Kokeilimme tämänhetkisiä huippumalleja lomakuvaajan tapaan, ja otimme kuvia kohteista kameroiden vakioasetuksilla ja käsivaralta ilman kameroiden erikoisominaisuuksia. Monen kännykkäkameran kohdalla tukemalla puhelimen kunnolla sekä käyttämällä manuaaliasetuksia olisi saanut parempia kuvia.

Saimme kokeiltavaksi testeissä menestyneitä kännykkämalleja: Samsung Galaxy S8, OnePlus 3T, Sony Xperia XZ Premium ja iPhone 7. Mukaan kuvausretkelle saatiin myös uudet keskihintaiset haastajat Honor 9 ja OnePlus 5.

Osassa otoksia ympäristön valaistus muuttui kuvauksen aikana, eivätkä kuvat näin ollen ole ollenkaan vertailukelpoisia. Tämän testin kuvat eivät kelpaa tarkempiin teknisiin kuvanlaatuvertailuihin, mutta niistä voi havaita kameroille tyypillisiä piirteitä värisävyissä ja erotteluissa.

Kännykkäkameroita testaavan TM:n toimittajan Leo Backmanin mielestä tämän testiryhmän kännykkäkameroiden erot näkyvät selvimmin tumman pään jyrkkiä kontrasteja sisältävissä yökuvissa rautatiesillalta. Hyviä otoksia kuvaavat OnePlus 5, Samsung Galaxy S8 ja iPhone 7.

(klikkaa kuvat suuremmaksi ruudun oikeasta yläkulmasta)

Päiväkuvien erottelukyvyssä kokonaisuutena paras on edelleen Samsung Galaxy S8, jota seuraavat iPhone ja Sony. Yksityiskohtien erottelukyky on paras Samsung Galaxy S8:ssa ja sitten tulevat OnePlus 5 ja iPhone 7.

Muut ryhmän kamerat ovat erottelukyvyiltään hieman heikompaa luokkaa. Sonyssä olisi erottelua, mutta kuvassa on lisäksi koodausartifakteja ja yksityiskohdat ovat tumman rosoisia.

Lisää aiheesta TM 15/17:n (ilmestyy 23.8.) uutuuskännyköiden vertailussa.