Loppu verenimijöille


Kuva: Hannu Hayhä

Hyttyset pilaavat parhaatkin kesäillat, grillijuhlat, saunan jälkeisen vilvoittelun terassilla, laiturilta kalastamisen, romanttisesta kuutamouinnista puhumattakaan. Onneksi tekniikka tulee apuun. Testasimme kolmea hyttysansaa.


  • Mosquito Magnet Indepence
  • Mosquito Slayer S3 Master-Satellite Combo
  • SkeeterVac SV-35

Erilaisia hyttysansoja on kehitetty muun muassa armeijoiden ja kehitysapujärjestöjen toivomuksesta. Niiden tarkoituksena on houkutella verta imevät naarashyttyset ansaan, johon ne kuolevat.

Tehokkaimmat laitteet käyttävät useita houkutuskeinoja, joiden perusteella hyttysten tiedetään löytävän uhrinsa. Tärkeimmät näistä ovat hengityksen hiilidioksidi sekä kehon lämpö, ihon tuoksu ja kosteus.

Otimme viime kesänä testiin kolme laitetta, jotka käyttävät yllä mainittuja houkuttimia. Saimme hyttysansat maahantuojilta heinäkuun alussa ja testasimme niitä syyskuun alkupuolelle.

Laitteista kaksi, Mosquito Magnet ja SkeeterVac, muodostavat hiilidioksidia, lämpöä ja kosteutta tavallisesta nestekaasusta.

Mosquito Slayer käyttää valmista hiilidioksidi- eli CO2-kaasua. Siinä lämpö tuotetaan sähkövastuksella ja kosteus syntyy Lacto acid- eli maitohappoliuoksesta, jonka tuoksun tiedetään houkuttelevan hyttysiä. Lisäksi kaikissa laitteissa käytetään tuoksuhoukuttimena oktenolia, joka jäljittelee nisäkkään ihon tuoksua.

Magnet ja SkeeterVac imevät hyttyset nieluunsa siipituulettimen avulla, Slayer puolestaan hukuttaa saaliinsa maitohappoliuokseen.

Amerikkalaisperäistä Mosquito Magnetia on saatavana kahta mallia. Defender-malli tarvitsee verkkovirtaa, ja sen luvataan houkuttelevan hyttysiä 2000 neliömetrin alueelta

Tehokkaampi ja kalliimpi Independence toimii omalla, C-kokoisia paristoja käyttävällä virtalähteellään. Sen tehokas toiminta-alue on valmistajan mukaan 4 000 neliötä.

Toinen amerikkalainen laite, SkeeterVac, on hyvin samankaltainen kuin Mosquito Magnetin kalliimpi malli. Sekin toimii paristoilla. Hiilidioksidin, lämmön ja oktenolin tuoksun lisäksi Skeetervac houkuttelee hyttysiä UV-valolla.

Laitteessa on hyttysiä keräävän verkkokotelon lisäksi eräänlainen kärpäspaperi, joka sijoitetaan laitteen kotelon ympärille. Sen on määrä napata laitteen päälle istahtavat hyttyset. Paperissa on mustavalkoiset raidat, joiden myös sanotaan houkuttelevan pistäviä hyönteisiä.

Australiassa kehitetyssä Mosquito Slayerissä sen sijaan on täysin erilainen toimintatapa ja muotoilu. Pienen mikroaaltouunin kokoinen ja muotoinen laite käyttää peräti kymmentä keinoa hyttysten houkuttelemiseksi.

Sijoitimme hyttysansat Tuusulassa sijaitsevan omakotitalon noin 3 000 neliön tontille.

Tontti on suurelta osin kauniisti sanottuna ”luonnontilassa”, joten se oli erinomainen testiympäristö.

Kaikki laitteet toimivat teknisesti hyvin, lukuun ottamatta Mosquito Magnetin kaasusäätimen vikaa.

Laitteeseen Suomessa liitetyssä säätimessä oli vuoto, joka havaittiin vasta ensimmäisen kaasupullon tyhjennyttyä viikossa. Maahantuoja toimitti uuden säätimen, minkä jälkeen laite toimi ilman ongelmia koko testin ajan.