Gps-satelliittipaikannin on erinomainen suunnistus- ja turvaväline luonnossa liikkujalle. Eksyminen alkaa olla maastossa vaikeaa, kun oma sijainti selviää laitteen värillisestä näyttöruudusta lähes kuten paperikartasta. Aikaa jää enemmän nauttia maisemista. Tällä hetkellä uusimpiin ”gepseihin” on saatavilla jo kolme äärimmäisen tarkkaa topografista maastokarttasarjaa koko Suomesta.

* Garmin eTrex Legend C * Garmin GPS MAP 60C * Garmin GPS MAP 60CS * Magellan eXplorist 500 * Magellan eXplorist 600

Autonavigointilaitteiden lisäksi satelliitteihin perustuvaa paikannusta käyttävät niin maanmittausalan ammattilaiset, huviveneilijät kuin kauppamerenkulkijatkin. Pieni ja kätevä gps toimii suunnistusvälineenä myös metsästäjille ja erävaeltajille. Itse asiassa gps-satelliittipaikannin on ainoastaan useaa radiokanavaa kuunteleva vastaanotin. Tämän lisäksi se on myös varsin tehokas tietokone.

Gps antaa sijainnin lisäksi tietoa myös siitä, kuinka matka etenee.Uusimmat maastokäyttöön tarkoitetut satelliittipaikantimet pitävät sisällään joukon muitakin toimintoja, kuten esimerkiksi tarkat tiedot auringon nousu- ja laskuajoista. Laitteessa voi olla sisäänrakennettuna myös pienimuotoinen sääasema, korkeusmittari, laskin, ajanottokello ja jopa tukku pelejä.

Viime vuosina ehkä eniten muutosta kannettavissa gps-paikantimissa on tapahtunut niiden näytöissä. Lähes kaikki uusimmat mallit ovat jo värinäyttöisiä, ladattavilla elektronisilla kartoilla varustettuja laitteita.

Jotain tietotekniikan astumisesta mukaan kuvioihin kertoo se, että jokainen uusista maastokarttaohjelmistoista on nivottu kiinteästi laitemerkkiin, jonka kanssa sitä käytetään. Laitteiden maahantuojat ja kauppiaat ovat toimineet varsin tiiviissä yhteistyössä kartta-aineistotoimittajien kanssa työstäessään ohjelmistoja edustamiinsa gps-malleihin. Samalla ohjelmistot on saatu myös tehokkaasti suojattuja, eikä niiden käyttö ja kopiointi onnistu ilman laitekohtaista rekisteröitymistä.

Gps:n kanssa toimittaessa on aina hyvä muistaa, että kyse on elektronisesta laitteesta. Laite toimii vain, kun sillä on suora näköyhteys avaruudessa oleviin satelliitteihin. .Jotta gps:n oppii hallitsemaan kaikissa tilanteissa, sen käyttö vaatii jatkuvaa harjoittelua.

Gps:ää on maastossa liikuttaessa turha pitää koko ajan käyttövalmiudessa. Käyttämällä gps:ää vain tarvittaessa voi helposti säästää myös paristokustannuksissa. Vertailujoukossa akkukäyttöisiä ovat molemmat Magellanin eXplorist -mallit. Muiden laitteiden tapauksessa aktiivikäyttäjän kannattaa harkita jo ladattavien akkujen hankkimista. Ajoneuvokäytössä laitteen toiminnan voi kaikissa onneksi turvata tupakansytytinliitäntään työnnettävällä virtajohdolla.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 19/05, s. 32-38)