SUOMEN KESÄÄN


Lasse Allard, kuva

Kesärenkaisiin panostaminen tuntuu usein turhalta. Pitoa riittää kesällä hyvin, eikä kelihaasteita ole muutenkaan talven veroisesti. Halvoilla renkailla säästää helposti jopa satasia tutumpiin laaturenkaisiin verrattuna, mutta kannattaako säästö, se onkin jo vaikeampi kysymys.


Auto: Audi A3
Rengaskoko: 205/55R16

  • Barum Bravuris 2
  • BF Goodrich g-Grip
  • Continental ContiPremiumContact 5
  • Dunlop SP Sport Fastresponse
  • Goodyear EfficientGrip
  • Hankook Ventus Prime 2
  • Jinyu YU63
  • Michelin Pilot Sport 3
  • Nokian Hakka Blue
  • Pirelli Cinturato P7

Renkaiden kehitystyö olisi mukavan suoraviivaista, jos tavoitteena olisi vain jatkuva yhden ominaisuuden tai edes vain muutaman kehittäminen rinnakkain ja sitä kautta koko tuotteen parantaminen. Renkaassa on kuitenkin kymmeniä ominaisuuksia, joita pitäisi kaikkia parantaa samanaikaisesti, jotta lopputuote olisi asiakkaan kannalta parempi.

Viime kädessä on vain tehtävä päätös siitä, mihin kohtaan kompromissi missäkin renkaassa vedetään.

Vertailukelpoista, luotettavasti tutkittua tietoa renkaiden ominaisuuksista on vaikea saada. Lehtien testit ovat kuluttajalle käytännössä ainoa vaihtoehto, ellei sitten päätä uskoa internetin keskustelupalstoihin tai kuluttajien omiin arvioihin. Niihin ei valitettavasti ole luottamista, koska kaikkeen rengastestaukseen kuuluu olennaisena osana vertailu muita vastaan ja lisäksi testiolosuhteiden hallinta.

Eräs kritiikin kohde lehtitesteissä on usein se, että renkaita ei osteta kaupasta vaan testirenkaat saadaan valmistajilta. Kritiikki on aiheellista, koska aina on olemassa riski siihen, että jotkin valmistajat sortuvat houkutukseen toimittaa testiin hieman kaupparenkaista poikkeavat tuotteet.

Miksikö renkaat sitten tilataan eikä vain käydä kaupasta ostamassa? Syitä on kaksi. Tärkein syy on se, että testit tehdään hyvissä ajoin ennen sesongin alkamista, eikä uusia malleja ole testin aikana lainkaan saatavissa kaupasta. Toinen syy on, että kaupasta haettuna renkaan ikä voi usein olla turhan korkea.

Varsinaisen testin ohella ja sen jälkeen teemme jatkuvasti sisäisiä vertailutestejä, eli kesärenkaista puhuttaessa haemme tietyt vertailurenkaat rengasliikkeestä ja teemme samoja kokeita varmistaaksemme tulokset ja julkaistun testin ja siinä olleiden renkaiden asianmukaisuuden.

Aina ei tarvitse ostaa testivoittajaa, vaan valinnan voi tehdä myös omien tarpeiden pohjalta. Huonosta laadusta ei koskaan kannata maksaa, ja samalla rahalla saa usein paremman tuotteen. Sen testi jälleen kerran vahvisti.