HYVÄÄ

• Bassotoisto

• Sijoiteltavuus

• Tasapainoinen sointi


HUONOA

• Stereotoiston tilavaikutelma


Soundbar-kaiuttimien tarkoitus on parantaa taulutelevision äänenlaatua helposti ja kohtuuhintaan. Helppous alkaa Samsungin kohdalla siitä, että basso potkaisee ihan mukavasti ilman erillistä subwooferia.

Vaikka nykyaikaiset subwooferit vastaanottavat äänisignaalin langattomasti soundbar-kaiuttimesta, ne tarvitsevat silti sähköä ja sopivan sijoituspaikan. Sijoitteluun liittyy aina omat hankaluutensa, koska subwoofer ei toimi kunnolla, jos sen sijoittaa liian kauas soundbar-kaiuttimesta. Mainoskuvista ei siis kannata tässä kohtaa ottaa mallia.

Bassoa piisaa

Samsung HW-MS660 tuottaa varsin uskottavan bassotoiston normaaliin parinkymmenen neliömetrin olohuoneeseen. Teho ei sekään lopu kesken, ja matalien äänten voimakkuus ylittää helposti kerros- ja rivitaloasunnon häätökynnyksen.

Musiikkia kuunneltaessa toisto on sopivan napakka, ja elokuvaa katseltaessa jyrinät saa kuuluviin nostamalla basson tasoa kauko-ohjaimesta. Bassosäädin on hyvin esillä heti voimakkuussäätimen vieressä.

Tarjolla on myös äänensävyn esiasetuksia musiikille, puheelle, elokuville ja niin edelleen. Me kuuntelimme musiikkia yleensä standard-asetuksella ja vaihdoimme elokuvaa katseltaessa movie-tilaan kytkien samalla surround-toiston päälle.

Uskottava äänimaisema

Sähköinen surround-laajennus toimii paremmin kuin monissa aiemmin testaamissamme soundbar-kaiuttimissa. Dialogi ei pahemmin värity, ja tilaääni levittäytyy melko jäsentyneesti kaiuttimen ulkopuolelle.

Vaikka soundbar-kaiutin hankitaan pääosin tv-ääntä varten, se toistaa lisäksi musiikkia langattomasti bluetooth- ja/tai wlan-yhteyden kautta. Toisin kuin useimmat kilpailijat Samsung HW-MS660 on omiaan myös musiikinkuunteluun.

Sointi on tasapainossa, eivätkä värittymät pahemmin häiritse – ja mikä parasta – basso integroituu lähes saumattomasti muuhun äänialueeseen. Erillisellä subwooferilla varustetuissa soundbar-kaiuttimissa matalat taajuudet elävät usein omaa elämäänsä ja jumputtavat omaan tahtiinsa muun musiikin seassa.

Äänenlaatu on soundbar-kaiuttimeksi hyvä, mutta stereovaikutelma ja elokuvaäänen tilavaikutelma eivät silti yllä parhaiden samanhintaisten erilliskaiuttimien tasolle. Elokuvien tilatoistoa voi parantaa langattomalla, 150 euroa maksavalla surround-kaiutinjärjestelmällä SWA-8500, mutta oikeat stereokaiuttimet toimisivat silti paremmin musiikinkuuntelussa.

Yhdeksän kaiutinta

Dolby Atmos -tilaääntä toistavan ja 1 600 euroa maksavan huippumallin HW-K960 tavoin myös HW-MS660 suunniteltu Samsungin Kaliforniaan perustamassa kaiutinlaboratoriossa. Samasta pajasta ovat peräisin ympärisäteilevät R-sarjan kaiuttimet, joita testasimme numerossa TM 16/2015.

Samsung HW-MS660 sisältää kolme kaiutinta (vasen, oikea ja keski). Kukin kaiutin koostuu diskanttielementistä sekä kahdesta soikeasta basso-keskiäänisestä. Koska jokaisella elementillä on oma vahvistin, kaiuttimien vaihe- ja voimakkuussuhteita pystytään muokkaamaan monipuolisesti erilaisten äänikenttien synnyttämiseksi ja bassotoiston kontrolloimiseksi.

Johdoilla tai ilman

Kaksi hdmi-liitäntää siirtävät 4k uhd -kuvaa, minkä lisäksi äänelle on linjatulo ja optinen digitaalitulo. Bluetooth-yhteydellä voi toistaa musiikkia älypuhelimesta sekä siirtää ääntä Samsungin bluetooth-tekniikkaa tukevista televisioista.

Wlan-kotiverkon kautta HW-MS660 on mahdollista kytkeä Samsungin monihuonejärjestelmään, jota ohjataan älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Samaa reittiä pääsee käsiksi myös Deezer- Spotify- ja Tidal-suoratoistopalveluihin sekä nettiradioasemiin.

Kytkentä ja kiinnitys Samsung-televisioihin on sekin mietitty valmiiksi virta- ja signaalikaapeleita sekä seinätelineitä myöten.

Luokkansa parhaimmistoa

Vuosien vartella tekemissämme vertailuissa on käynyt ilmi kaksi asiaa: erot soundbarien äänenlaadussa ovat suuria, ja kalliskin kaiutin voi soida paljon huonommin kuin hyvä ja kohtuuhintainen. Ääneltään asiallisia 380–550 euron soundbar-kaiuttimia löysimme viime kevään vertailussa (TM 6/2017) odotettua enemmän, mutta silloin mukana olikin vain hifi- ja kaiutinvalmistajien tuotteita.

LG, Panasonic, Philips, Samsung ja Sony valmistavat nekin soundbar-kaiuttimia omiin televisioihinsa, mutta hifi- ja kaiutinvalmistajien tuotteet ovat tähän saakka vetäneet pitemmän korren. Tästä säännöstä on pari poikkeusta, joista yksi on 600 euroa maksava HW-MS660.

Samsung HW-MS660 yltää äänenlaadultaan samaan kastiin kuin edellisen vertailumme parhaat soundbar-kaiuttimet. Se soveltuu yhtä hyvin sekä elokuvaäänen että musiikin kuunteluun – ja vieläpä ilman erillistä subwooferia.

Samsung HW-MS660

Hintaluokka: 600 €

Pääedustaja: Samsung Electronics Nordic, www.samsung.fi

Mitat: 1060 x 78 x 131 mm

Värit: tummanharmaa tai hopea

Lisätiedot: valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta