HYVÄÄ

  • Huikea bassotoisto
  • Soi tarvittaessa lujaa
  • Monihuonetoisto ja pikavalinnat

HUONOA

  • Ei sovellu kaikelle musiikille

Ruotsalainen Audio Pro täyttää tänä vuonna pyöreät 40 vuotta. Firman ensimmäiset innovaatiot liittyivät bassotoistoon sekä subwoofereihin, ja vuosikymmenten kokemuksen aistii toki myös Drumfire-kaiuttimessa.

Viime vuosina Audio Pro on keskittynyt minimalistisiin, nahkakahvalla koristeltuihin Addon-kaiuttimiin, joista on saatavilla sekä bluetooth- että wlan-versiot. Wlan-malleista voi koota monihuonejärjestelmän, jota hallitaan Android- ja iOS-laitteisiin ladattavalla sovelluksella, mutta musiikinkuuntelu onnistuu kätevästi myös Spotify Connect -tekniikan avulla.

Audio Pron monihuonekaiuttimissa on neljä pikavalintanäppäintä, joista pääse suoraan käsiksi haluamiinsa soittolistoihin tai nettiradioasemiin. Myös Drumfire sisältää tämän kätevän ominaisuuden, mutta muilta osin se erottuu selvästi pienemmistä Addon-kaiuttimista.

Rumputulta 30 hertsiin

Valmistajan mukaan Drumfire on tarkoitettu niille, jotka tahtovat kuunnella lujaa. Todella lujaa.

Drumfire tarkoittaa rumputulta, eli ankaraa tykistökeskitystä. Nimen ja Audio Pron historian perusteella saatoimme olettaa, ettei bassoa pihdata, mutta täytyy myöntää, että pitkäiskusella 8 tuuman elementillä ja 200 watin vahvistimella varustettu subwoofer ylitti tai oikeastaan alitti kaikki odotuksemme.

Toisto ulottuu valmistajan mukaan 30 hertsiin, ja äänenpainetta riittää niin, että matalimmat taajuudet tuntuvat paineena rintalastassa. Kun jakotaajuuden (50–120 Hz) ja tason säätää sopivaksi, bassossa on voiman ja ulottuvuuden lisäksi myös tarkkuutta.

Mikä sitten on sopiva taso ja jakotaajuus? Keräsimme siitä testin aikana monenlaisia tulkintoja. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun kuulimme 14-vuotiaan teinin sanovan, että bassoa taitaa nyt olla vähän liikaa.

Yhdessä, erikseen ja pareittain

Subwoofer on usein tapana piilottaa katseilta esimerkiksi kalusteiden taakse, jolloin näkyville jäävät vain sirot satelliittikaiuttimet. Tällainen onnistuu jotenkin myös Drumfiren kanssa, mutta muotoilun perusidea on sijoittaa koko äänialueen kaiutin subwooferin päälle.

Koko äänialueen kaiutin on nimeltään D-1, ja sen voi ottaa helposti mukaan esimerkiksi kesämökille ja jättää D-SUB-subwoofer kotiin odottamaan biletyskauden alkua. Rakenteellisesti D-1 on lähellä Addon C10 -kaiutinta, joten bassoa piisaa mökillä myös ilman subwooferia.

Toisin kuin Addon-kaiuttimet, Drumfire on päällystetty keinonahalla. Väriksi voi valita mustan, harmaan ja valkoisen. Valkoinen istuu parhaiten skandinaaviseen sisustukseen, mustasta saa parhaat rock n’ roll -vibat ja harmaa lienee niille, jotka eivät osaa päättää.

Etenkin musta Drumfire tuo mieleen kitara- tai bassovahvistimen kaappeineen. Jos kaksi Drumfire-kaiutinta kytkee stereopariksi, mikä sekin on mahdollista, olohuoneessa pääsee klubitunnelmaan jo ennen kuin musiikki alkaa soida.

Musiikkimaun mukaan

Bassosta olikin jo puhetta, mutta sen päälle pitäisi saada vielä laulu, soolosoittimet, harmoniat, rytmi ja muut musiikilliset ainekset. Niiden arviointi on Drumfiren tapauksessa hieman hankalaa.

Langattomien kaiuttimien kategoriassa Drumfire soi erinomaisesti. Toisto on varsin tasapainoinen, ja laulu sekä soolosoittimet nousevat sopivasti esiin. Joissain äänitteissä aistii kuitenkin ylimääräistä kolkkoutta parin kilohertsin alueella. Havaitsimme saman ilmiön aiemmin Addon-kaiuttimissa, joten se lienee osa Audio Pron tavoittelemaa soundia.

Kaksi tuuman tekstiilikalottia eivät hifikriteerein arvioituna tuota erityisen kuulasta tai kirkasta diskanttitoistoa. Useimmat langattomat kaiuttimet Drumfire sen sijaan pesee myös ylärekisterin osalta.

Kun 700 tai 1 400 euroa maksavan kookkaan kaiutinjärjestelmän kantaa olohuoneen paraatipaikalle, odotukset ovat varmasti korkealla.

Jos tavoittelee kaikenlaiselle musiikille soveltuvaa hifitoistoa, Drumfire ei ehkä ole ykkösvalinta. Mikäli musiikkimaku kallistuu konemusiikin tai vaikka 1960–1980-luvun rokin suuntaan, soundimaailma osuu maaliin.

Audio Pro Drumfire soi tuhdisti ja lujaa. Laatikkomainen muotoilu ja keinonahkapinta vahvistavat soinnin synnyttämää klubitunnelmaa, joten sitä hakevalle ”Iso Dee” on nappivalinta. Hifistit jääkööt nyrpistelemään nenäänsä.

Audio Pro Drumfire

Hintaluokka: 700 euroa
Valmistaja: Audio Pro, www.audiopro.com
Kaiutinelementit: 2 x 1”, 2 x 4,5” (D-1), 8” (D-SUB)
Liitännät: rca ja 3,5 mm -linjatulo, sub-lähtö (D-1), rca-linjatulo (D-SUB)
Yhteydet: wi-fi, 802.11 b/g/n, 2,4 GHz, bluetooth 4.0
Musiikkitiedostot: aac, alac, flac, mp3, wma
Mitat: 37 x 67 x 19 cm