HYVÄÄ

  • tasapainoinen sointi

  • bluetooth-yhteys

  • akkukesto

HUONOA

  • diskantti hieman värittynyt

Lokakuussa 2016 testasimme RHA T20i -kuulokkeet ja ihastuimme välittömästi niiden erottelevaan sointiin, napakkaan bassoon sekä puhtaaseen diskanttiin. Kuulokkeet maksoivat silloin 240 euroa, mutta nyt niitä myydään RHA:n verkkokaupassa noin 170 eurolla.

Testissä oli mukana myös edullisempi MA750i, jonka sai ja saa edelleen omakseen sadalla eurolla. RHA MA750 Wireless on kyseisen kuulokkeen bluetooth-versio ja samalla langattomien RHA-kuulokkeiden huippumalli. Se maksaa noin 150 euroa.

RHA MA750 Wireless on ollut kuunneltavana jo useamman kuukauden, ja sitä on verrattu muun muassa urheilukuulokkeiden testissä (TM 11/2017) menestyneeseen Beats PowerBeats3:een sekä RHA T20i:hin.

Pannan sisään mahtuu riittoisa akku

Teräskuorinen RHA MA750 Wireless ei ole varsinainen urheilukuuloke, mutta se sietää roiskevettä ja hikeä (ipx4). Kapseleita yhdistää niskan taakse asettuva panta. Se ei ole kovin kätevä esimerkiksi juostessa, mutta kävellessä ja paikallaan ollessa pannan olemassaoloa ei edes muista.

Pannan sisään mahtuu tavallista isompi akku, ja RHA MA750 Wireless soi valmistajan mukaan 12 tuntia yhdellä latauksella. Voimakkuutta nostettaessa ja viileässä ulkoilmassa akku riitti 10–11 tunniksi, mikä sekin on oikein hyvä saavutus. Vertailumme urheilukuulokkeissa akkukesto vaihteli ProCasterin kolmesta Beatsin kahteentoista tuntiin.

Yhteydet pelaavat

Sääsuojauksen ja akkukeston lisäksi RHA MA750 Wireless kerää kiitosta keskivertoa kantavammasta bluetooth-yhteydestä. Monissa kalliissakin bluetooth-kuulokkeissa ääni saattaa pätkiä jo parin metrin päässä, mutta RHA:n kanssa pystyy liikkumaan jopa huoneesta toiseen. Ja kun musiikki lopulta hiljenee, joutuu usein miettimään mihin se puhelin tulikaan taas jätettyä.

Kaukosäätimessä olevan mikrofonin kautta voi soittaa puheluita ja komentaa puheentunnistuksella toimivia assistentteja, kuten Alexa, Bixby, Cortana, Google Assistant ja Siri.

Tärkeä ominaisuus on myös kolmen vuoden takuu, jonka RHA myöntää kaikille kuulokkeilleen.

Tulppia joka lähtöön

RHA MA750 Wireless tukee aptX-koodausta ja aac-siirtoa yhteensopivien mobiilaitteiden kanssa. Nekin vaikuttavat omalta osaltaan äänenlaatuun, mutta vieläkin tärkeämpää on se, että kuuloketulpat saa tiiviisti mutta silti mukavasti korvakäytävän suulle.

Ellei tulppa ole tiivis, bassot vuotavat harakoille, ja liian iso tulppa tuntuu puolestaan epämukavalta. Tämä pätee kaikkiin tulppakuulokkeisiin, mutta erityisen tärkeää soinnin optimointi on silloin, kun äänenlaadussa on runsaasti potentiaalia, mikä halutaan vapauttaa täyteen loistoonsa.

RHA toimittaa kuulokkeidensa mukana laajan valikoiman eri kokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja tulppia. Niitä kannattaa kokeilla kaikessa rauhassa ja muistaa samalla, että ulkona ja liikennevälineissä bassoa kaipaa yleensä enemmän kuin kotikuuntelussa.

Sopivat tulpat löydettiin tällä kertaa nopeasti, koska olimme käyneet läpi saman prosessin reilu vuosi aiemmin.

Tasapainoinen sointi

RHA MA750 Wireless soi neutraalisti ja monella tapaa hifistyneesti. Basso ei jyrää samanlaisella voimalla kuin joissain kilpailijoissa, mutta toisto on napakka ja erotteleva. Keskialueella on sopivasti lämpöä ja selkeyttä, joka tuo musiikin yksityiskohdat herkullisesti esiin.

Kuten langallisen RHA MA750i:n testissä totesimme, diskantti ei ole aivan yhtä siisti ja puhdas kuin RHA T20i:ssa muttei myöskään samalla tavalla kihisevä kuin esimerkiksi Powerbeats3:ssa.

Kun kirkkaaksi miksattua nykyäänitettä kuuntelee vähän kovempaa, diskanttia kannattaa ehkä hieman vaimentaa taajuuskorjaimesta. Ilman taajuuskorjaustakin pärjää, kunhan malttaa virittää soinnin tasapainoon sopivien tulppien avulla.

RHA MA750 Wireless ei ole varsinainen urheilukuuloke, mutta se olisi sijoittunut vertailussamme neljän tähden kärkiryhmään. Hyvän äänenlaadun lisäksi se tarjoaa vakaan bluetooth-yhteyden ja riittoisan akun.

RHA MA750 Wireless

Hintaluokka: 150 €
Pääedustaja: Scanteknik, www.scanteknik.fi
Takuu: 3 vuotta
Akkukesto: 10–12 tuntia
Ominaisuuksia: aptX, mikrofoni, sääsuojaus
Lisätiedot: valmistajan kotisivuilta