Keskittymisavustaja (engl. Focus Assist) on uunituore Windows 10:n ominaisuus, jolla saa hillittyä käyttöjärjestelmän ilmoituksia ja lukuisten viestien tulvaa.

Käytännössä kyse on siitä, että käyttöjärjestelmä jättää tekemisen kannalta epäolennaiset ilmoitukset äänimerkkeineen sekä näkymättä että kuulumatta. Kun toiminnon kytkee pois päältä, avustaja näyttää yhteenvedon siitä, mitä jäi välistä.

Keskittymisavustaja tulee tarpeeseen esitysten aikana, jolloin kannettava tietokone liitetään yleensä ulkoiseen näyttölaitteeseen. Toisaalta sen voi kytkeä päälle tiettynä ajankohtana tai vain pelaamisen ajaksi. Asioiden tärkeysjärjestys on niin ikään muokattavissa, mutta säätövara on toistaiseksi rajallinen.

Näin se toimii:

1) Keskittymisavustaja käynnistetään (ja kytketään pois päältä) ruudun oikean alalaidan Toimintokeskuksesta tai esimerkiksi haun kautta.

2) Asetuksiin pääsee joko Toimintokeskuksesta (oikea klikkaus kuvakkeen päällä) tai klikkaamalla työpöydällä oikeaa hiiren painiketta, valitsemalla Näytön Asetukset ja Keskittymisavustaja.

3) Useimmissa tapauksissa avustaja kannattaa kytkeä niin sanottuun Vain Hälytykset -tilaan, jossa siitä on eniten hyötyä.