Vinyyliasema tietokoneeseen

LEvysoitin
Hannu Häyhä, kuva

Mustien muovikiekkojen uusi tuleminen on saanut yhden jos toisenkin haikailemaan menneiden aikojen perään. Sitä paitsi kaikki eivät edes hukanneet vanhoja lättyjään digitaalihuumassa, Uusi soitin siis tarvitaan – ja miksei saman tien sellainen, jolla musiikin saa kätevästi tietokoneeseen.


  • Lenco L-78
  • Numark TTUSB
  • Pro-Ject Debut Phono USB

Otimme vertailuun kolme erilaista näkemystä usb-liittimillä varustetuista levysoittimista. Lisäksi testasimme yhden erillisen levysoitinesivahvistimen, jolla kotona olevaan vinyylinpyörittimeen saa usb-liitännän.

Vertailun laitteista Lenco edustaa vanhaa ja tunnettua soitinmerkkiä menneiltä vuosikymmeniltä. Numark taas tunnetaan parhaiten suoravetoisista dj-soittimistaan, ja Pro-Ject on kunnostautunut pelkistettyjen sekä kohtuuhintaisten hifitoistimien saralla.

Lenco ja Numark ovat muovirunkoisia. Näitä massiivisempi Pro-Ject perustuu mdf-levystä tehtyyn runkoon. Pyörittimet lepäävät alustallaan joustavien jalkojen varassa. Tästä huolimatta Numark ja Pro-Ject ovat varsin arkoja tärinälle, joten ne on syytä sijoittaa tukevalle alustalle. Lenco sen sijaan ei ole yhtä tarkka sijoituspaikan suhteen.

Kaikki kolme soitinta ovat hihnavetoisia.Vertailun kolmessa soittimessa moottorin jyrinän kuulee hiljaisilla äänitteillä ja viimeistään kuulokkeita käytettäessä.

Kaikki soittimet sisältävät ne kaksi tavallisinta pyörimisnopeutta eli 33,3 ja 45 kierrosta minuutissa. Vanhojen savikiekkojen toistoon tarvittavan 78 minuuttikierroksen vauhdin saa ainoastaan Pro-Jectiin, ja siihenkin vain hankkimalla lisävarusteena myytävän hihnapyörän.

Pro-Jectissa on kaikin puolin asiallisesti toteutettu alumiininen äänivarsi, joka kelpaisi perinteiseen hifi-soittimeenkin.Lencon epämääräisesti laakeroidusta varresta sen sijaan puuttuvat kaikki säädöt, ja jopa neulavoima on kiinteä.

Numark sisältää perusasetukset, eli neula- ja antiskating-voiman. Koska varren pystysuuntainen laakerointi on jähmeä, kieron levyn soittamiseen tarvittava jousto jää osittain äänirasian neularipustuksen hoidettavaksi. Myös varren tasapainottaminen on jähmeyden vuoksi hankalaa.

Soittimessa tehtävään äänen digitointiin liittyy Lencossa ja Pro-Jectissa yksi ongelma, jonka kiertäminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. Niiden äänitystaso on nimittäin kiinteä. Tästä seuraa, että osalla levyistä äänen huippukohdat leikkautuvat ja säröytyvät jo äänitysvaiheessa.

Numark ei kärsi yliohjausongelmasta, koska sen takana on nuppi, josta herkkyyden voi asettaa levylle sopivaan tasoon.
Soittimet saa käyttökuntoon helposti ja ilman erityisosaamista.Äänirasia on asennettu kaikkiin valmiiksi jo tehtaalla, joten tässäkin kohtaa usb-pyörittimen hankkinut pääsee helpolla.

Erillisiä ajuriasennuksia soittimet eivät tarvitse uudehkoissa Windows- tai Macintosh-tietokoneissa. Laitteet näkyvät tietokoneessa perustason usb-äänikortteina (usb audio codec), joiden ajurit sisältyvät vakiona käyttöjärjestelmiin.

Levyjen digitoimiseen tarvitaan erillinen ohjelma, jolla musiikki äänitetään tietokoneelle, pätkitään raidoiksi ja tallennetaan kiintolevylle tiedostoiksi. Tähän tarkoitukseen kaikkien kolmen laitteen valmistajat suosittelevat ilmaista ja käytännössäkin melko vakaaksi todettua Audacity-ohjelmaa (audacity.sourceforge.net).

Pro-Ject on selvästi ryhmän paras levysoitin. Pro-Ject on kolmesta soittimesta ainoa, jonka toistoa voi pitää sekä mittausten että kuuntelun valossa sangen neutraalina.

Vertailussa siis kävi niin kuin ennakkoon aavistimmekin. Toisin kuin monien muiden hifilaitteiden kohdalla, levysoittimen ääni on vahvasti sidoksissa mekaniikan laatuun ja sen myötä hintaan. Niinpä 400 eurolla saa huomattavasti paremman usb-levysoittimen kuin 150 eurolla.