineen lähes 3 000 eurolla. Sama kuvio koskee myös isompaa bensiinimoottoria.

Pienempitehoisen dieselin (92 kW ja 320 Nm) kanssa saa vain LS-varustelun, ja pienempään bensiinimoottorin on sen lisäksi saatavissa vielä ”hinnat alkaen” -tyyppinen L-varustelutaso. Siitä ei tosin edes Chevrolet odota menestysmallia.

LT-varustelu tuo LS:n päälle suuremman pyöräkoon, automaatti-ilmastoinnin, vakionopeussäätimen, sadetunnistimen, viiden cd-levyn vaihtajan ja kaksi ylimääräistä kaiutinta. Jo LS:n mukana tulevat useimmat mukavuuteen ja verhoiluun liittyvät perusvarusteet sekä lähes täydellinen turvavarustelu. Auton matala hinta näkyy kuitenkin jossain. Esimerkiksi ajovalot perustuvat vanhaan H4-tekniikkaan.

Moottorissa on terve veto jo tuhannen kierroksen tuntumassa, mikä mahdollistaa taajamanopeuksissa suurienkin vaihteiden käytön. Pientä tarkkuutta vaihteiden käyttö vaatii, sillä niitä on vain viisi ja välityksissä on suuret erot. Laajan vääntöalueen ansiosta viisivaihteisuus ei haittaa.

Vaikkeivät säät suosineet maantiemittauksia, voi suorituskykyä ylistää. Kulutusta taas ei ilman mittauksia uskalla kehua yhtä varauksetta. Voimakas moottori ja painava auto ovat dieselinäkin janoinen yhdistelmä.

LAAJOILLE ja vaatimattomille markkinoille suunnattu Cruze on kaksijakoinen auto. Opelin siivellä suunniteltu perusrakenne on tehty hyvin, joten ajettavuus on useimmista halpamalleista poiketen oikeasti kunnossa, eikä turvavarusteista ole pihistelty sen enempää ajoturvallisuuden kuin kolariturvallisuudenkaan saralla.

Moottoreistakin ainakin dieselien kanssa tulee hienosti toimeen. Matka-ajoon ei paljon parempaa pakettia voi toivoa. Cruzen kääntöpuolella ovat tietyt halvalla tehdyt ratkaisut ja varustelun rajoitteet. Niihin voi kuitenkin varautua etukäteen.