Alla listatut ohjelmat ovat vuosien saatossa osoittautuneet tärkeiksi työkaluiksi muun muassa Tekniikan Maailman toimituksessa. Ne kun antavat pätevän kokonaiskuvan pc-tietokoneen suorituskyvystä.

Nopeuden mittaaminen ei sitä paitsi ole mitään rakettitiedettä. Ennen aloittamista tulee silti muistaa, että testiohjelmiston ohjeet kannattaa lukea huolella läpi.

Testiohjelmien avulla voi löytää tietokoneen pullonkaulan ja/tai viallisen komponentin.

Ja jotta tulokset olisivat luotettavia, testiajoja pitää tehdä muutamia peräjälkeen ja tietenkin niin, ettei tietokoneella tehdä mitään muuta mittauksien aikana. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, ettei esimerkiksi itse käyttöjärjestelmä asentele päivityksiään taustalla, kuten Windows 10:llä usein on tapana tehdä.

Mittaamisesta voi olla hyötyä muun muassa silloin, kun kotiin on hankittu uusi tietokone ja halutaan olla varmoja siitä, että kaikki toimii oikein. Testiohjelmien avulla voidaan myös jäljittää mahdollisia vikoja, varmistaa jäähdytyksen riittävyyttä ja niin edelleen. Ajelevatpa jotkut niitä ihan omaksi ilokseen, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin.

Niin tai näin, seuraavilla sovelluksilla pääsee hyvin alkuun:

1) PC Mark 8 Basic Edition on laajempi testiohjelmakokonaisuus, josta voi tietenkin ladata myös maksullinen version. Ilmainen ohjelma on toki toiminnoiltaan suppeampi mutta se antaa hyvän käsityksen tietokoneen yleisestä suorituskyvystä. Mukana tulevat testit (Home, Creative ja Work) arvioivat tunnettujen toimistosovelluksien, verkkoselaimen, kuvankäsittelyn ja muun muassa videoeditoinnin nopeutta aitojen ohjelmien avulla. Ohjelmisto toimii luotettavasti kaikenlaisissa kokoonpanoissa.

2) CineBench on vanhahtavasta ulkoasusta ja käytettävyydestään huolimatta pätevä työkalu keskussuorittimen – ja varauksin myös näytönohjaimen – raa’an suoritintehon mittaamiseen. Tietokoneen keskussuoritinta kannattaa lisäksi kiusata esimerkiksi Prime95:llä, joka toimii uskottavana vakaustestinä myös keskusmuistille ja tietyin varauksin vielä suoritinjäähdytykselle sekä virtalähteelle.

3) Unigine Heaven Basic lienee tämän hetken suosituin testiohjelma näytönohjaimen suorituskyvyn arvioimiseen. Kuormittavan luonteensa vuoksi se soveltuu lähinnä pelikelpoisten tietokoneiden mittaamiseen, sisältäen hyödyllisiä ominaisuuksia tarkempaankin käyttöön. Sovellus toimii kaikilla alustoilla eli Linux-, OS X- ja Windows-käyttöjärjestelmillä. Toinen yleinen vaihtoehto grafiikkamittauksiin on 3DMark ja rasitustestaamiseen FurMark, joista molemmista on niin ikään saatavilla ilmainen kokeiluversio.

4) CrystalDiskMark mittaa tietokoneen massamuistin toimintanopeutta. Yksittäiset kiintolevyjen ja ssd-asemien nopeusmittaukset eivät kuitenkaan ole sataprosenttisen luotettavia saati keskenään vertailukelpoisia, koska tuloksiin vaikuttavat paljon myös tietokoneen muut yksittäiset osa-alueet kuten levyohjain sekä esimerkiksi käyttöjärjestelmän ja emolevyn yksittäiset bios-asetukset. Mutta muun muassa CrystalDiskMark antaa osviittaa siitä, toimiiko tietokoneen massamuisti kutakuinkin oikeassa nopeusluokassa.

5) LAN Speed Test (Lite) on pienikokoinen ja toiminnoiltaan täsmällinen sovellus verkkonopeuksien mittaamiseen. Se voidaan ajaa vaikka usb-muistitikulta ja toimivuus on taattu OS X- ja Windows-käyttöjärjestelmillä. Hieman vanhakantaisesta käytettävyydestään johtuen LAN Speed Test ei välttämättä sovi kaikille, mutta se on joka tapauksessa mitä mainioin verkkotyökalu. Viimeisimmässä 1.3-versiossa on esimerkiksi mahdollista valita mitattava verkkoliitäntä, mistä on hyötyä pc-kokoonpanoilla, joissa on useita tietoliikennesovittimia.

6) SteamVR Performance test keskittyy arvioimaan pc-tietokoneen nopeutta virtuaalitodellisuuden pyörittämisessä. Noin kahden minuutin pituinen testi antaa vihiä siitä, kykeneekö tietokone vaadittavaan ruudunpäivitysnopeuteen ja samalla selviää, jarruttaako tietokoneen suorituskykyä näytönohjain vai keskussuoritin.