HALVALLA MENEE

Tallinnaan lähdetään yleensä tekemään halpoja ostoksia, mutta me toimimme päinvastoin. Ostimme pääkaupunkiseudulta kuusi halpaa polkupyörää ja lähdimme testaamaan niitä Tallinnaan. Polkupyörän ostaminen alle 300 eurolla osoittautui taitolajiksi.

  • Columbic Michigan
  • Nakamura Uomo
  • Nopsa Promenade
  • Occano U313
  • Raleigh RX900
  • Yosemite Briceburg

Vertailun tavoitteena oli löytää mahdollisimman halpa mutta silti täysin käyttökelpoinen pyörä, joka täyttäisi vaivattoman pyöräilyn minimivaatimukset.

Tarjonnan perusteella näytti siltä, että säästäväisyyden ja toimivuuden raja asettuisi 300 euron pintaan, joten ostimme Helsingin kehäteiden myymälöistä kolme ketjuvaihteista ja kolme napavaihteista pyörää. Kaikkien ostohinnat olivat alle 300 euroa, tosin neljän pyörän ovh on korkeampi.

Ketjuvaihteisista uusin tuttavuus on Stadium-kauppaketjun juuri lanseeraama merkki Occano, jonka kanssa kilpailevat Hobby Hallin Raleigh sekä Intersportin Nopsa.

Napavaihteisten joukkueeseen kuuluvat Bilteman Yosemite, Tarjoustalon Columbic ja Budget Sportin Nakamura.

Runkokokoja ei tarvinnut paljon miettiä, sillä vain Nopsassa, Nakamurassa ja Yosemitessa oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa eikä Yosemiten pienempää mallia edes löytynyt varastosta.

Asiakkaalle ensimmäinen valintakriteeri on pyörän kokoonpano, josta löytyi heti merkittäviä eroja.

Yosemiten ja Columbicin voi ostaa vain puolivalmiina pahvilaatikossa, ja erityisesti Yosemiten kokoaminen vaatii kohtalaisen paljon tietoa ja taitoa. Columbicin saa helpommin kokoon, ja vielä helpommalta näyttää Raleighin kokoaminen, sillä Hobby Hallin myymälästä sen saa lähes valmiina. Ohjaustanko täytyy vain kiristää paikalleen ja polkimet ruuvata kiinni.

Raleighin kokoonpanosta löytyi kuitenkin testin ensimmäinen tekninen ongelma. Vaikka ohjainkannattimen ruuvi oli kiristetty tiukasti kiinni, tanko kiertyi parin kilometrin ajon jälkeen yllättäen lähes 90 asteen kulmaan.

Varastorasvan poistaminen sai tangon pysymään paikallaan, mutta tämä tietenkin lisää ruostumisen vaaraa myöhemmin.

Puolivalmiita pyöriä ostaessa täytyy siis olla erittäin tarkkana sekä oman työn että pyörän komponenttien laadun kanssa. Vähemmän teknisten ihmisten ei tarvitse tehtävään edes ryhtyä, sillä vaihtoehtoja löytyy.

Varsinaiset urheilukaupat myivät Nopsan, Occanon ja Nakamuran valmiiksi koottuina, ja esimerkiksi Budget Sportin henkilökunta tarkisti Nakamuran huolellisesti. Nopsakin näytti saavan saman kohtelun, mutta pyörästä löytyi silti aikamoinen munaus takavaihtajan suojaraudan asennuksesta.

Vasta pyöräkauppaa aloittelevan Stadiumin myyjät eivät tienneet pyöristä paljoakaan, mutta Occanon kokoonpano oli lähes moitteeton ja palvelu oli ystävällistä.

Kolmensadan euron pyöriä ei yleensä ajeta satoja kilometrejä kerrallaan, joten suurin arvo annettiin kaupunkiajon ominaisuuksille. Tämä näkökulma nosti napavaihteisten pisteitä, ja ketjuvaihteisista Nopsa paransi asemiaan.

Yleisvaikutelmana täytyi todeta, että testipyörät yllättivät positiivisesti. Teknisiä ongelmia ei loppujen lopuksi ollut niin paljon kuin olisi voinut luulla, ja suurin osa 300 testikilometristä sujui suhteellisen mukavasti ja parhaimmillaan nautinnollisesti.

Pyörien teknistä kestävyyttä ei voitu lyhyessä ajassa testata, mutta asiaan perehdytään pidemmällä kaavalla. Vertailun voittaja otetaan käyttötestiin, jonka tulokset selviävät myöhemmin.

Halvan pyörän ostaminen vaatii enemmän tietotaitoa kuin kalliin. Ostajan täytyy ensinnäkin valita pyörän tekniset ominaisuudet harkiten, sillä väärä pyörä väärällä ihmisellä voi aiheuttaa paljon harmia.

Pyörää täytyy myös tutkia tarkemmin kuin kalliimpia pyöriä, joiden voi olettaa olevan kunnossa. Jos valinnat ja tarkistukset tekee huolella, tulos voi olla varsin hyvä.