Isot taulutelevisiot ovat nyt kovin haluttuja. Ne ovat kuitenkin kalliita ja jossain määrin teknisesti keskeneräisiä. Videoprojektori sen sijaan tuottaa niin suuren kuvan kuin kodin seinälle mahtuu, ja kuvanlaatu on jopa parempi kuin taulutelevisioissa. Pätevä projektori ei kuitenkaan maksa sen enempää kuin hyvälaatuinen 32-tuuman nestekidetelevisio.

* BenQ PE7700 * Epson EMP-TW600 * Hitachi PJ-TX200 * Infocus ScreenPlay 5000 * Mitsubishi HC3000 * Panasonic PT-AE 900 * Sanyo PLV-Z4 * Sony VPL-HS50

Vertailun kotiteatteriprojektoreissa paneeli on laajakuvamuotoinen (16:9) ja sen tarkkuus eli resoluutio on 1 280 x 720 kuvapistettä (wxga). Kuvasuhde on siten sama kuin laajakuvatelevisioissa.

Halvimmatkin wxga-tarkkuusluokan mikropeiliprojektorit maksoivat viime vuonna vielä tuhansia euroja. Uusimmissa malleissa hintaa on onnistuttu pudottamaan rajusti, ja venyttämällä tämän vertailun hintarajaa 2 500 euroon, saimme mukaan myös kaksi dlp-tekniikalla toteutettua laitetta, joissa on wxga-tarkkuus. Tämän vertailun laitteiden wxga-tarkkuus on samalla toinen lukkoon lyödyistä hdtv- eli teräväpiirtostandardeista, joka tunnetaan nimellä 720p.

Mikropeili- eli dlp-tekniikka on jo vuosia ollut monien elokuvaharrastajien suosima kuvanmuodostustapa. Niinpä dlp-fanit suhtautuvat lcd-projektoreihin usein halveksien. Myös tämän vertailun dlp-laitteisiin on helppoa ihastua. Kuvaa voi kehua elokuvamaisen sävykkääksi, ja liikkuvat kohteet etenevät sähäkästi. Ero parhaisiinkin lcd-projektoreihin näyttää varsin suurelta etenkin suorassa vertailussa, jossa kuvalähde vaihtuu nopeasti edestakaisin.

Nopean vertailun eroja liioitteleva vaikutus on toki tuttua esimerkiksi kaiutinvertailujen kuuntelukokeista, joten projektoreja katseltiin myös pitkiä aikoja yksi kerrallaan. Silloin huomio alkoi kiinnittyä myös mikropeilitekniikan puutteisiin kuten äänekkyyteen ja sateenakaariefektiin.

Nestekideprojektoreita on takavuosina moitittu kehnosta liiketoistosta, kennojen verkkomaisen rakenteen näkymisestä kuvassa sekä vähäisestä kontrastista. Näiden moitteiden perusteet ovat kuitenkin jo historiaa.

Uusimpien projektoreiden liiketoisto on erinomainen, eikä jälkikuvaa, jota myös häntimiseksi kutsutaan, näy enää lainkaan. Kontrastiakin on uusimmissa projektoreissa aivan riittävästi ja mikä parasta, kuvassa ei näy mitään yllättäviä, piileviä virheitä (artifakteja), joiden havaitsemista täytyisi jatkuvasti yrittää välttää. Valotehossa lcd-projektorit jäävät kuitenkin hieman jälkeen dlp:lle.

Useimmat projektorit voi kotona kytkeä alemmalle lampputeholle, joka tuottaa aivan riittävän kirkkaan kuvan. Useimmat valmistajat lupaavat projektoreidensa lampuille 2 000 tunnin käyttöikää, ja jos alennettua teho riittää, lamppu kestää jopa 3 000 tuntia. Lampuissa on kuitenkin laatueroja, toisinaan se voi posahtaa jo muutaman sadan tunnin jälkeen. Tällaisen varalta useimmat pääedustajat tarjoavat jonkinlaisen lampputakuun, jota projektoria valitessa kannattaa ottaa huomioon.

Kuten huomataan, nestekide- ja mikropeiliprojektoreiden edut ja heikkoudet ovat siinä määrin erilaisia, ettei viimeistä sanaa lcd- ja dlp-tekniikoiden paremmuudesta voi lausua tässäkään jutussa – ja tuskin seuraavassakaan – sillä kovin erilaisten vahvuuksien ja heikkouksien kiistaton arvottaminen ja paremmuuden määrittäminen on kerrassaan mahdotonta.

Dvd-elokuvien lisäksi katselimme projektoreilla myös uuden Xbox 360 -pelikonsolin erittäin hyvälaatuista lomittelematonta 720p-laajakuvaa. Havaitsimme projektorien soveltuvan mainiosti myös pelinäytöiksi.

Projektoreita vertailtiin myös Astra-satelliitin välittämällä Euro1080-kanavalla, joka nimensä mukaisesti lähettää 1080i-laatuista hdtv-ohjelmaa. Lähes kaikki projektorit selvisivät tästäkin signaalista erinomaisesti. Ongelmia oli ainoastaan Hitachissa, joka kyllä näytti kuvan hdmi-liitännästä, mutta ei komponenttiliitännästä.

Projektoria ei kannata hankkia, ellei sille löydy elintilaa kotoa. Lähtökohta on keskeytymättömään katseluun soveltuva huone, jonka voi helposti pimentää. Vaikka kuva toki näkyy valoisammassakin huoneessa, tummat sävyt jäävät silloin kokonaan toistumatta, koska projektori ei pysty säteilemään pimeyttä. Tarvitaan myös tilaa valkokankaalle ja mahdollisimman kiinteä paikka projektorille.

Jo viime vuonna totesimme, että vertailun heikoimmin menestyneellä projektorilla kelpasi mainiosti katsella elokuvia. Sama pätee tälläkin kerralla ja jopa entistä selvemmin.

(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 1/06, s. 36-42)