Nykyisin uusimpiin matkapuhelimiin mahdutetaan jo hengästyttävä määrä erilaisia viestintä- ja viihdeominaisuuksia. Eniten on satsattu kamera- ja kuvatoimintoihin. Kamerakännykällä saa parhaimmillaan jo niin hyviä valokuvia, ettei niitä kohta enää erota tavallisella digikameralla otetuista kuvista. Jälki riittää jo hyvin Matti Meikäläiselle. Eri asia on, kelpaavatko kuvat ammattilaiselle.

* Motorola E1000 * Nokia N90 * Samsung SGH-E730 * Siemens CX75 * Sony Ericsson K750i

Suuntaus matkaviestinalalla näyttääkin vahvasti siltä, että kännykästä ollaan tekemässä kilpailija ainakin pokkaritasoiselle digikameralle. Uusimpien kamerapuhelimien kuvakennon tarkkuus yltää parhaimmillaan parin megapikselin luokkaan, jolloin kännykkäkuvaaminen nousee ihan eri tasolle. Laitteisiin on myös sisällytetty lukuisia kameroista tuttuja toimintoja kuten automaattitarkennus, salama sekä moninkertainen zoom. Niillä voi kuvata myös lähikuvia sekä liikkuvaa videokuvaa parhaimmillaan tunnin verran.

Nokia N90 on tämän hetken monipuolisimpia matkapuhelimia. Sen kameraosassa on käytössä Carl Zeissin optiikkaa. Automaattitarkenteisella kahden megapikselin kameralla voi kuvata myös vhs-tason videokuvaa. Lisäksi laite soveltuu myös makrokuvaukseen. Kameran saa käyttövalmiiksi yksinkertaisesti päällä olevaa kameramoduulia kääntämällä. Videokuvaustilassa, näytön ollessa käännettynä sivulle laite muistuttaa jo erehdyttävästi videokameraa.

Motorola E1000 pitää sisällään jopa kaksi kameraa, joilla laitetta voi käyttää umts-verkossa kaksisuuntaisiin videopuheluihin. Videokuvalla voi oman puhuvan pään lisäksi välittää toiselle osapuolelle samoja näkymiä, joita itse parhaillaan katselee. Megapikseliluokan kamerakennolla ja 8-kertaisella digitaalisella zoomilla varustettu Motorola E1000 toimii myös mp3-soittimena. Yhteys tietokoneeseen käy langattomasti Bluetoothin kautta.

Sony Ericsson K750i näyttää jo enemmän kameralta kuin kännykältä. Kuvaustilanteessa sitä pidetään vaakatasossa, aivan kuin oikeaa kameraa. Puhelimen toimintoihin kuuluu kahden megapikselin kamerakenno, automaattitarkennus, makrokuvausmahdollisuus sekä 4-kertainen digitaalinen zoom. Kuvien siirto eteenpäin käy joko Memory Stick Duo -muistikortilla, Bluetoothilla tai usb-väylää käyttäen.

Samsung SHG-730 on äärimmäisen pieni ja jämäkkä, mukavan tahmeapintaisilla simpukkakuorilla varustettu kamerapuhelin. Megapikseliluokkaan yltävällä kameralla voi ottaa sekä valokuvia että tallentaa ja toistaa jopa tunnin verran videokuvaa. Samsung täyttää tehtävänsä myös musiikkipuhelimena. Kannessa olevilla painikkeilla pääsee nopeasti käsiksi äänitiedostoihin. Kappaleissa voi hypätä eteenpäin tai taaksepäin ja kuunnella musiikkia avaamatta puhelinta. Samoilla painikkeilla voi käyttää myös radiota.

Siemens CX75 on sekin tyylikäs ja monipuolinen viihdepuhelin. Siinä on kohtuullisen iso 262 144 väriä toistava tft-näyttö. Laitteessa olevalla 1,3 megapikselin kameralla voi kuvata myös videopätkiä. Kuvien määrä ja videoleikkeiden pituus riippuu käytössä olevasta muistikortista. Samalle muistikortille mahtuu kuvien lisäksi myös musiikkia mp3- tai aac-muodossa. Siemensiin saa lisävarusteena Mobile Music Set -kaiutinpaketin, jolla voi korvata vaikkapa stereot matkalla.

Jotta syntyisi käsitys kameroiden kuvanlaadusta, kuvasimme kaikilla kuvapuhelimilla sarjan erilaisia kohteita. Vertailukuvat otettiin viiden miljoonan pikselin kompaktidigillä, Panasonic DMC-FX7:llä, joka on laadukas, joskin jo vuoden vanha kompaktidigi. Nyt myytävässä FX8 -mallissa on sama objektiivi.

Minkälaisia nämä kuvapuhelimet ovat valokuvauslaitteena? Mitäpä tuota kiertelemään, huonoja kameroitahan ne vielä ovat. Hankalimpia ovat säädöt. Sen sijaan kuvanlaatu kelpaa jo lomakuviin sillä 10 x 15 cm:n kokoon printattuna kuvat ovat käyttökelpoisia, Motorolaa lukuun ottamatta. Suurentamista ne eivät siedä. Mutta muistikirja-tyyppiseen kuvaamiseen kuvien laatu riittää toki mainiosti.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen, Ilkka Herttuan ja Harri Hietalan artikkelista TM 17/05, s. 136-144)