Menevä musiikkisoitin, monipuolinen puhelin ja kokoisekseen pätevä kamera mahtuvat nyt yksiin kuoriin. Noin sata grammaa painava W800i lienee ensimmäinen viihdepuhelin, jolla voi aidosti yrittää korvata useampia laitteita.

Perinteisesti muotoiltu W800i toimii myös musiikkisoittimena ja kamerana, nappuloita on tavallista enemmän. Keskeisimpiä toimintoja ei ole piilotettu lukuisten valikkojen taakse – ja hyvä niin.Sopivan kokoisia nappuloita käyttääkseen ei tarvitse suurennuslasia tai videopelien edellyttämää sormiakrobatiaa. Sen sijaan keskelle sijoitettu ohjausnappi, jolla on tarkoitus siirtyä valikoissa ylös, alas ja sivulle, voi aiheuttaa virhepainalluksia.

Kahden megapikselin tarkkuuteen yltävän kameran optiikka on piilossa helposti avattavan linssisuojuksen takana. Puhelin siirtyy automaattisesti kuvaustilaan liu’uttamalla suojus paikoiltaan. Varoituksen sana hätäisimmille kokeilijoille: laukaisimen jähmeän sormituntuman vuoksi ensiotoksista tulee tärähtäneitä eli epätarkkoja.

Muutaman kymmenen napsitun kuvan jälkeen pääsee paremmin jyvälle: automaattinen tarkennus, valkotasapainon pika-asetukset ja harjoittelun parantama näppituntuma tuottavat pian kelvollisia otoksia. Kuvanlaatu vastaa suurin piirtein muutaman vuoden takaisia pikkupokkareita. Kamera on omimmillaan runsaassa päivänvalossa. Erillinen salamavalo (MXE-60, 32 euroa) on saatavana lisävarusteena.

Vaikka puhelimeen ujutettu kelpo kamera on jo sellaisenaan saavutus, W800i toimii samalla vähintään yhtä pätevänä musiikkilaitteena.

Ensinnäkin puhelimen mukana toimitetaan kohtuulliset nappikuulokkeet. Lisäksi samaisten nappikuulokkeiden yhteydessä on mikrofoni, joten kokonaisuus toimii hienosti hands free -vekottimena. Ja mikä parasta, kuulokeosan voi vaihtaa parempaan, jolloin hands free -toiminto säilyy käytössä!

Soittimen käytettävyys edustaa alansa parhaimmistoa: kappaleiden valitseminen on helppoa, kuten myös soittolistojen rakentelu. Kuuntelun lomassa puhelimella voi selailla kalenteria tai kirjoitella viestejä.

Vakiomuistikortin täyttäminen musiikilla vie kymmeniä minuutteja. Aikaa voi säästää irrottamalla muistikortin puhelimesta ja käyttämällä usb2.0-väylän nopeutta hyödyntävää muistikortinlukijaa (20 euroa).

Sony Ericsson W800i toimii tarvittaessa pelkkänä musiikkisoittimena, jolloin soitto jatkuu lähelle 30 tuntia. Yhdessä puhelintoimintojen kanssa joutuu tyytymään reiluun kymmeneen tuntiin, mutta tuohon aikaan mahtuu jo tukku puheluita.

SONY ERICSSON W800i on ensimmäisiä aidosti käyttökelpoisia kamerapuhelimia, jolla napsittuja otoksia kehtaa katsella myös juhlitun illan jälkeen. Saumattomasti puhelimeen yhdistetty Walkman korvaa lisäksi monet erilliset musiikkisoittimet käytettävyydellään ja äänenlaadullaan. Kun mukana on kaikki muutkin nykyaikaiselta kolmitaajuuspuhelimelta edellytettävät ominaisuudet, noin 500 euron hinta ei välttämättä tunnu kovin pahalta.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon artikkelista)