HYVÄÄ

• Tasapainoinen sointi

• Kalibrointi ja tila-asetukset

• Tehokas vastameluvaimennus


HUONOA

• Sävynsäätimen toiminta


AKG N90Q ei ole mitkään kovin uusi kuulokemalli, mutta mahdollisuus kokeiluun avautui puolivahingossa jokunen kuukausi sitten. Alkusysäys 1500 euron huippukuulokkeiden testaamiseen oli niiden omintakeinen tekniikka.

Huippukuulokkeissa hyvään äänenlaatuun pyritään yleensä rakenteita ja materiaaleja hiomalla. AKG panostaa niiden ohella digitaaliseen signaalinkäsittelyyn (dsp). Sillä ei kuitenkaan muokata taajuustoistoa musiikkityylin mukaan eikä luoda huikeita tilatehosteita, vaan otetaan huomioon kuuntelijan korvien rakenne ja sen vaikutus äänenlaatuun.

Lisäksi tarjotaan mahdollisuus hienosäätää kuulokeääntä lähemmäs kaiutintoistoa. Se tehdään jäljittelemällä tapaa, jolla korvien etäisyys sekä pään koko ja muoto vaikuttavat kaiuttimista tai muista vastaavista lähteistä saapuvaan ääneen.

Lopputuloksena on luonnollisempi toisto, jota voi halutessaan säätää lähemmäs kaiutinkuuntelusta tuttua äänimaisemaa.

Isot ja mukavat

AKG N90Q:t näyttävät tosi isoilta sekä laatikossaan että kuuntelijan päässä. Suuri kuppikoko johtuu pääosin siitä, että kuulokkeisiin on pitänyt elementtien lisäksi mahduttaa ad- ja da-muuntimet, vahvistimet, digitaaliset mittaus- ja säätöpiirit sekä analogisella tekniikalla toteutettu vastameluominaisuus.

Kyllä, AKG N90Q on koostaan ja 460 gramman painostaan huolimatta vastamelukuuloke, ja vieläpä erittäin hyvä sellainen.

Lentokoneessa tai autossa syntyvä matala jyrinä vaimenee yhtä tehokkaasti kuin vaikkapa matkakuulokkeiden parhaimmistoon kuukuvassa Bose QC35:ssä. Ja jos N90Q:ta on tosiaan valmis ottamaan mukaan matkalle, niin AKG tarjoaa kuljetusta varten tyylikkään nahkapussin

Vaikka AKG N90Q:t ovat isot ja painavat, niitä jaksaa pitää päässään tuntikausia. Moni kevyempi kuuloke näet painaa korvalehtiä ja/tai päälakea enemmän kuin N90Q.

Vastamelu kytkeytyy päälle aina kun kuulokkeisiin kytkee virrat, ja musiikkia voi kuunnella vain niin kauan kuin akussa riittää puhtia, eli käytännössä noin 10–12 tuntia. Akku latautuu täyteen noin neljässä tunnissa.

Kuulokkeiden mukana tulee lisäakku, jolla kuuntelua voi jatkaa sisäisen akun tyhjennyttyä. Akun väri vaihtelee sen mukaan, toimitetaanko se mustien vai kullanväristen kuulokkeiden kanssa.

Langatonta bluetooth-yhteyttä AKG N90Q ei pysty muodostamaan, mutta Android- ja iOS-laitteisiin on omat kauko-ohjaimilla varustetut kaapelit. Niiden lisäksi kuulokkeet voi kytkeä 3,5 mm:n liittimeen kolmimetrisellä johdolla. Kaapeleiden kuulokepäässä on 2,5 mm:n liittimet.

Adaptereita on tarjolla 6,3 mm:n liittimeen ja lentokonekuunteluun. Tietokoneeseen kuulokkeet kytketään usb-kaapelilla, jolloin säästytään turhilta ad-muunnoksilta.

AKG N90Q tukee 16 ja 24 bitin tarkkuuksia sekä 44,1, 48 ja 96 kHz:n näytetaajuuksia. Tietokoneen tai muun toistolaitteen lähtöasetukset kannattaa säätää näiden arvojen mukaisiksi.

AKG 90Q toimitaan tukevassa metallikotelossa, missä pystyy lataamaan sekä kuulokkeiden oman akun että lisäakun. Kotelossa on tilaa myös kaapeleille sekä adaptereille. Upea säilytysratkaisu hienoille kuulokkeille!

Mittaus ja säätö

Kun kuulokkeet asettaa korvilleen ensimmäistä kertaa, ne kannattaa kalibroida oman korvalehden ja korvakäytävän mittoihin. Kalibrointi lähtee käyntiin painamalla pitkään virtakytkimen vieressä olevaa monitoiminäppäintä.

Kuuloke lähettää korviin äänisignaaleja, jotka mitataan kapseleissa olevilla mikrofoneilla. Ääni muuttuu mittauksen ja säädön jälkeen selvästi tasapainoisemmaksi, joten TruNote-nimen saanut tekniikka toimii niin kuin pitääkin.

Kalibroinnin tärkeys ja toimivuus kävivät selvästi ilmi aina kun kuulokkeet annettiin toiselle kuuntelijalle.

Pää mukaan äänimaisemaan

Monitoiminäppäintä painelemalla valitaan myös niin sanotut tila-asetukset. Ne ovat jotain aivan muuta kuin räikeät tilatehosteet, joita kuulee esimerkiksi soundbar-kaiuttimissa. Joissain testeissä on jopa valitettu sitä, ettei N90Q:n tila-asetuksia erota toisistaan kovin selvästi, ja lisäksi asetuksen vaihtuminen ilmaistaan aina samalla merkkiäänellä.

Marakasseja muistuttava merkkiääni on tosiaan sama, mutta sitä käsitellään valitulla tila-asetuksella. Jos merkkiäänissä ei kuule eroa, toiston voi hyvin jättää standard-tilaan, jolloin ääni toistetaan sellaisena kuin se saapuu kuulokkeisiin.

Seuraava asetus on nimeltään studio, ja se jäljittelee pään aiheuttaman varjostuksen sekä korvien välisen etäisyyden vaikutusta kuultavaan ääneen. Nämä seikat vaikuttavat kuuloaistimukseen olennaisesti, mutta tavallisissa kuulokkeissa niitä ei oteta huomioon. Silloin äänimaisema muodostuu pään sisään ja kuulostaa erilaiselta kuin kaiutinkuuntelussa.

Studio-tilassa AKG N90Q lähettää vasemman kanavan signaalia myös oikeaan kanavaan viivästettynä sekä taajuustoistoltaan muokattuna. Viive ja muokkaus vastaavat korvien väliin jäävää etäisyyttä ja pään aiheuttamaa varjostusta. Sama tehdään oikean kanavan signaalille.

Ero tavalliseen kuulokeääneen on joidenkin mielestä olematon, mutta kokenut kuuntelija luultavasti arvostaa sitä, kuinka studio-asetus lisää avaruutta etenkin kuivaksi miksattuihin lähimikrofoniäänityksiin.

Vastaavaa crossfeed and delay -tekniikkaa sovelletaan myös joissain mobiililaitteisiin saatavissa kuulokesovelluksissa (TM 7/2016), mutta AKG N90Q:ssa se toimii kaikkien ohjelmalähteiden kanssa.

Surround-tilassa kuulokkeet jäljittelevät edellä kerrotun lisäksi myös kuuntelutilan vaikutusta. Asetus saattaa toimia esimerkiksi elokuvaa katseltaessa, mutta me kuuntelimme musiikkia pääosin standard- ja studio-tiloissa – aina sen mukaan kumpi sopi paremmin äänitteen omaan tilavaikutelmaan.

Voimakkuus ja äänensävy

Voimakkuutta säädetään kätevästi oikeanpuoleisen kuulokekupin isosta pyörästä. Vasemmassa kupissa on vastaavanlainen pyörä, josta säädetään bassoa ja diskanttia. Minimi-, keski- ja maksimiasetukset ilmaistaan äänimerkein.

 

Kuulokkeet soivat mielestämme parhaiten säätöalueen keskivaiheilla, jolloin toisto on tasapainoinen, luonnollinen ja tarkka.

Peruskuulokkeisiin tottunut nykymusiikin ystävä saattaa kuitenkin kokea ylemmän bassoalueen hieman voimattomaksi. Vaikutelma on saman tyyppinen kuin siirryttäessä normaalista olohuoneesta akustoituun äänitarkkaamoon, josta sointia värittävät resonanssit on vaimennettu pois. Toisin sanoen basso kyllä puhuu silloin, kun sitä on tarjolla, mutta moni on tottunut hieman paksumpaan sointiin.

Yläbasson vaimeudesta johtunee myös se, että korkeat taajuudet alkavat pitkään kuunneltaessa hieman rasittaa. Diskanttia ei ole liikaa ja se on puhdasta, mutta se ei aina tunnu integroituvan muuhun äänialueeseen.

Tilanne saattaisi korjautua tilt-tyyppisellä säätimellä, jolla taajuustoistoa voi hienosäätää ”kiikkulautamaisesti” eli nostamalla hieman bassoaluetta samalla kun diskantti vaimentuu. AKG N90Q:ssa äänensävynsäädin toimii loudness-tyyppisesti, eli kun basson tasoa nostaa, samalla korostuu myös diskantti.

Soinnin puutteet AKG N90Q:ssa ovat hyvin pieniä, mutta 1500 euron kuulokkeita kuunnellessa testaajan kriittisyys nousee väkisin pintaan, niin kuin varmaan pitääkin. Kaiken kaikkiaan olimme silti erittäin tyytyväisiä AKG Q90:n sointiin ja sen monipuolisiin ominaisuuksiin.

AKG N90Q on vaativalle hifiharrastajalle tehty vastamelukuuloke. Kalliita huippukuulokkeita kuunnellessa jää usein miettimään olisi yhtä hyvä ääni saavutettavissa vähemmin kustannuksin, ja vaikuttavatko materiaalit ja rakenteet äänenlaatuun niin paljon kuin valmistaja hehkuttaa. AKG N90Q:ssa korkea hinta on helpommin perusteltavissa monipuolisen sekä toimivan digitaali- ja vahvistintekniikan avulla.

AKG N90Q

Hintaluokka: 1 500 €

Pääedustaja: Oy One-Pro Ab, www.one-pro.fi

Lisätiedot: valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.

Toistoaika: 12 tuntia 4 tunnin latauksella

Muuta: digitaalinen kalibrointi ja tila-asetukset, vastamelu

Varusteet: Android- ja iOS-kaapelit, 3 m:n kuulokekaapeli, usb-kaapeli, 6,3 mm:n sovite, lentokonesovite, lisävirtalähde, pussit kuulokkeille ja lisävirtalähteelle, metallikotelo

Värit: musta tai kulta