ILMOJEN HALKI

Puhelimesta tai taulutietokoneesta voi kuunnella musiikista muutenkin kuin kuulokkeilla – ja jopa langattomasti. Otimme testiin kahdeksan erilaista kaiutintelakkaa, joissa sovelletaan langatonta AirPlay-tekniikkaa.

  • Bang & Olufsen Beolit 12
  • Bang & Olufsen BeoPlay A8
  • B&W Zeppelin Air
  • Denon RCD-N7
  • Klipsch Gallery G-17
  • Libratone Live
  • Logitech UE Air Speaker
  • Philips Fidelio DS9800W

Nykyään on muotia vihata Applea. Siksi jotkut eivät ehkä halua lukea testiä, jossa musiikkia kuunnellaan iPod-, iPhone- ja iPad-soittimista ja vieläpä Applen langattoman AirPlay-järjestelmän kautta.

Musiikinystäville Applen soittimet ja AirPlay ovat kuitenkin yksi toimiva vaihtoehto muiden joukossa, joten emme antaneet tunteiden kuohua, vaan keskityimme testaamaan tekniikkaa ja äänenlaatua.

Vaikka AirPlay onkin yhteinen nimittäjä testimme kahdeksalle laitteelle, ne toistavat silti musiikkia mistä tahansa kannettavasta soittimesta tai tietokoneesta. Sitä varten kaikissa on ainakin linjatulo – ja joissain vielä usb-liitin ja/tai optinen digitaalitulo.

Testin AirPlay-telakat poikkeavat toisistaan huomattavasti niin rakenteen, toimintojen kuin hinnankin puolesta. Halvin on 350 euroa maksava Logitech, ja Bang & Olufsenin BeoPlay A8 keventää kukkaroa peräti 1 150 eurolla.

Testin BeoPlay A8, B&W Zeppelin Air ja Logitech UE Air Speaker ovat luonteeltaan perinteisiä iPod- ja iPhone-telakoita, joita on täydennetty ajan vaatimusten mukaan langattomalla AirPlay-siirrolla. Kolmikosta BeoPlay ja Logitech soveltuvat myös iPad-taulutietokoneen telakointiin Applen tutun 30-napaisen liittimen kautta.

B&W Zeppelin Airin pitkävartisessa telakointiliitännässä iPad ei istu kovin tukevasti, joten B&W suosittelee, että siihen kiinnitetään ainoastaan iPod tai iPhone. Applen iPad-taulutietokonetta pystyy silti kuuntelemaan AirPlayn ja linjatulon kautta.

Testin toiseen kolmikkoon kuuluvat B&O Beolit 12, Klipsch ja Libratone. Niistä kaikista puuttuu Applen 30-napainen telakkaliitin, joten äänen saa kuuluviin vain langattomasti AirPlayn kautta tai linjatulosta. Beolit ja Klipsch sisältävät lisäksi i-laitteille sopivan usb-liitännän, ja Libratonessa 3,5 mm:n liitin ottaa vastaan myös digitaaliääntä.

Oman ryhmänsä muodostavat Denon ja Philips. Niissä kaiuttimet voi sijoittaa sen verran etäälle toisistaan, että kuuntelutilaan avautuu kunnollinen stereovaikutelma. Denon on pätevä stereopaketti, johon kaiuttimet voi valita vapaasti. Philips taas koostuu kahdesta kaiuttimesta sekä erillisestä iPod- ja iPhone-laturista.

Testin ainut akkukäyttöinen laite on Beolit 12. Sen luvataan soivan yhdellä latauksella jopa kahdeksan tuntia. AirPlay-kuuntelu puolittaa kuitenkin akkukeston neljään tuntiin.

Parhaat AirPlay-telakat ovat ääneltään yllättävän hyviä. Eniten ihastusta herätti matalalle ulottuva, mutta silti tarkka bassotoisto, mutta muutkin äänialueet toistuvat monissa AirPlay-kaiuttimissa varsin tasapainoisesti – ja ääntä riittää jopa muutaman kymmenen neliön olohuoneeseen. Tässä mielessä parhaat telakat kelpaavat monelle jopa kodin ainoaksi stereolaitteistoksi.

Testin AirPlay-telakoihin voi tutustua oheisen kuvagallerian avulla. Koko viiden sivun testin voi ladata pdf-muodossa 3 euron hintaan painamalla alla näkyvää ostoskorin kuvaketta.

 

Beolit_A12#

Beolit_A12#

Bang & Olufsenin muhkeaääninen Beolit 12 toimii joko verkkovirralla tai omalla akullaan. Varaus riittää 8 tai 4 tunniksi sen mukaan syötetäänkö ääni kaiuttimeen linja- tai usb-kaapelia pitkin vai langattomasti AirPlay-yhteydellä. Alumiinikehyksen väriksi voi valita tumman tai vaalean harmaan, ja kehyksen takaa pilkottava kangas on tummissa malleissa harmaa tai sininen ja vaaleissa harmaa tai keltainen.

Hintaluokka: 700 €
Pääedustaja: www.bang-olufsen.com
Mitat ja paino: 23,0 x 18,8 x 13,3 cm, 2,8 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

BeoPlay_A8#

BeoPlay_A8#

Bang & Olufsen BeoPlay A8 vastaa ulkonäöltään ja soinniltaan numerossa TM 2/2011 testattua BeoSound 8:aa. Musiikki toistetaan laadukkaista kaksitiekaiuttimista, joiden kartiomaiset kotelot saavat laitteen näyttämään pienemmältä. Takapinnan väriksi voi valita mustan tai valkoisen. Vaihdettavia etukankaita saa mustina, vakoisina, punaisina, keltaisina, oransseina ja hopeanvärisinä.

Hintaluokka: 1 150 €
Pääedustaja: www.bang-olufsen.com
Mitat ja paino: 66,1 x 23,9 x 16,4 cm, 4,25 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

Zeppelin Air#

Zeppelin Air#

B&W Zeppelin on yksi tunnetuimmista ja halutuimmista iPod-telakoista. Sen viimeisin versio kuljettaa musiikkisignaalin ilmojen halki – niin kuin Zeppeliniltä voi odottaakin. Tukeva kotelo sisältää laatuelementeistä kootut kaksitiekaiuttimet ja 5 tuuman subwooferin. Laite painaa yli kuusi kiloa, ja telakointiliitin on kiinnitetty ruostumattomasta teräksestä valmistettuun varteen.

Hintaluokka: 600 €
Pääedustaja: B&W Group Finland Oy
Mitat ja paino: 64,0 x 17,3 x 20,8 cm, 6,2 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

 

Denon#

Denon#

Denon RCD-N7 näyttää tyypilliseltä stereosarjalta. Kotelo tosin on valkoinen ja kaiutinliittimet tavallista tukevammat. Denon valmistaa N7:ään myös tyyliin sopivat pakettikaiuttimet, mutta siihen voi liittää myös kunnon hifikaiuttimet – jotka mahdollisesti odottavat kotona jo valmiiksi.

Denon sisältää cd-soittimen, ula- ja internet-radion, ja se toistaa ääntä usb-muistitikulta, kodin dlna-palvelimelta ja AirPlay-yhteyden kautta. Laitetta hallitaan varsin kattavalla kaukosäätimellä. Äänenlaatu on käytännössä niin hyvä kuin kotiin hankitut kaiuttimet antavat myöden.

Hintaluokka: 550 € (ilman kaiuttimia)
Pääedustaja: Simex Oy
Mitat ja paino: 28,0 x 11,2 x 29,9 mm, 4,3 kg
Lisätietoja saa maahantuojan suomenkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

Klipsch#

Klipsch#

Klipsch Gallery G-17 kiinnitetään joko seinälle tai mukana tulevalle pöytäjalustalle. Äänen saa kaiuttimiin joko AirPlayn, linjatulon tai usb-liitännän kautta. Verkkolaitteena toimii erillinen 27 voltin muuntaja. Kahden diskanttielementin eteen avautuu torvi, ja bassoille sekjöä keskiäänille on kaksi 2,5 tuuman elementtiä. Kaiuttimien eteen voi pingottaa mustan kankaan.

Hintaluokka: 550 €
Pääedustaja: Loud Group Oy
Mitat ja paino: 42,9 cm x 8,9 cm x 15,2 cm, 3,4 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

Libratone#

Libratone#

Libratone on ensimmäistä kertaa mukana TM:n testissä. Live-mallin ohella tanskalaisvalmistajan repertuaariin kuuluu kaksi muutakin langatonta kaiutinta. Kaiutinmalleista kaksi toistaa musiikkia myös AirPlay-järjestelmän kautta.

Libratone Live sisältää kaksi kolmen tuuman keskiäänistä ja kaksi tuuman nauhadiskanttia. Elementit on kiinnitetty kolmikulmaisen kaiuttimen takaseiniin. Koteloa ei ole, joten kaiutin säteilee suurimman osan äänestä dipoli-periaatteella ja osin huoneen sienien kautta. Matalat äänet toistetaan koteloon sijoitetusta viiden tuuman bassoelementistä.

Hintaluokka: 700 €
Pääedustaja: EET Finland Oy
Mitat ja paino: 47,0 x 19,5 x 15,0 cm, 6,5 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

Logitech#

Logitech#

Logitech UE Air Speaker on testimme halvin AirPlay-telakka. Se muistuttaa olemukseltaan ja soinniltaan kannettavaa laitetta. Minkäänlaista kahvaa Logitech ei kuitenkaan sisällä, eikä myöskään kaukosäädintä tai usb-liitintä. Verkkolaitteena toimii erillinen 16 voltin muuntaja. Telakointiasema liukuu esiin etulevyn alareunasta, ja sen kautta kelpaa kuunnella ja ladata myös iPad-taulutietokonetta.

Hintaluokka: 350 €
Pääedustaja: ALSO Finland, PAN Vision Finland ja Tech Data Finland
Mitat ja paino: 51,7 x 16,3 x 14,5 cm, 2,8 kg
Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.

 

 

Philips#

Philips#

Philips Fidelio DS9800W koostuu kahdesta persoonallisen näköisestä kaiuttimesta, jotka yhdistetään toisiinsa kaapelilla. Toinen kaiutin sisältää vahvistimet ja AirPlay-vastaanottimen. Mukana tulee vielä näyttävästi varattu pöytälaturi iPod-, iPhone- ja iPad-laitteille. AirPlayn ohella musiikin saa kuuluviin vain linjaliitännän kautta. Usb- ja ethernet-liitin puuttuvat.

Hintaluokka: 600 €
Pääedustaja: Philips Oy
Mitat ja paino: 26,5 x 26,5 cm x 41,0 cm, 12 kg
Lisätietoja saa valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.
Kuva suurenee klikkaamalla.