Jules Vernen vuonna 1864 julkaistu kirja Matka maan keskipisteeseen kertoo nimensä mukaisesti tutkimusmatkasta kohti planeettamme ydintä.

Kirjassa tutkimusryhmä ei kuitenkaan saavuttanut Maan keskipistettä, eikä sitä ole todellisuudessa saavuttanut kukaan muukaan. Yrittäjiä toki on ollut.

Jos reikään pudottaisi kolikon, sen putoamisaika olisi noin 50 sekuntia.

Suurvallat eivät kilpailleet kylmän sodan aikana vain avaruuden herruudesta. Vuoteen 1979 saakka syvin keinotekoinen reikä oli Yhdysvaltain hallussa. Neuvostoliiton vuonna 1970 alkaneen Kuolan supersyvä porausreikä –tiedeprojektin määränpäänä oli luonnollisesti päästä amerikkalaisia pidemmälle.

Siinä tutkijat onnistuivat vuonna 1979, kun pora saavutti 9 583 metrin syvyyden. Lopullinen, 12 262 metrin syvyys saavutettiin vuonna 1989.

Projektille asetettu tavoite oli päästä 15 kilometrin syvyyteen. Poraustöitä jatkettiin vuoteen 1992 asti, mutta syvemmälle poraaminen todettiin mahdottomaksi syvyydessä vallitsevan odottamattoman korkean lämpötilan (180 °C) vuoksi.

Kuolan niemimaalla, Petsamon piirissä sijaitseva porausreikä on edelleen maailman syvin ihmisen tekemä reikä. Jos reikään pudottaisi kolikon, sen putoamisaika olisi noin 50 sekuntia.

Kuolan niemimaalla sijaitseva reikä on myöhemmin hitsattu umpeen.

Vuonna 2012 maailman suurimman öljyntuottajan Exxon Mobilin tytäryhtiön operoima Z-44 Chayvo -niminen öljy- ja maakaasulähde julistettiin maailman pisimmäksi porausreiäksi. Sahalinin saarella sijaitsevan reiän kokonaispituus on 12 376 metriä, mutta sen varsinainen syvyys on vain reilu kilometri.

”Hemmetti, putosin kuiluun!”

Edellä mainitut porausreiät eivät kuitenkaan ole sellaisia, joihin ihminen voisi vahingossakaan pudota. Esimerkiksi Kola-projektin reiän halkaisija on vain 23 senttimetriä.

Syvin ihmisenmentävä reikä löytyy Etelä Afrikassa sijaitsevasta Moab Khotsong -kaivoksesta. 3 132 metrin syvyyteen ylettyvään kaivoskuiluun pudotessaan ehtisi vaikka soittamaan kotiin – jos kuopassa olisi rittävästi kenttää. Pudotus kestäisi nimittäin noin 25 sekuntia.

Muita merkittäviä kuoppia

Maailman suurin ihmisen tekemä kuoppa, siis muodoltaan ”kuoppa” eikä reikä, sijaitsee Yhdysvalloissa. Utahin osavaltiossa sijaitseva Bingham Canyon Mine –avolouhos on 970 metriä syvä ja noin neljä kilometriä leveä. Se on havaittavissa paljaalla silmällä yli 350 kilometrin korkeudesta Maata kiertävältä Kansainväliseltä avaruusasemalta.

Bingham Canyon Mine on melkoinen näky.

Piskuinen Suomikin on päässyt historiankirjoihin syvyyteen liittyvissä asioissa. Maamme tunnetaan tuhansien järvien lisäksi tuhansista metalliyhtyeistään. Onkin sopivaa, että kotimainen metalliyhtye Agonizer pitää hallussaan syvimmällä järjestetyn musiikkikonsertin ennätystä. Yhtye esiintyi elokuussa 2007 Pyhäsalmi Mine Oy:n omistamassa kaivoksessa 1 271 metrin syvyydessä.

Tällä hetkellä Suomen ehkä tunnetuin poraushanke on St1 Deep Heat -energiayhtiön geoterminen voimala, jonka piti valmistua tänä vuonna Espoon Otaniemeen. Sen porausten olisi tarkoitus ulottua noin 7 kilometriin, mutta toistaiseksi työt ovat päässeet vasta noin 4,5 kilometrin syvyyteen.

Syviä kuoppia ja porareikiä on käsitellyt äskettäin myös Popular Mechanics -lehti artikkelin sisältämä Youtube-video.

Artikkeli on julkaistu 12.7.2017 klo 11.54 ja sitä on muokattu 12.7. klo 22.01: Lyhennetty otsikkoa ja lisätty linkki Popular Mechanics -lehden artikkeliin ja videoon, jotka myös käsittelevät samaa aihetta.