HYVÄÄ

• Näyttö

• Nopeus

• Hidastuskuvaus


HUONOA

• Toiminta-aika

• Kamera varauksin


Keskihintaisissa televisioissa 4k-resoluutio ja HDR- eli laajasävykuva ovat jo lähes vakio-ominaisuuksia. Oli pelkästään ajan kysymys, milloin pienemmät näytöt, kuten älypuhelimien ruudut seuraisivat uuden näyttötekniikan perässä.

Sony Xperia XZ Premiumin 5,5-tuumainen nestekidenäyttö tukee sekä 4k-resoluutiota että HDR10-standardin mukaista laajasävykuvaa. Kännykän parempi laajasävykuva näkyy katsojalle televisioiden tapaan laajentuneena kontrastina sekä entistä syvempinä värisävyinä.

Luonnollisempaa kuvaa

Premiumin näytön erikoisuutena on monipuoliset kuvansäätömahdollisuudet. Erilaisia näyttötiloja ja värisäätöjä on runsaasti, joten näytön kuvan saa viritettyä varsin hyvin kohdalleen. Mittasimme Premiumin näytön samalla tavalla kuin teemme vertailuissa televisioiden kanssa.

Näyttö seuraa ammattilaistilassa mittauksiemme mukaan yleisesti käytettyä sRGB-väriavaruutta, päävärien osalta jopa erinomaisen tarkasti. Muihin tiloihin verrattuna värit näyttäytyvät katsojalle ehkä totuttua vaisumpina. Värit ovat lähempänä sitä, miten ne muilla laitteilla näkyisivät. Esimerkiksi kuvia suoraan puhelimessa muokatessa voi varmistua, että värit pysyvät ruodussa muillakin laitteilla.

Laajasävykuva näkyy katsojalle televisioiden tapaan laajentuneena kontrastina sekä entistä syvempinä värisävyinä.

Näytön standarditila käyttää Sonyn Triluminous-tekniikkaa, jolla valokuvat ja videot saadaan näyttämään värikkäämmiltä kuin ammattilaistilassa. Erittäin elävä näyttötila laajentaa värit lähes yhtä laajaksi kuin televisioiden laajasävykuvassa käytetyssä DCI-P3-väriavaruudessa. Värit eivät kummassakaan ole standardien mukaisia, mutta kauneushan on katsojan silmissä ja yleensä pidetään runsaasta värikkyydestä.

Premiumin näytön värilämpötila on vakiona kylmän puoleinen. Säätämällä punaisen ja vihreän kanavan säädöt ”Valkotasapaino”-asetuksista arvoon 255, värilämpötila saadaan lähelle videokuvan standardia eli 6 500 kelviniä.

Parannettua tekniikkaa peruskuoressa

Sony Xperia XZ Premium jatkaa samaa design-linjaansa XZ-malliston kanssa. Premium-malli on myös suojattu vettä vastaan (IP65/68), joten puhelin kestää pienen pulahduksen veteen.

Sonyn hieman neliskulmainen design alkaa jo näyttää hieman vanhahtavalta, vaikka etu- ja takapaneelit ovatkin nykymuodin mukaisesti Gorilla Glass 5 -lasia. Tyylikäs lasikuori on liukas pitää kädessä, eikä puhelinta kannata asettaa alaspäin viettävälle pinnalle. Kantikkaan kotelon terävät kulmat voivat tuntua epämukavalta pidemmän päälle.

Puhelimen ylä- ja alareunoja hallitsee laaja kehysalue. Reunuksella sijaitsevat etukaiuttimet, jotka toistavat musiikin suoraan kuuntelijaa kohti. Etukaiuttimet eivät tuota varsinaista äänentoistoelämystä, mutta ne täyttävät tehtävänsä esimerkiksi videoita katsellessa.

Virtanäppäin on sijoitettu puhelimen oikeaan reunaan pieneen syvennykseen. Näppäin toimii myös sormenjäljenlukijana ja oikeakätisen on helppo sitä käyttää. Puhelimen kyljestä löytyy myös tuttu kameranäppäin, jolla kamerasovelluksen saa käynnistettyä nopeasti. Vasemmasta kyljestä avautuu luukku, jonka alta löytyvät sim-korttipaikka sekä mikro-sd-muistikorttipaikka.

Sony on säilyttänyt 3,5 mm:n kuulokeliitännän puhelimen yläosassa. Puhelimen pohjassa on lataukseen ja tiedonsiirtoon tarkoitettu usb-c-portti.

Sonyn hieman neliskulmainen design alkaa jo näyttää hieman vanhahtavalta, vaikka etu- ja takapaneelit ovatkin nykymuodin mukaisesti Gorilla Glass 5 -lasia.

Suoritinteho nopeuttaa toimintoja

Uutuuspuhelimen suorittimena on Snapdragon 835, joka on tämän hetken Qualcommin parhaimmistoa. Sony Premium on ensimmäisiä Euroopassa myytäviä puhelimia, joka käyttää supersuoritinta. Huippuluokan suoritin ja neljä gigaa muistia pyörittävät puhelinta upeasti, eikä se säikähdä pienestä. Sovellukset toimivat jouheasti ja nykimättä.

Nopea suoritin ja kännykän radioyhteyttä vahvistavat useat antennit tekevät entistä nopeammat gigabittiluokan latausnopeudet mahdollisiksi. Puhelin on selkeästi suunniteltu netistä löytyvien 4k-videoiden katseluun. Puhelimesta löytyy tallennustilaa videoille ja sovelluksille 64 gigatavua, ja tilaa voi laajentaa muistikortilla.

Android-versiona Premiumissa pyörii lähes uusin versionumero 7.1.1 eli Nougat. Käyttöjärjestelmän päälle on ladattu vakiona jonkun verran muistia varaavia Sonyn omia sovelluksia. Sonyn perussovelluksia ei valitettavasti voi kokonaan poistaa. Muuten käyttöjärjestelmä muistuttaa hyvin pitkälti puhdasta Android-käyttöjärjestelmää.

Videot kuluttavat akkua

Premium-malli on varustettu kohtuullisen kokoisella 3 230 milliampeeritunnin akulla, jonka kanssa selviää sekalaisella käytöllä noin päivän. Sonyn

Sonyn huppumallissa on käytössä myös parannettu äänenlaatu eli Hi-Res-ääni, jota on käytetty alun perin valmistajan huippuluokan äänituotteissa.

virransäästöohjelmilla puhelimen akun kestoa voi vielä hieman venyttää. Iso näyttö ja tehokas suoritin vaativat kuitenkin omansa. Akku joutuu kovalle kuormitukselle videoita katsottaessa ja kuvattaessa.

Testiohjelmaamme kuuluvassa videokatselukokeessa videotoiston akunkesto oli todella lyhyt. Muuten videokatseluun hyvin soveltuvan kännykän hyödyntäminen esimerkiksi lentomatkalla jää kiinni sähkön riittävyydestä.

Full hd -videoita Youtubesta toistettaessa puhelimen akku hyytyi jo reilun neljän tunnin jälkeen. Vertailun vuoksi esimerkiksi Samsung Galaxy S8 pystyy esittämään elävää kuvaa lähes kymmenen tuntia.

Premium tukee onneksi Quick Charge 3.0 -tekniikkaa, jolloin akkuun saa ladattua sähköä parin tunnin käyttöä varten vain muutamassa minuutissa. Puhelin ei tue langatonta latausta.

Hidastuskuvaa kirkkaassa valossa

Sony luottaa kamerassa samaan 19 megapikselin kennoon, joka nähtiin jo pienemmässä Sony Xperia XZs -mallissa. Super Slow Motion eli superhidastusvideoiden kuvaaminen on myös perua edellismallista.

Superhidastusvideota voi kuvata joko oman nopean videopätkän tai hidastunutta materiaalia voi kuvata normaalivideon aikana. Hidastuskuvauksen aikana kuvataan 960 ruutua sekunnissa hd-laadulla noin 0,2 sekunnin ajan. Nopeutetusta kuvauksesta tulee noin kuuden sekunnin pituinen hidastusvideo.

Kuvaamisen ajoittaminen vaatii hieman harjoittelua, sillä tallennettava tapahtuma voi helposti mennä sivu suun. Kuvauksen jälkeen on pidettävä myös pieni tauko, ennen kuin uuden superhidastusvideon voi taas tallentaa kännykkään. Hidastusvideokuvaus tarvitsee todella paljon valoa, joten suositeltavaa on kuvata ainoastaan kirkkaissa, valoisissa paikoissa.

Premiumin kamera tuottaa hyvää kuvaa ja 4k-videota, mutta kuvanlaatu on erityisesti hämärässä hieman heikompi kuin parhaimmilla kilpailijoilla. Sonysta puuttuu optinen kuvanvakain, joka auttaisi hämärässä ja videoita kuvatessa.

Etukamerana toimii 13 megapikselin kamera, jolla selfiet onnistuvat mainiosti.

Puhelimen lasisen takapaneelin yläreunassa on kamera sekä salamavalon ledit.

Huippua vain osaksi

Sony Xperia XZ Premium jättää hieman kaksijakoisen vaikutelman. Tehokkaan suorittimen, upean näytön sekä viihdyttävän superhidastusvideo-ominaisuuden ansiosta XZ Premiumin ei kuitenkaan tarvitse häpeillä kännyköiden lippulaivaluokassa.

Toisaalta uudesta näyttötekniikasta ei pääse vielä oikeasti nauttimaan, sillä suoratoistopalveluiden tuki mobiililaitteiden HDR- ja 4k-toistolle on vielä vaillinaista. Normaalikäytössä Premiumin 4k-resoluutio skaalataan 1080p-tilasta, eikä näytön kuva siten poikkea kilpailijamalleista.

 SONY XPERIA XZ PREMIUM on näyttöominaisuuksien ja superhidastusvideoiden ansiosta edistyksellinen kännykkä, mutta se ei saavuta kilpailtua kännyköiden kärkipaikkaa muutaman teknisen tavanomaisuuden takia.

Tekninen avustus: Risto Niska ja Aleksi Herttua

Sony Xperia XZ Premium

Edustaja: Sony Nordic, www.sony.fi

Hintaluokka: 800 €

Mitat (k x l x s): 156 x 77 x 8 mm

Paino: 191 g

Näyttö: 5,5-tuumainen 4k HDR, mobiililaite Triluminous

Suoritin: Snapdragon 835

Kamera: 19 Mpikseliä, f 2.0, etukamera 13 Mpikseliä, hidastusvideo 960 fps 720p

Akku: 3,23 Ah

Yhteydet: 4g/lte cat16, WiFi Miracast, bluetooth 5.0, nfc, Google Cast ja usb-c-portti