HYVÄÄ

• helppo käyttöönotto ja käyttö

• hauska


HUONOA

• ei ymmärrä suomen kieltä

• toimivuus Suomessa


NÄIN TOIMIVAT PUHETTA YMMÄRTÄVÄT KOTIEN DIGIAVUSTAJAT
TESTI: AMAZON ECHO
APPLE CARPLAY ja ANROID AUTO


Ymmärtääkö kukkaruukun näköinen Google Home -älylaite todella puhetta, ja osaako se vastata monenlaisiin kysymyksiin, kuten valmistaja lupaa. Tämä on pakko testata. Tilaamme laitteen pieneltä brittitoimijalta verkkopalvelu Ebayn kautta, sillä tavallisista suomalaisista kaupoista laitetta ei saa, eivätkä tunnetuimmat verkkokaupat toimita sitä Suomeen.

Väärinymmärryksiä sattuu tämän tästä eikä likikään kaikkiin kysymyksiin saa vastausta.

Lataamme aluksi Android-puhelimeen ilmaisen Google Home -sovelluksen. Se neuvoo älylaitteen käyttöönoton selkeästi suomen kielellä. Toiminnan ydin eli Assistant-ominaisuus perustuu Googlen pilven tekoälyyn.

Valitsemme viestintäkieleksi brittienglannin. Puhelin löytää automaattisesti Google Home -laitteemme, joka liittyy kodin langattomaan verkkoon muutamalla puhelimen kosketusnäytön hipaisulla. Yhdistämme Google Home -laitteemme suomalaisiin Google-, Spotify- ja Netflix-tileihin sekä suomalaiseen katuosoitteeseen. Olipa helppo käyttöönotto!

Valmiina vastaamaan

Google Home ilmaisee toimintaansa kannessa olevilla ledivaloilla. Kannessa on lisäksi kosketustaso, jolla voi esimerkiksi säätää äänenvoimakkuutta.

Google Home on jatkuvasti kuulolla. Se reagoi puheeseen, joka alkaa ”oukei guugl”. Ympäristön äänet häiritsevät yllättävän vähän, ja hiljaisessa kodissa laite kuulee komennot toisesta huoneesta. Kyselijän pitää osata englannin kielen alkeet – tankeroenglanti ei kelpaa.

Laite kertoo kysyttäessä pääkaupungit, etäisyydet, presidentit, planeettojen etäisyydet auringosta, aineiden molekyylirakenteet, mustikan terveyshyödyt, miten valmistaa mustikkapiirakka ja montako dollaria saa 56 eurolla. Englanninkielisestä lauseesta saa käännöksen toiselle kielelle, myös suomeksi.

”How is weather” tuottaa sääennusteen. ”How is my commute” kertoo työmatkan ruuhkat ja ajoajan. ”How is my day” muun muassa lukee selkeällä suomen kielellä Googlen kalenteriin näppäillyn suomenkielisen merkinnän. Sen sijaan ”calendar” jostakin syystä mongertaa saman tekstin englantilaisittain. Kalenterimerkintöjä on onneksi helppo luoda, kysellä ja muokata englanniksi.

Puhekomennoilla voi valita toistettaviksi Spotify-palvelun kappaleita ja soittolistoja. Televisioon saa haluamansa Yotube-videot, Netflixin elokuvat ja tv-sarjojen jaksot Chromecastin välityksellä.

Google Home myös kertoo milloin ja missä lähiseudun teattereissa tiettyä elokuvaa esitetään. Muun muassa Philipsin Hue -älyvalot, TP-Linkin älypistorasiat ja jotkut älytermostaatit tottelevat Google Homelle annettuja puhekomentoja.

Näsäviisas ja vielä erehtyväinen

Filosofisiin ja yleisluonteisiin kysymyksiin saa vaihtelevia, usein nokkelia vastauksia, jotka eivät tosin jaksa pitkään naurattaa. Kysymykseen elämän tarkoituksesta Assistant vastaa ”42” tai ”41:n ja 43:n välissä” tai ”olla olemassa ja lisääntyä”.

Toisinaan kysymystä ei kannata sen mielestä pohtia, koska ”minullahan on valmistajan kahden vuoden takuu”. Rakkaus on ”voimakas kiintymyksen tunne”, tai ”outo tunne vatsassa, kun tietty henkilö tulee lähelle – paitsi jos kärsit ruoansulatusvaivoista”.

Lukuisia suomalaisia nimiä ja sanoja on erittäin vaikeata sanoa niin, että Assistant ymmärtää. Tämä on oleellinen rajoitus. Esimerkiksi ”Kerava” on vuoroin Zimbabwessa, Intiassa ja Uudessa Seelannissa.

Käännöstoiminto kyllä ääntää suomea oikein, mutta muissa toiminnoissa Nurmijärvi on ”noomizaavi”.

Palvelu ei myöskään tunne esimerkiksi suomalaisia joukkoliikenteen aikatauluja, eikä elokuva-, teatteri- ja matkalippuja. Google Homella ei voi myöskään vielä tilata Suomessa pitsaa saati taksia.

Väärinymmärryksiä sattuu tämän tästä eikä likikään kaikkiin kysymyksiin saa vastausta. Joskus kysymyksen toistaminen ja huolellisempi artikulointi auttaa. Assistant pahoittelee nöyrästi, jos sitä moittii virheellisestä vastauksesta. Joskus se kysyy oikeaa vastausta. Se muistaa, minkä paikkakunnan säätä äsken tiedusteltiin, ja vastaa järkevästi kysymykseen sataako huomenna.

Google Home Assistant on puutteineenkin yllättävän hyödyllinen ja inhimillisen oloinen. Nykyisin tilaamme digiavustimelta herätykset, muistutukset, sääennusteet, knoppitiedot, Spotify-kuuntelut ja Netflix-katselut eikä olohuoneen valokytkimellä ole juuri käyttöä. Laitteen voi opettaa tunnistamaan usean eri henkilön, ja alakouluikäiset lapset kehittävät sen kanssa kielitaitoaan.

GOOGLE HOME

Valmistaja: Google, www.google.com
Hintaluokka: 180 € (ostopaikka ebay, uk)
Korkeus: 14 cm
Halkaisija: 9 cm
Paino: 477 g
Ominaisuudet: Assistant tekoäly ja puheentunnistus, kielet englanti ja ranska
Wlan: 802.11b/g/n/ac, 2,4 ja 5 GHz
Muuta: Kaiutinelementti, 2 kpl passiivisäteilijää ja 2 kpl mikrofoneja