KOSKETUSNÄYTÖLLÄ ELOKUVIIN

Kotiteatterin viritinvahvistimet ovat monipuolisia ja monimutkaisia laitteita. Kaukosäätimen lisäksi ne tottelevat myös älypuhelinta ja taulutietokonetta. Muodikkaista ohjausohjelmista ei kuitenkaan ole iloa elleivät vahvistimen ominaisuudet ja tekninen suorituskyky ole ajan tasalla.

  • Denon AVR-2113
  • Onkyo TX-NR616
  • Pioneer VSX-922-K
  • Sony STR-DN1030
  • Yamaha RX-V673

Elokuvat, musiikki ja muu viihde toistetaan yhä useammin tietokoneesta tai älypuhelimesta. Siksi kuva- ja äänilaitteiltakin odotetaan alati kasvavia tietoteknisiä valmiuksia. Laatua ja joustavuutta arvostava rakentaa silti kotiteatterinsa edelleen perinteisen viritinvahvistimen ympärille.

Erillislaitteiston joustavuutta ja sen tuomaa pitkäikäisyyttä ovat viime vuosina heikentäneet digitaalisten ääni-, kuva- ja ohjausjärjestelmien nopea kehittyminen.

Esimerkiksi blu-ray-elokuvien monipuolisimmat äänijärjestelmät vaativat niitä tukevan soittimen ja/tai vahvistimen, ja koska keskihintaluokan viritinvahvistimissa ei ole enää 5.1- tai 7.1-linjaliitäntöjä, analoginen kiertotiekin on suljettu. Eikä tässä ole kaikki, sillä kolmiulotteinen 3D-kuva tarvitsee viimeisimmät hdmi 1.4 -liitännät niin soittimeen, televisioon kuin vahvistimeenkin.

Verkossa siirtyvä kuva ja ääni edellyttävät vahvistimelta ja näyttölaitteelta yhteensopivuutta monenlaisten ja alati muuttuvien tiedostomuotojen kanssa. Järjestelmää saatetaan myös haluta ohjata älypuhelimella tai taulutietokoneella. Kaiken huipuksi musiikkia ei enää kuunnellakaan levyltä tai tietokoneelta, vaan esimerkiksi Spotify, Rdio tai Music Unlimited -palveluista.

Riippuvuus tietoteknisistä laitteista, järjestelmistä ja protokollista saattaa kuulostaa uhkaavalta, mutta toisaalta uudesta tekniikasta on myös iloa ja
hyötyä. Siksi ominaisuusluetteloa ja toimintoja kannattaa viritinvahvistinta valitessaan käydä läpi entistä tiheämmällä kammalla.

Vertailussamme näitä asioita läpi viidestä suosituimman hintaluokan viritinvahvistimesta.

Vahvistin verkkoon

Vertailun laitteet hallitsevat kaikki blu-ray- ja dvd-elokuvien ääniformaatit mukaan lukien Dolby true hd ja Dts hd master audio sekä kaikilla dvd-levyillä pakollinen Dolby digital.

Elokuvien, pelien ja jopa musiikin alkuperäistä äänimaisemaa voi laajentaa normien mukaisilla kuuntelutiloilla, kuten Dolby pro logic IIx ja IIz tai Dts neo 6. Näiden lisäksi vahvistimet sisältävät vielä valmistajien omia tilatehosteita, joilla jäljitellään elokuvateattereiden ja muiden esitystilojen akustiikkaa.

Denon ja Yamaha ovat terästäneet viritinvahvistimiensa hdmi-liitäntöjä huipputarkan 4k-teräväpiirtokuvan läpiviennillä. Sen pitäisi taata kuvan siirto tulevaisuuden 4k-ohjelmalähteistä 4k-projektoriin tai -televisioon.

Nykyisen full hd -kuvan muuntaminen 4k-muotoon onnistuu Denonin ja Yamahan lisäksi myös Onkyossa, joka ei kuitenkaan sisällä 4k-läpivientiä. Pioneer ja Sony eivät käsittele 4k-kuvaa millään tavoin.

Kaikki vertailun viisi viritinvahvistinta kytkeytyvät verkkoon takalevyssä olevan ethernet-liitännän kautta. Sony sisältää lisäksi wlan-ominaisuuden, jota varten laitteen takana on taittuva antenni.

Onkyo ja Pioneer myyvät wlan-sovittimen lisävarusteena 50 eurolla ja Yamaha 100 eurolla. Kaapelilla on silti puolensa etenkin raskaita tiedostoja siirrettäessä.

Verkkoyhteyttä tarvitaan viritinvahvistimessa laitteen oman firmware-ohjelmiston päivittämiseen, kuvan- ja äänentoistoon sekä kotiteatterin ohjaamiseen puhelimella tai taulutietokoneella.

Yamahan Android- ja iOS-ohjausohjelmat ovat visuaalisia ja toimivia. Myös Pioneer sai kiitosta etenkin iPad-ohjauksesta.

Vertailun vahvistimet toimivat dlna-ohjaimina, jotka toistavat musiikkia ja kuvamateriaalia verkon kautta kodin dlna-palvelimelta. Palvelimeksi kelpaa dlna-yhteensopiva ulkoinen kiintolevy, tietokone tai vaikka pelikonsoli.
Toinen kotiverkossa toimiva kuvan- ja äänentoistojärjestelmä on Applen AirPlay, joka puuttuu enää vain Onkyosta. Sony ja Yamaha toivat AirPlayn tämän vuoden malleihinsa, ja Denon sekä Pioneer ovat hyödyntäneet sitä jo pitempään.

Kaukosäätimet saa ohjauskoodien avulla käskemään erimerkkisiä televisioita ja ohjelmalähteitä. Ohjaimista selkeimmät ovat Denon ja Sony.

Testiä tehdessä kävi jälleen kerran ilmi, että kotiteatterin viritinvahvistinta valitessaan on lähes pakko perehtyä kuvan- ja äänentoiston perusteisiin. Asetusten ja valikoiden kanssa pitää myös jaksaa askarella joko laitteen omalla ohjaimella tai Android- ja iOS-sovelluksilla. Tällaista toimintaa sanotaan harrastamiseksi. Joillekin se sopii, toisille ei.