HYVÄÄ

  • Kätevä käyttöliittymä

  • Raikas ja erotteleva sointi

HUONOA

  • Metallinen sointisävy

  • Akustinen vaimennus

Bose QuietComfort 35 on monien mielestä tämän hetken paras matkailijan vastamelukuuloke. Suunnilleen samaan lopputulokseen päädyimme viime kesän testissä.

Sonyn uusi MDR-1000X on tehty Bosen QC 35:n suoraksi kilpailijaksi, minkä huomaa niin hinnasta, rakenteesta kuin äänenlaadustakin.

Bose ja Sony ottivat mittaa toisistaan viime viikolla, ja nyt on vuorossa trilogian kolmas osa, Sennheiser PXC 550. Kaikki kolme kuuloketta ovat hinnaltaan ja perusrakenteeltaan hyvin samanlaisia.

Sennheiser saapui testiin vasta sen jälkeen, kun olimme jo ehtineet tutustua Boseen ja Sonyyn. Niinpä tiesimme heti pakettia avatessa, että Sennheiser joutuu puolustamaan mainettaan kovassa seurassa.

Näppäriä oivalluksia

Sennheiser PXC 550 lataa akkunsa 3 tunnissa, ja varauksen luvataan riittävän 20 tunnin langattomaan kuunteluun vastamelu kytkettynä. Lukema on yllättäen sama kuin Bosessa ja Sonyssa.

Jos bluetooth-yhteyden vaihtaa kaapeliin, soittoaika pitenee 30 tuntiin. Akun varaustilan näkee yhdellä vilkaisulla oikeanpuoleisen kapselin merkkivalopylväästä.

Virrat kytkeytyvät päälle ja pois kuulokekapseleita kääntämällä. Kun kuulokkeet nostaa korvilleen kuljetuskotelosta tai pöydältä, kapselit kääntyvät kuunteluasentoon. Samalla virta kytkeytyy ja naisääni ilmoittaa kuulokkeiden avanneen bluetooth-yhteyden älypuhelimeen.

03_sennheiser_pxc-550_kotelo

Virtaa katkeaa, kun kuulokkeet nostaa pois korvilta ja kääntää kapselit kuljetusasentoon. Samalla musiikkisoitin pysähtyy taukotilaan. Kun kuulokkeet asettaa takaisin päähän, musiikki jatkuu samasta kohdasta. Kerrassaan kätevää!

Soittotoimintoja hallitaan painamalla tai pyyhkäisemällä oikeanpuoleisen kuulokekapselin pintaa. Eleet toimivat yleensä niin kuin pitääkin, mutta äänellisen pikasiirron sijaan tulee usein käynnistäneeksi kappaleenhaun. Ympäristön äänet saa kuuluviin mikrofonin kautta painamalla kapselia kahdesti.

Vasen ja oikea kuulokekapseli on merkitty pikkuriikkisin kirjaimin sangan sisäpuolelle.

Melua vastaan

Vastamelulle on kaksi asetusta, ja ne valitaan oikeanpuoleisen kapselin liukukytkimestä. Ensimmäinen asetus säätää vaimennusta ympäristön hälyn mukaan. Kun kytkimen liu’uttaa toiseen laitaan, vaimennusteho on koko ajan maksimissaan.

Bose, Sony ja Sennheiser olivat mukana samoilla automatkoilla, ja kaikki kolme vaimensivat matalaa taustahuminaa käytännössä yhtä hyvin. Niissä ei myöskään havaittu melun edestakaista pumppaamista tai muita lieveilmiöitä, joista jotkut halvemmat vastamelukuulokkeet kärsivät.

Sennheiserin vastameluelektroniikka kohisee vähemmän kuin Bosen ja Sonyn, jotka nekin ovat riittävän hiljaisia.

02_sennheiser_pxc-550_kaannetty

Keskitaajuuksien ja korkeiden äänten vaimennus ei yllä aivan Bosen ja Sonyn tasolle. Nämä erot eivät ole kiinni vastamelutekniikasta, vaan kapseleiden tiiviydestä ja akustisesta vaimennuskyvystä.

Musiikkia kuunnellessa keskiäänialueen vuotamisen huomaa kappaleiden välissä ja kaikkein hiljaisimmissa kohdissa. Eniten siihen kiinnitti huomiota akustista musiikkia ja yksinäisiä lyömäsoittimia kuunneltaessa.

Oman maun mukaan

Oikean kuulokkeen kyljessä on pieni painike, josta voi valita kolme äänitehostetta, klubi, elokuva ja puhe. Niillä on varmasti paikkansa jossain tilanteissa, mutta luonnollisin äänentoisto saavutetaan, kun tehosteen kytkee pois.

04_sennheiser_pxc-550_captune

Lisää mahdollisuuksia äänen muokkaamiseen tarjoaa älypuhelimeen ladattava CapTune-sovellus. Sen taajuuskorjain ja muut tehosteet ovat kuitenkin käytössä vain silloin, kun musiikki toistetaan älypuhelimen muistissa olevasta kirjastosta. Suoratoistopalveluiden kanssa ne eivät toimi.

Vastaavia kuulokesovelluksia on olemassa lukuisia, ja osa niistä on monipuolisempia kuin Sennheiser CapTune. Parhaiden sovellusten avulla sointia voi hienosäätää mieleisekseen, mutta nekään eivät pysty korjaamaan esimerkiksi kuulokekalvon jälkivärähtelyä ja muita vastaavia virheitä.

Kriittistä kuuntelua

Sennheiser PXC 550 antaa basson puhua tinkimättä kuitenkaan liikaa tarkkuudesta ja napakkuudesta. Toisto on lähempänä Bosen kuin Sonyn bassoviritystä, mikä on hyvä asia. Jos matalia ääniä pitää vielä korostaa esimerkiksi ulkokuuntelussa, se onnistuu klubitehosteen avulla.

Yleissointi on raikas ja avara, ja musiikkia kuuntelee pääosin mielikseen. Diskantti kuulostaa puhtaalta, mutta sitä tarjoillaan runsaanpuoleisesti etenkin kirkkaaksi miksattuja nykyäänitteisiin. Klassinen ja muu akustinen musiikki soi sen sijaan mukavan kuulaasti.

05_sennheiser_pxc-550_kuuloke

Yksi seikka Sennheiser PXC 550:ssä alkoi kuitenkin pikkuhiljaa kiusata. Etenkin naisäänestä nousee ajoittain esiin kolkko resonanssi, joka jossain musiikissa ilmenee metallisena yleissävynä.

Kolkkouden huomaa selvästi suorassa vertailussa Bosen kanssa. Ilmiötä voi yrittää lieventää vaimentamalla 2 kHz:n aluetta taajuuskorjaimesta, mutta poistettua sitä ei saa.

Bose ja Sennheiser soivat kumpikin erottelevammin kuin Sony. Bose kuitenkin voittaa Sennheiserin keskialueen puhtaudessa.

Sennheiser PXC 550 ja Sony MDR-1000Z ovat kumpikin mainioita matkakuulokkeita. Bose QuietComfort 35 toistaa kuitenkin musiikin hieman puhtaammin, tasaisemmin ja erottelevammin. Vaikka aktiivinen vastamelutekniikka on kaikissa kolmessa huippuluokkaa, Bosen akustinen vaimennus on joukon paras.

Sennheiser PXC 550 Wireless
Hintaluokka: 410 €
Pääedustaja: Sennheiser Nordic, www. sennheiser.com
Lisätiedot: valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta
Langaton yhteys: bluetooth
Varusteet: 3,5 mm:n kaapeli, usb-kaapeli, lentokonesovite, kotelo
Väri: musta