Panasonic DMC-LX1 vaikuttaa mustassa kuosissaan tyylikkäältä, mutta silti varsin tavalliselta kompaktikoon digikameralta. Hintalapussa lukee kuitenkin 620 euroa, joten uutuudelta sopii odottaa joko tavanomaista monipuolisempaa varustelua tai parempaa suorituskykyä. Odotukset myös täyttyvät, ja LX1 on kuin susi lampaan vaatteissa.

Alumiinirunkoinen Panasonic DMC-LX1 sisältää 8,4 miljoonan pikselin kennon, jonka 16:9-mittasuhteet vastaavat laajakuvatelevision kuvaruutua. Kamerassa on lisäksi erittäin monipuoliset käsisäädöt sekä muiden Panasonic-kameroiden tapaan optinen vakain.

Vaikka kennon kuvasuhde on 16:9, kuvan mittasuhteiksi voi kameran päällä olevasta kätevästä liukukytkimestä valita 16:9, 3:2 tai 4:3. Näyttöruudun sivusuhde on kuitenkin digikameroille tavanomainen 4:3, joten kuvasuhteilla 16:9 ja 3:2 kuvan ylä- ja alareunassa näkyy musta palkki.

Objektiivi on arvoiltaan 6,3–25,2 mm f/2,8–4,9, mikä tarkoittaa nelinkertaista zoom-objektiivia, jonka niin sanottu kinofilmivastaavuus on 28–112 mm. Objektiivi on koekuvausten perusteella hyvätasoinen. Kuvat ovat teräviä, mutta laajakulmakuvissa näkyy kuitenkin pieni määrä zoomeille tyypillistä tynnyrivääristymää. Värihajonta reunoilla on melko hyvin hallinnassa, ja reunojen tummeneminen on sekin hyvin vähäistä. Kohina alkaa näkyä kuvissa jo ISO 200 -arvolla, ja herkimmällä ISO 400 -asetuksella se on voimakasta.

LX1 ottaa raw-, tiff- ja jpeg-kuvia. Videoleikkeitä (Quick Time Motion jpeg) saa talteen myös 16:9-kuvasuhteella, mikä varmaan ilahduttaa laajakuvatelevisioiden omistajia. Videoleikkeiden suurin koko on 848 x 450 pikseliä (30 kuvaa sekunnissa), eli kuva on laadukasta. Kuvasuhteella 4:3 syntyy vga-kuvaa, jonka koko on 640 x 480 pikseliä.

Optista etsintä Panasonicissa ei ole, joten kirkkaasta, laadukkaasta ja suurikokoisesta 2,5 tuuman näytöstä huolimatta kuvaaminen on takaa tulevassa kirkkaassa valossa hankalaa. Näytön kirkkautta voi lisätä erillisestä kytkimestä, mutta sekään ei aina auta. Salaman käytössä erikoista on se, että se täytyy kytkeä aina toimintaan käsin.

Näppäinjärjestelyt ovat varsin selkeät, samoin valikot. Käsisäätöjen toimivuuteen on kiinnitetty huomiota, ja tärkein apuväline on joy-stick-tyyppinen näppäin kameran takana. Tikun avulla säädetään käsitarkennus ja asetetaan aika sekä aukko.

Panasonic DMC-LX1 on laadukas ja monipuolinen kamera. Keskiverto lomakuvaaja ei ehkä tarvitse sen kaikkia ominaisuuksia, mutta jos kuvasuhdevalinnat ja kätevät käsisäätömahdollisuudet kiinnostavat, 620 euron hintainen LX1 on oiva valinta.

(Tiivistelmä Harri Hietalan artikkelista TM 16/05, s. 58-59)