RÄÄTÄLÖITYÄ PYYKINPESUA


Arto Wiikari, kuva

Nykyaikaiset pesukoneet ovat tehneet pyykinpesusta entistä teknisemmän lajin. Koneiden automatiikan lisääntyessä pyykistä pitäisi tulla vähällä energialla ja vähällä vedellä puhdasta, lähes kuivaa ja helposti siliävää. Vertailimme viittä edestä täytettävää pyykinpesukonetta ja selvitimme väitteiden paikkansapitävyyttä.

  • AEG L75480FL
  • Electrolux EWF147443W
  • LG F1448QDP
  • Siemens WM14Q461DN
  • Whirlpool AWO/D7214

Pyykinpesukoneet ovat muiden kodinkoneiden myötä joutuneet pihistämään sekä energian että veden kulutuksessa. Nykyajan koneet ovat lähes kaikki vähintään A-luokkaa ja parhaimmat kirivät jo kolmeen pluspisteeseen.

Kolmen plussan koneet käyttävät sähköä jopa 60 prosenttia vähemmän kuin pelkät A-luokan koneet.

Lisääntyneen automatiikan myötä myös veden kulutusta kyetään annostelemaan pyykin määrän mukaan.

Veden määrä säätyy oikeaksi jokaisessa pesuvaiheessa, ja siten vedenkulutus saadaan joka pesuvaiheessa mahdollisimman pieneksi. Sähköllä lämmitettyä pesuvettä käytetään säästeliäästi ja sen sijaan huuhteluihin tuhlataan reilummin kylmää vettä.

Veden ja energian kulutuksella on selvä yhteys. Pesuvaiheessa energiaa kuluu jopa 90 prosenttia veden lämmittämiseen ja loput 10 prosenttia menevät pääosin moottorin pyörittämiseen. Mutta ei kylmä vesikään ilmaista ole, joten veden säästökin on nousemassa entistä tärkeämmäksi.

Valitsimme vertailuun edestä täytettäviä pyykinpesukoneita laitteiden keskiluokasta. Toive oli saada hintahaitari mahtumaan 500 ja 700 euron välille. Maahantuojien suositushinnat asettuivat lopulta 700-800 euron tuntumaan, mutta pikainen haku netistä osoittaa, että samoja koneita myydään marketeissa suositushintaa reilusti halvemmalla.

Vertailukoneiden pyykin pesumäärä eli täyttömäärä edustaa nykyajan keskiluokkaa eli noin seitsemää kiloa.

Tämän hinta- ja kokoluokan pesukoneet ovat peruskoneita, joita todennäköisimmin ostavat eniten lapsiperheet. Peruskoneissa aivan viimeisintä tekniikkaa on käytetty säästeliäästi, mutta kaikki vertailun viisi konetta edustavat valmistajansa uusinta tekniikkaa – ainakin tässä hintaluokassa.

Vertailussa emme tutkineet erityisesti ekopesun kulutusarvoja, sillä uskomme, että kuluttajat haluavat pikemminkin perustietoa keskimääräisestä kulutuksesta kuin ääriarvoista. Valitsimme testikohteeksi pesuohjelmat lähinnä eri kangasmateriaalien mukaan.

Puuvillatekstiilien mittauksissa halusimme selvittää kulutusarvot ja sen, pysyvätkö pesukoneiden lämpötilat luvatuissa lukemissa.

Kokeilimme myös tekokuitu- ja villa/käsinpesuohjelmia.

Vertailun pesukoneet suorittivat perustehtävänsä kohtuullisen hyvin, joskin pesuajat ovat joillakin koneilla turhan pitkiä. Onkin oikeutettua kysyä, mennäänkö energian ja veden säätämisessä jo liian pitkälle.

Toivottavasti pihistelylle on kehitteillä uusia menetelmiä, jotka eivät huonontaisi pyykinpesukoneen tärkeintä tehtävää: saada pyykki puhtaaksi kohtuullisessa ajassa.