Mitä sanoisitte kuulokkeista, jotka poistavat ympäristön melun, mutta eivät kaverin puhetta ja elämän ääniä. Kuulostaa tieteiselokuvien jutulta, mutta tällaisia kuulokkeita on olemassa. Niitä kutsutaan vastamelukuulokkeiksi.

* KOSS QZ Pro * KOSS Quiet Zone 2000 * Sennheiser PXC 150, 250 ja 300 * Sony MDR-NC6 * Sony MDR-NC50KOSS Quiet Zone 2000 * Sennheiser PXC 150, 250 ja 300 * Sony MDR-NC6 * Sony MDR-NC50

Vastamelukuulokkeet toimivat valmistajasta riippumatta samalla periaatteella. Kuulokkeissa on pienet mikrofonit mahdollisimman lähellä kuulokekapseleita. Mikrofonit kuuntelevat ulkopuolista ääntä, ja niihin kytketty elektroniikka päättelee tasaisen melun osuuden äänestä.

Melu syötetään kuulokkeisiin yhdessä toistettavan musiikin kanssa vastakkaisvaiheisena. Ulkopuolinen melu ja kuulokkeiden tuottama vastamelu kumoavat silloin toisensa korvassa ja melu vaimenee. Kuulokkeilla kuunneltavaan musiikkiin vaimennus ei vaikuta.

Joku saattaa nyt ajatella, että samaan tulokseen päästään suljetuilla, kuulosuojainmaisilla kuulokkeilla tai kuulosuojaimilla. Näin ei kuitenkaan ole, sillä suljetut kuulokkeet tai kuulosuojaimet vaimentavat kaikkea ääntä. Vastamelukuulokkeet taas keskittyvät tasaisen ja jatkuvan taustamelun vaimentamiseen, mutta eivät poista muita ympäristön ääniä.

Vaikka testikuulokkeiden äänenlaadussa on selviä eroja, myös omat mieltymykset ja kuunneltava musiikin laji vaikuttavat aina valintaan jonkin verran. Vastamelukuulokkeita käytetään todennäköisimmin juuri kannettavan soittimen kanssa, joten mitä herkempi kuuloke on, sitä parempi.

Vertailujoukon kuulokkeiden välillä on herkkyyseroja, mutta kaikki riittävät erinomaisesti tyypillisen nykymusiikin kuunteluun. Kuuluvuusongelmia saattaa syntyä lähinnä dynamiikaltaan laajan klassisen tai äänitystasoltaan alhaisen musiikin kanssa.

Kaikkien kuulokkeiden elektroniikka tuottaa pohjakohinaa, jonka määrä ei riipu kuunteluvoimakkuudesta. Vastamelukuulokkeiden herkkyys nousee yleensä hieman, kun elektroniikan kytkee toimintaan. Samoin osa muokkaa taajuustoistoa sopimaan paremmin meluisaan ympäristöön.

Paristoille valmistajat ilmoittavat 10–20 tunnin kestoaikoja. Kokeet osoittivat lupausten pitävän paikkansa tai jopa hieman ylittyvän. Ja kun paristot loppuvat, kuulokkeet toimivat silti tavalliseen tapaan passiivisina.

Ympäristömme on meluisa. Sen huomasi testiryhmämme tutkiessaan kuulokkeiden melunvaimennuksen tehokkuutta. Jo aivan normaalissa, hiljaisena pidetyssä toimistoympäristössä kuulokkeiden vaikutus on yllättävän suuri.

(Tiivistelmä Mika Koivusalon artikkelista TM 17/06, s. 62-67)