HYVÄÄ

  • äänikomennot

  • käyttö

  • ominaisuudet

HUONOA

  • kosketusnäyttö varauksin

  • toiminta-aika

Perinteinen huuto virtuaaliselle kameramiehelle ja kamera alkaa käskystä taltioida tapahtumia. Uuden GoPro Hero viitosen yhtenä erikoisuutena on ääniohjaus. Kameran toimintoja voi ohjata äänikomennoilla. GoPro tottelee tällä hetkellä komentoja seitsemällä eri kielellä. Suomen kieli ei kuulu valittuihin, mutta onneksi komennot tuntuvat toimivan hieman huonommallakin rallienglannilla.

ÄÄNIOHJAUS SOPII action-kameraan yllättävän hyvin. Kuvakulmista johtuen kamera joudutaan kiinnittämään paikkaan, jossa sen näppäimiin on vaikea päästä käsiksi ja älypuhelinyhteyden kautta operoiminenkin on hankalaa.

Puheella voi aloittaa videon nauhoittamisen tai ottaa valokuvan. Kovaan ääneen komentoja ei kannata rinnekahvilassa huutaa, sillä tulkittavaa komentoääntä ei voi personoida vaan kaikki lähistöllä olevat Hero 5 -kamerat tottelevat samoja taikasanoja. Tarvittaessa ääniohjauksen voi kytkeä pois päältä ja käyttää ohjaukseen perinteisesti näppäimiä.

KUVAUSOMINAISUUKSILTAAN UUSI Hero 5 ei eroa edellisestä mallista. Uutuutena on elektroninen kuvanvakaaja, joka poistaa pienet tärinät videokuvasta. Lisäksi viitosmalliin on lisätty gps-satelliittivastaanotin, joka lisää sijaintitiedot kuviin ja videoihin.

Jos kameran tekemä kalansilmäkuva ei miellytä, kuvauksessa voi nyt käyttää uutta lineaaritilaa, joka tekee kuvista hieman tasaisemman näköisiä. Kamera tallentaa kuvat haluttaessa myös raw-muodossa.

Kameran pienen kahden tuuman kokoisen näytön avulla voi säätää kuvakulman ja asetukset kohdalleen. Tarkempaan kuvien ja videoiden katseluun kannattaa käyttää älypuhelinta tai tietokonetta.

HERON KAHDEN tuuman kosketusnäyttö vaatii hieman harjoittelua, mutta jo muutaman harjoituskerran jälkeen käyttö luonnistuu sujuvasti. Valikot ja asetukset aukeavat ripeästi. Omien videoiden ja valokuvien pikatarkistus näytöltä käy näppärästi. Näytön kosketusvaste on hieman epämääräinen. Laitteen kyljestä ja päältä löytyvät onneksi vielä perinteiset napit. Akun varaustila ilmoitetaan prosentteina edellismallien epämääräisen palkkinäytön sijaan.

GoPron käyttö onnistuu myös älypuhelimella Capture-sovelluksen avulla. Yhteys kameraan muodostetaan wifi-yhteydellä. Sovelluksesta voi ohjata lähes kaikkia kameratoimintoja. Videot ja valokuvat on helposti tallennettavissa suoraan älypuhelimeen ja sitä kautta siirrettävissä näppärästi myös someen.

Quik-sovelluksella on mahdollista nopeasti luoda näyttäviä videoita. Tietokoneelle saatavalla Quik-ohjelmalla on mahdollista liittää paikkatiedot myös videolle. Videolle saa näkyville tiedot nopeudesta, korkeudesta, matkan pituudesta ja vaikkapa korkeuseroista.

GOPRO HERO 5 on vedenpitävä 10 metriin ilman erillistä koteloa. Laitteen ympärille tulee vain avoin suojakuori, johon GoPro-kiinnikkeet soveltuvat suoraan. Kameran linssiä suojaa älypuhelimista tuttu Gorilla-lasista tehty suojalasi, joka on vaihdettavissa vahingon satuttua.

Äänen tallentamiseen on panostettu sijoittamalla kolme mikrofonia eri puolille kameraan. Laite osaa itse vaihtaa äänitystilanteessa eri mikrofonin, jotta estetään esimerkiksi tuulen häiriövaikutukset. Kamera nauhoittaa äänet stereona ja äänen tallentaminen onnistuu nyt erilliselle wav-tiedostolle, jolloin äänityksen jälkikäsittely on mahdollista.

GOPRO HERO 5 on onnistunut päivitys. Action-kamera alkaa vihdoinkin tuntua siltä, miltä sen alkuperäisesti pitikin olla.

GoPro Hero 5

Hintaluokka: 400 €

Mitat (k x l x s): 44 x 62 x 32 mm

Paino: 118 g (ilman muovisuojaa)

Toiminta-aika (yhdellä latauksella): noin 2 h

Videokuvaus: 4k (30fps), 2,7k (60fps), 1080p (120fps) ja 720p (240fps).

Stillkuvaus: 12 megapikseliä, resoluutio 4 000 x 3 000

Erikoisominaisuudet: 3 kpl mikrofonia, 2 tuuman kosketusnäyttö, gps, elektroninen kuvanvakautus (EIS), äänikomennot, raw-valokuvat, vedenkestävä 10 metriin saakka, lataus usb-c ja tallennusväline mikro-sd-kortti.