ISOMPAAN NÄLKÄÄN

Välillä tuntuu, ettei pihagrillissä ole koskaan tarpeeksi paistotilaa. Nelipolttimisilla sivukeitingrilleillä laittaa kuitenkin ruokaa jo melkoiselle porukalle, eikä paistotehokaan lopu ihan heti kesken.

  • Campingaz CastIron EXS4
  • Cello Deli 410-13
  • Landmann Avalon 12792
  • Lucifer Diablo-4
  • Mustang Miami
  • Rebel Tribal 4i

Grillejä valitessamme päädyimme pitkän pohdinnan jälkeen nelipolttimisiin sivukeitingrilleihin. Niistä löytyy tehoa ja monipuolisuutta isommankin perheen tai kohtalaisen kokoisen pihajuhlan ruoanlaittoon. Vaikka tehoa oli rutkasti, vertailugrillien hinta ei silti noussut kohtuuttoman kovaksi.

Pieneen hienosteluunkin oli tässä hintaluokassa jo varaa. Yhden grillin vakiovarustukseen kuuluu infrapunapoltin ja toiseen saisi hankittua lisävarusteena pitsakiven. Näistä erikoisuuksista huolimatta kyse on silti pitkälti perustason grilleistä.

Tehdyt rajaukset takasivat varsin kattavan merkkivalikoiman. Itse asiassa valinnanvaraa oli jopa niin paljon, että saimme vertailugrillien hintahaarukan sovitettua kohtalaisen kapeaksi. Ne myös edustavat malleja, joita myydään kotimaisten markkinoiden kokoon nähden merkittäviä määriä.

Kaikessa ruoanlaitossa kävi selväksi, ettei nelipolttimisissa grilleissä ainakaan teho muodostunut kynnyskysymykseksi. Grillien noin 15 kilowatin täyttä pääpoltintehoa ei tarvittu kuin esilämmityksessä ja puhdistuskuumennuksissa. Varsinaisessa ruoanlaitossa säätimet oli kaikilla grilleillä käännettävä yleensä vajaateholle, jottei ruoka hiiltynyt.

Sivukeittimissä keittotehojen vaatimattomuus oli sen sijaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Testit alkoivat kokoamisohjeisiin tutustumisella sekä grillien kokoonpanolla. Kokoonpanon jälkeen grilleihin kohdistuvat mekaaniset rasitukset jäävät yleensä varsin vähäisiksi.

Pääsääntöisesti grillit selvisivät testiohjelmasta kunnialla. Satunnaisia syttyvyysongelmia, rakenteiden pieniä taipumia ja yksittäisten pulttien irtoamisia lukuun ottamatta ne säilyivät täydessä grillausterässä.