Kaapin sisällä on kellokytkimellä varustettu pistorasia sekä säilytystilaa autoilussa tarvittaville pikkutarvikkeille, lukkosulaa unohtamatta. Lämpömittarikin saattaisi olla aiheellinen varuste.

Tässä autosähkötolpassa on kaksoispistorasia, jonka toisessa liitännässä on tavallinen pakkasen kestävä kellokytkin. Siihen liitetylle auton lämmittimen johdolle on varattu koukku, johon johdon voi kiertää vyyhdille. Oven ylälaidassa on pieni kolo, josta johto mahtuu ulos. Kun kaappi on lukossa ja ovi kiinni, ei kukaan pääse käsiksi sähköliitäntään.

Kaappiin mahtuisi myös sähköauton latausasema.

Lisäksi kaapissa on valaisin, joka huomattavasti lieventää kaamosvarhaisen lähdön ankeutta.

Kaupoissa on myös autosähkötolppaa varten tarkoitettuja kiinteitä kellokytkimiä, joissa on termostaatti. Lämmitys ei suotta käynnisty, jos lämpöasteita on yli säädetyn rajan.

Tolpassa on hyvä olla toinenkin, ilman ajastusta toimiva pistorasia akkulaturia, pölynimuria, painepesuria tai muuta tarvetta varten.

Tolpalle vedetään maakaapeli, jota varten on kaivettava noin 30 cm:n syvyinen oja. Puutyöt ja kaivamiset voit suorittaa itse, sähkötyöt kuuluvat valtuutetulle sähköliikkeelle tai -asentajalle.

Aloita kokoaminen sivuseinistä

Kokoa ensin valmiiksi molemmat sivuseinät osista C, B ja J.

Sahaa valmiiksi koottujen sivujen yläreunat katon kaltevuutta vastaavaan eli 60 asteen kulmaan. Sahaa päätyjen kolme poikkipuuta A 400 mm:n pituisiksi, ja kiinnitä ne sisäkautta ruuveilla taaimmaisiin nurkkarimoihin J. Sahaa etuseinän paneelit L valmiiksi, myös harjan muoto. Ruuvaa ne paikoilleen listoihin A. Kiinnitä vastaavasti takaseinä.

 

Vasemmalla leikkauspiirros edestä, oikealla sivulta katsottuna ja vasemmalla alhaalla pohjapiirros. Kaappi voidaan tehdä sisätiloissa aivan valmiiksi ja asentaa paikoilleen valmiiksi maahan pystytettyjen peruspilareiden D varaan, tai kiinnittää seinään.

Katon teet 12 mm:n filmivanerista, jolloin se on sellaisenaan säänkestävä. Viistä harjan saumakohta 60 asteen kulmaan, joka vastaa 30 asteen kattokaltevuutta. Kiinnitä kattolevyt ruuveilla sisäkautta. Kiinnitä päätyräystäisiin koristelistat K, tee ovi paneelista 21 x 44 mm:n poikkipuin. Jätä oveen reilu rako, sillä sadesäillä oven leveys kasvaa tuntuvasti puun turvotessa.

Ruuvaa paikoilleen saranat, vedin ja salpa vasta kun kaappi on valmiiksi maalattu. Pystytä paalut D tukevasti maahan. Nosta kaappi paikalleen, tarkista sen suoruus ja kiinnitä käyttäen 5 x 50 mm:n lieriökantaisia ruuveja leveine aluslevyineen.

Kun kaappi on koottu, se ruuvataan maahan istutettuihin kestopuutolppiin tai seinään.

Mitä maksaa?

Laudat ja listat rautakauppahinnoin lähtevät noin 100 eurolla, vaneriosat saattavat löytyä sahaamon hukkapaloista muutamalla kympillä.

Lisäksi tarvitaan helat, naulat ja ruuvit sekä maalit. Sähkötarvikkeet ovat monialatavarataloissa vallan huokeita, joten ne kannattaa ostaa valmiiksi odottamaan sähköasennusta, sillä urakointiliikkeillä on taipumus hinnoitella omalla tavallaan.

Sähkötolpan voi kiinnittää myös rakennuksen seinään. Sähköasennukset on teetettävä valtuutetulla asentajalla.

Osat ja tarvikkeet

21 x 44 mm:n mäntylistaa:
A etu- ja takaseinän poikkipuut 
7 kpl 400 mm
B sivujen poikkipuut 7 kpl 200 mm
J kulmien vuorilistat 4 kpl 1200 mm
Lisäksi oven poikkipuut.

15 x 95 mm:n paneelia, vinopontti:
C seinät ja ovi n. 16 jm 
plus työvarat

45 x 95 mm:n kestopuusoiroa:
D pystytystolpat noin 2 jm

12 mm:n filmiliimattua vaneria:
E asennuslevy 250 x 400 mm
F pohja 200 x 400 mm
G katon lappeet 2 kpl 
340 x 340 mm

H ja I koristelistan pätkät, katon reunalistat 15 x 44 mm:n kestopuuta

Lisäksi uppokantaisia ruuveja 3,5 x 40 ja 3,5 x 40 mm rungon kokoamiseen, 35 mm:n sinkittyjä nauloja paneeleiden kiinnitykseen, pystytykseen 4 kpl 5 x 50 mm lieriökantaisia ruuveja + korialuslevyt.

Sähkötarvikkeet, ripustuskoukkuja. Ulkoseinämaalia.