Onko käytössä Windows 10 ja useita ikkunoita auki samaan aikaan? Teetkö kenties hommia monella sovelluksella samanaikaisesti, pomppien ikkunoiden välillä? Käytätkö vielä samaan aikaan työpöydän tarjoamaa tilaa?

Yllättävän moni naksuttelee yhä sinne sun tänne, raahailee ikkunoita pois tieltä ja suurentelee sekä pienentelee niitä hiirellä huitoen, hitaasti ja epävarmasti. Näin siitäkin huolimatta, että Windows 10:ssä on tukku näppäinkomentoja, joilla homma sujuisi luontevammin. Kaikkiin näppäinoikoteihin voi tutustua vaikkapa täällä.

Alla on joka tapauksessa muutamia vuosien saatossa hyödylliseksi havaittuja komentoja, joita ilman on vaikea elää. Niihin totuttuaan Windows 10 ei välttämättä tunnu niin kankealta.

  • Windows + d poistaa avonaiset ikkunat pois näkyvistä ja pienentää ne tehtäväpalkkiin. Tämä on kelpo oikotie silloin, kun halutaan päästä viiveettä työpöytään käsiksi. Sama näppäinyhdistelmä heti perään palauttaa ikkunat ennalleen.
  • Windows + nuolinäppäin helpottaa useiden ikkunoiden hallintaa ja lajittelua. Toimintalogiikka aukeaa parhaiten kokeilemalla kaikkia nuolia ja enter-näppäintä.
  • Windows + I antaa nopean pääsy käyttöjärjestelmän asetusvalikkoon.
  • Alt + Tab on ikivanha yhdistelmä, mutta sen avulla saa yhä hypittyä vikkelästi kaikkien avoimien sovellusten välillä.
  • Windows + T mahdollistaa tehtäväpalkkiin pienenettyjen ikkunoiden välillä liikkumisen.
  • Alt + D valitsee nettiselaimen osoiterivin.

Jokaisella meistä on tietysti omat suosikkikomentonsa ja tapansa työskennellä, mutta niin se vaan menee, että tietyt näppäinkomennot puoltavat edelleen paikkaansa. Esimerkiksi äänikomennoista, eleistä ja Cortanan kaltaisesta apurista ei ole hyötyä silloin, kun puhutaan käyttöjärjestelmän ydintoiminnoista.