Digitaalikameralla otetut kuvat voi siirtää teetettäviksi internetin kautta kuvavalmistamoon, joka lähettää hyvälaatuiset paperikuvat postissa kotiin. Kuvapalveluja riittää nykyisin joka lähtöön, mutta niiden laadussa on suuria eroja.

* Color-Kolmio * Colormailer * DigiExpress * eFoto * Eiri Oy * ExtraFilm * Fastlab * Fotokioski * Fotonetti * Fotoyks * Fuji Finland Oy * Ifi * Kuvakulma * Kuvamestarit * Kuvapussi * Pixum * Superkuva

Kuvapalveluiden käyttäminen ei ole pelkästään digikuvaajan yksinoikeus. Niiden monipuolista tuotevalikoimaa voi hyödyntää myös filmikameralla otettujen kuvien sekä vanhojen, enää vain paperilla olevien kuvien uudelleenteettämisessä. Osa vertailun palveluista tarjoaa perinteisiä kuvaliikkeitä selvästi edullisemmat suurennokset ja julistekoon kuvat hyvälaatuisina, joten niiden käyttö on erittäin kannattavaa varsinkin isoja kuvia teetettäessä.

Osassa palveluita myös alkuperäiset paperikuvat voi lähettää suoraan kuvapalveluun skannattaviksi, tai parempilaatuinen suurennos voidaan tehdä negatiivista tai diasta. Nykyiset kotikäytössä olevat skannerit riittävät nekin hyvälaatuiseen lopputulokseen, joten itse skannatun kuvan voi lähettää palveluun samaan tapaan kuin minkä tahansa muunkin kuvatiedoston.

Digitaalikameralla otetut kuvat ovat tavallisesti jo valmiiksi jpeg-muodossa, joka kelpaa kaikille testin kuvapalveluille. Myös skannatut kuvat on syytä pakata jpeg-muotoon ennen lähetystä. Jpeg-pakkaus pienentää tiedostokokoa, jolloin kuva siirtyy vikkelästi kuvapalveluun.

Netissä toimivien palveluiden alkuaikoina kuvatiedostot siirrettiin kuvapalveluun sähköpostin liitetiedostoina. Sittemmin parhaisiin kuvapalveluihin alettiin tarjota koneelle asennettavaa siirto-ohjelmaa.

Monet kuvapalvelut tarjoavat edelleen siirtomahdollisuutta erillisen ohjelman avulla. Ohjelma pitää asentaa ennen ensimmäistä siirtoa, ja se sujuukin ongelmitta vertailun kaikissa kuvapalveluissa. Ensimmäisen asennuskerran jälkeen tiedot jäävät ohjelmaan, ja seuraavat lähetykset sujuvat nopeammin. Erikseen asennettava ohjelma on edelleen paras ratkaisu siirrettäessä kuvia modeemi- tai isdn-yhteyden kautta.

Selainsovellukset on tavallisimmin toteutettu joko Java- tai ActiveX-tekniikalla. Parhaimmillaan ne ovat erittäin vaivattomia käyttää. Tosin ActiveX-sovellukset ovat tarkkoja ympäristöstä, jossa ne suostuvat toimimaan.

Yksinkertainen, puhdas html-toteutus taas takaa sen, että tilaus onnistuu miltä tahansa koneelta, jossa vain jokin selain toimii. Hyvä kuvapalvelu tarjoaakin käyttäjälle myös tämän mahdollisuuden niitä tilanteita varten, jolloin minkään lisäkomponentin tai ohjelman asennus ei ole mahdollista.

Parhaiten toteutetuissa järjestelmissä haluamansa kuvat voi siirtää vain menemällä palvelun sivulle ja lisäämällä tiedostot tilaukseen. Lisäksi on hyvä, jos kuvia voi esikatsella jo niitä valittaessa, jolloin kuvien nimiä ja kansioita ei tarvitse kirjoittaa muistiin ennen lisäystä. Lisäksi tulisi olla mahdollista varmistaa rajaus ja kuvakoon sopivuus valittuun paperikokoon. Parhaissa palveluissa kuvasuhdeautomatiikka ehdottaa automaattisesti oikeaa kuvasuhdetta.

Testin häntäpäätä siirron osalta edustavat ne palvelut, joiden sivuilta on ensin vaikeaa edes löytää, miten palvelua käytetään tai miten siirto aloitetaan – ja kun nämä on vaivalla saatu selvitettyä, siirto on kankeaa tai se ei toimi kunnolla. Yhä edelleen löytyi yksi palvelu, jonne kuvat voi siirtää ainoastaan sähköpostilla.

Yllättävää kyllä, vain pari palvelua tarjoaa koko ajan tiedon siitä, mikä tulee olemaan kuvien lopullinen hinta. Pahimmillaan se selviää vasta, kun kuvat on jo lähetetty ja tilattu.

Joissakin palveluissa kuvat maksetaan nettipankin tunnuksilla tilauksen yhteydessä, mutta tavallisempaa on, että lasku tulee kuvien kylkiäisenä kotiin. Jotkin palveluista toimittavat kuvat vain luottokorttimaksulla.

Koska suurimpien kuvapalveluiden läpi kulkee kymmeniä tuhansia kuvia päivittäin, prosessi on hyvin pitkälle automatisoitu. Koska säätöjä ei tehdä jokaiselle kuvalle erikseen, automatiikka saattaa puuttua kuvaan säätäen sävyjä kohti normaalijakaumaa, jolloin kuvissa saattaa tapahtua kummallisiakin asioita.

Pahimmin automatiikka sekoaa hämyisiksi tarkoitetuissa sisäkuvissa tai myöhään illalla tarkoituksella hämäriksi valotetuissa kuvissa. Osalle kuvapalveluista ongelmia tuottavat myös värikkäät kuvat, jotka on näytöllä säädetty oikein. Jotkin palveluista haluavat väkisin korostaa kuvan värejä ja terävöittää kuvia entisestään. Toisin sanoen värikylläisyys kasvaa liian suureksi, ja kuviin saattaa tulla myös turhan paljon kontrastia, jolloin yksityiskohdat häipyvät tummista ja vaaleista kohdista.

Monet kuvapalvelut myös terävöittävät kuvia automaattisesti. Terävöitetyt kuvat näyttävät hyviltä, jos kuvia ei ole liiemmälti terävöitetty ennen lähetystä ja jos kuvissa ei ole kohinaa. Jos taas kamera tai kuvien tilaaja on jo terävöittänyt kuvia reippaasti etukäteen, tai kuva kohisee, lopputulos ei ole kaunista katseltavaa, jos kuvapalvelu on terävöittänyt kuvia runsaasti.

Hyvin toteutettu automaattinen korjailu osoittautui toisaalta varsin toimivaksi. Osa kuvapalveluista nimittäin tuotti hyvälaatuista kuvaa riippumatta siitä, oliko alkuperäinen kuva säädetty halutuksi tai lähetetty sellaisenaan suoraan kamerasta.

Hyvätasoinen, netissä toimiva kuvapalvelu voittaa sekä kuvanlaadussa että hinnassa suurimman osan perinteisistä valokuvausliikkeistä. Onkin hyvä muistaa, että valokuvausliikkeeseen viedyt kuvat valmistetaan samankaltaisilla tai samoilla laitteilla, joten lähetystavasta johtuvia laatueroja ei kannata pelätä.

(Tiivistelmä Petri Miettisen artikkelista TM 16/05, s. 110-117)