PAREMPAA KAHVISEURAA


Marja Touri työskentelee Pauligin päämaistajana. (kuva: Arto Wiikari)

Suodatinkahvi pitää edelleen pintansa, vaikka suomalaisten kahvitottumukset ovat vähitellen muuttumassa eurooppalaisemmiksi. Perinteiset kahvikeittimet kilpailevat suosiosta uusilla ominaisuuksilla ja kahvinvalmistustavoilla. Vertailimme neljän kansainvälisestikin hyväksi todetun keittimen eroja.

  • Melitta Aroma Signature
  • Moccamaster KBG 741 AO Mat Silver
  • OBH Nordica Gravity
  • Wilfa Svart Presisjon WSP-1B

Kahvikeittimiä löytyy monessa hintaluokassa alkaen paristakymmenestä eurosta. Edullisillakin keittimillä saadaan varmasti juomakelpoista kahvia, mutta jos halutaan panostaa kahvin parempaan makuun, joudutaan tiskiin latomaan lisää seteleitä.

Norjalainen kahvi-instituutti European Coffee Brewing Centre (ECBC) on testannut joukon keittimiä, ja halvimmat ovat jääneet vaille laboratorion hyväksyntää. Kaikki vertailuun valikoitunutta neljä keitintä ovat sen sijaan saaneet hyväksynnän.

Kahvin makuun vaikuttavat kahvin lisäksi käytetty vesi, astioiden puhtaus, oikein taiteltu suodatinpussi ja keitin. Hyvä kahvikeitin kuumentaa veden 92-96-asteiseksi ja pitää kahvin keittolevyllä 80-85-asteisena.

Myös suodatusajalle annetaan arvoa, sillä liian nopeasti suodattimen läpi kulkeutunut vesi ei uuta riittävästi aromeja mukaansa ja saattaa jättää juoman laihaksi. Vastaavasti pitkään suodattimessa seissyt vesi uuttaa mukanaan myös epämiellyttäviä aromeja. Halpojen keittimien ongelmakohdat johtuvat liian matalasta tai korkeasta vedenlämpötilasta sekä epätasaisesti virtaavasta vedestä.

Suodatussuppilon lämpötilan tulisi pysyä uutossa suuremman osan ajasta 92-96 asteessa. Paras kahvitulos edellyttää koko suppilossa olevan kahvijauheen tasaista uuttamista. Kahvijauheen tulee kostua mahdollisimman pian ja tasaisesti suodatuksen alettua.

Kahvin suodatuksen jälkeen keittimen lämpölevy kytkeytyy päälle ja nostaa kahvin lämpötilan ylläpitolämpöön. Suosituksena pidetään 80-85 asteen lämpötilaa. Moccamasterissa on kaksi ylläpitolämpötilaa, joista toinen on tarkoitettu pienelle kahvimäärälle. Kaikilla keittimillä kahvin lämpimänä pito sujuu ongelmitta eikä kahvi ylikuumene ennen automaattista virrankatkaisua.

Kalkinpoisto on tärkeä kahvinkeittimen perushuoltotoimi, jota etenkin näiden keittimien valmistajat painottavat. Vaikka keittimellä on viiden vuoden takuu, peli on tältä osin menetetty, jos kalkinpoisto on laiminlyöty.

Kahvin maistelussa löytyi eroja keittimien välillä. Ammattimaistajan ja TM:n oman raadin arvostelut olivat samansuuntaisia, vaikka vivahteille ei amatööreiltä sanoja löytynytkään.