• Apple iPhone 7

 • Huawei Honor 8

 • OnePlus 3T

 • Oukitel K6000 Pro

 • Sony Xperia XZ

Kännykkäoperaattoreiden myyntitilastoja seuraamalla huomaa pian, että kaikki tämän hetken suosituimmat puhelimet tulevat käytännössä kolmelta merkiltä: korealaiselta Samsungilta, amerikkalaiselta Applelta ja kiinalaiselta Huaweilta. Useimmilla näillä löytyy kymmenen myydyimmän puhelimen joukkoon jo monta mallia.

Viimeaikoina huomionarvoista on ollut erityisesti keskihintaisista puhelimistaan tunnetun Huawein vahva nousu. Esimerkiksi tämänkertaisessa vertailussa mukana oleva, syyskuussa myyntiin tullut Huawei Honor 8 on kivunnut niin DNA:lla, Elisalla kuin Sonerallakin myyntilistojen kärkipäähän.

Uuden Apple iPhone 7:n sijoitus taas voisi olla parempikin, ellei sen menekkiä olisi hidastanut pitkään jatkuneet toimitusvaikeudet. Pahimmillaan puhelimen varanneet ovat joutuneet odottelemaan kännykkäänsä jopa useita viikkoja.

Kärjen järjestystä olisi omalta osaltaan todennäköisesti sekoittanut myös Samsung, jonka piti aloittaa uuden Galaxy Note 7 -huippumallinsa myynti heti loppukesästä. Puhelimessa havaittujen akkuongelmien takia Samsung joutui kuitenkin vetämään laitteen pois markkinoilta ennen kuin sen tarjonta ehti maailmalla päästä edes kunnolla alkuun. Tämän takia puhelin jäi pois myös tästä vertailusta.

Kiinalaiset tulevat

Aikaisemmin kännykkäkauppaa vahvasti hallinneet Lumia-puhelimet ovat hävinneet myymälöiden valikoimista lähes täysin. Ikäänkuin varkain tilalle on hivuttautunut kiinalaisia uusia yrittäjiä, kuten esimerkiksi monelle toistaiseksi vielä tuntematon laitevalmistaja OnePlus.

Muutama vuosi sitten merkki yllätti kännykkäkansan täydellisesti julkistamalla halvan mutta suorituskykyisen OnePlus One -puhelimen.

Erikoista laitteessa oli se, että sitä saattoi ostaa netin kautta vain muiden antamien suositusten ja kutsujen perusteella. Näin puhelimen ympärille saatiin kehitettyä ilmaiseksi valtava somehype. Ensimmäisen mallin jälkeen ehti vielä tulla OnePlus 2 samalla periaatteella markkinoituna.

Viime kesäkuussa myyntiin tullut OnePlus 3 noudatti sekin pitkälti samaa hyväksi todettua kaavaa kuin edeltäjänsä: tuotiin teknisiltä ominaisuuksiltaan yläpään puhelin, mutta silti vielä houkuttelevalla 399 euron hintalapulla varustettuna. Positiivista oli lisäksi se, että tällä kertaa laite kuului myös Elisa-myymälöiden tuotevalikoimiin.

OnePlus-puhelimien menestys todennäköisesti myös jatkuu, sillä OnePlus 3:n seuraaja, uusi OnePlus 3T on jo kaupoissa. Kaikkien hämmästykseksi Suomi sai laitteen myyntiin marraskuun lopussa ensimmäisenä maana koko maailmassa. Uutuus ehti viime tingassa mukaan myös tähän vertailuun.

d33r1484_web

Puhelin netistä

Myös joukko muita kiinalaisia laitevalmistajia, kuten Oppo, Lenovo, Meizu, Oukitel ja Xiaomi ovat kärkkymässä länsimaisia markkinoita tuomalla myyntiin omia lippulaivamallejaan. Puhelimia voi ostaa lähinnä verkkokauppojen kautta. Laitteet ovat pitkälti samoilla ominaisuuksilla varustettuja kuin tunnetutkin merkit – pääsääntöisesti niitä saa vain huomattavasti halvemmalla.

Monet ovat uskaltautuneet tilaamaan älypuhelimensa jopa suoraan Kiinasta edullisten hintojen innoittamina. Useimmissa tapauksissa kiinalaisen kännykän on voinut ostaa todelliseen alehintaan perinteiseen merkkiluurin verrattuna. Tosin näin hankittuna laitteen mahdollisesta takuusta ei ole minkäänlaista varmuutta.

Mutta mikä sitten selittää puhelimien valtavat hintaerot? Onko kannettavan tietokoneen hintaluokkaa lähentelevä merkkikännykkä oikeasti hintansa väärti ja tarjoaako se halpamerkkiin verrattuna jotain, mistä pitäisi maksaa satoja euroja enemmän?

Amerikkalainen unelma

Uuden Apple iPhone 7:n muotoilu on tuttua jo monen vuoden takaa. Kauttaaltaan metallia oleva pyöreäreunainen puhelin näyttää ja tuntuu silti edelleen luksukselta. Kokonsa puolesta iPhone sopii hyvin myös yhdellä kädellä käytettäväksi, toisin kuin useimmat muut tämän päivän mallit.

iPhone 7:n merkittävimpiä uudistuksia on sen suojaus roiskevettä vastaan. Puhelimen kanssa ei enää tarvitse arastella vesisateessa eikä pelätä veneessä sen puolesta. Mukaan uintireissulle sitä ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä takuu ei kata sille aiheutettua kosteusvauriota.

iPhone 7:n ips lcd -näyttö on aikaisemman iPhone 6s:n tapaan 4,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 750 x 1 334, mitä voi pitää huippupuhelimelle varsin alhaisena lukemana. Ihmissilmän erottelukyvyn rajallisuuden tietäen näytön terävyys on kuitenkin moneen käyttöön täysin riittävä.

Kamera on kokenut muutoksia. Takakamera perustuu 12 megapikselin kuvasensoriin sekä valovoimaiseen (f1.8) ja optisesti vakautettuun objektiiviin. Videot tallentuvat korkeimmillaan 4k-tarkkuudella. Optista zoomausmahdollisuutta ei kamerassa kuitenkaan ole.

iPhone 7 pitää sisällään nyt myös uuden Applen suorittimen, nimeltään A10 Fusion. Tietojen mukaan sen pitäisi olla jälleen alan nopein ja virtapihein. Tosin normaalikäytössä eroa ei juuri huomaa; iPhone 7 tuntuu yhtä nopealta kuin aiempi iPhone 6s.

iphone-iphoneplus_web

iPhone 7:ää saa myös julmetusti isommalla 5,5 tuuman näytöllä varustetulla iPhone 7 Plus –versiona.

Myös muistitilaa on kasvatettu. Tällä kertaa edullisimman iPhone 7 -mallin 32 gigatavun muisti riittää jo huomattavasti enempään kuin edeltävän iPhone 6s:n hieman ongelmallisena pidetty 16 gigatavua. Samalla muidenkin malliversioiden muistimäärät ovat tuplaantuneet 128 ja 256 gigatavuun.

Vannoutuneelle kuulokkeiden käyttäjälle iPhone 7 sen sijaan voi tuottaa pettymyksen. Perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä nimittäin puuttuu. Apple toimittaa onneksi laitteen mukana sovittimen vanhoille kuulokkeille. Lisäksi pakkauksessa on mukana uudet Lightning-liitännällä varustetut nappikuulokkeet.

iPhone 7 on eittämättä kallis puhelin. Hinta lähtee 779 eurosta (32 Gt) ja päätyy 999 euroon (256 Gt). Malliston keskimmäisen 128 gigatavun vaihtoehdon saa puolestaan 889 eurolla.

Suuri osa iPhone 7:ään tehdyistä uudistuksista noudattaa tuttua kaavaa aiemmilta vuosilta. Kyse on lähinnä vanhan hyväksi todetun konseptin viilaamisesta hienostuneemmaksi kokonaisuudeksi.

Laatua keskihintaan

Kiinalainen Huawei Honor 8 on hyvä esimerkki siitä, että erittäin näyttävän ja täynnä ominaisuuksia olevan huippukännykän voi saada omakseen huomattavasti edullisemminkin. Puhelin näyttää kalliilta.

Honor 8:ssa oleva sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti – puhelin on hereillä heti, kun sormi koskettaa anturia. Kahdella kennolla toteutetun takakameran luvataan parantavan kuvanlaatua etenkin hämärässä valaistuksessa kuvatessa.

Honorin takakuori on monien nykyisten huippumallin tapaan lasia. Ainoastaan näyttöä kiertävä runko on säilynyt metallisena. Kaikki kulmat ovat mukavasti pyöristettyjä, minkä ansiosta käsituntuma puhelimesta on enemmän kuin hyvä. Vertailussa olevan mallin safiirinsininen väritys ei sekään ole yhtään hassumpi. Suojausta vettä ja pölyä vastaan ei laitteesta kuitenkaan löydy.

Honorin näyttökoko on merkin edellisen Huawei P9 -mallin tapaan säilynyt 5,2 tuumassa, jota voi pitää lähes optimilukemana yhden käden käyttöä ajatellen. Erinomaisen hyvin toimiva sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen taakse mukavasti etusormen ulottuville.

Honor 8:n takana oleva kaksoiskamera perustuu sekin samaan tekniikkaan P9-mallin kanssa. Kamerassa käytetään kahta Sonyn kamerasensoria, joiden tarkkuus on 12 megapikseliä ja pikselikoko hieman tavanomaista suurempi.

Erikoista kamerassa on se, että toinen kamerakennoista kuvaa värikuvia ja toinen mustavalkoisia kuvia. Kuvaustilanteessa kamera osaa vain yhdistää molempien tiedot yhdeksi kuvaksi. Valmistajan mukaan tekniikan pitäisi parantaa kuvanlaatua vähentämällä kohinaa etenkin hämärässä valaistuksessa kuvatessa. Optinen kuvanvakain kuitenkin puuttuu.

Honor 8:aa on saatavana kahdella eri muistivaihtoehdolla. Edullisemmassa 449 euroa maksavassa versiossa sitä on 32 gigatavua, kun taas safiirinsininen versio edustaa merkin 50 euroa kalliimpaa mallia, jossa on 64 Gt:n tallennustila.

Honor 8 on edullisempi vaihtoehto high end -puhelimen hankintaa harkitsevalle. Huawei tarjoaa sille vielä kolmen vuoden takuun sekä lisäksi yhden ilmaisen näytön tai takalasin vaihdon, mikäli jompikumpi niistä menee rikki ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.

Hyppy huipulle

OnePlus 3T:n metallisen ulkokuoren hienoista uutta väritystä lukuun ottamatta puhelin on pitkälti identtinen edeltäjänsä OnePlus 3:n kanssa, mutta muutamia todellisia parannuksiakin siihen on tehty.

Eniten muutoksia on kannen alla. Aikaisempi Qualcommin Snapdragon 820 -prosessori on vaihtunut tehokkaampaan 821-malliin sekä selfie-etukameran pikselimäärä tuplaantunut 8 megapikselistä 16:een. Nyt myös puhelimen tallennustilan vaihtoehdoksi voi valita joko 64 tai 128 gigatavua sisällään pitävän mallin. Lisäksi laitteessa on isompi 3 400 mAh:n akku.

OnePlus 3T:n näytön koko on pysynyt aikaisemmista malleista tutussa 5,5 tuumassa ja 1 080 x 1 920 pikselin resoluutiossa, mikä tarjoaa ainakin puhelinkäyttöön riittävän terävän kuvan. Näyttötekniikassa on nyt, kuten edeltävässä mallissa siirrytty käyttämään Samsungin amoled-paneelia.

Älypuhelimissa yleistyvä uusi USB Type-C -latausliitin voidaan työntää paikoilleen molemmin päin. OnePlus tarjoaa myös joukon tehokkaimman pikalaturin, jolla päivän virrat saa tankattua akkuun puolessa tunnissa.

Myös kameran takaa löytyy tuttu valmistaja. Kamera perustuu optisesti ja elektronisesti vakautettuun Sonyn 16 megapikselin kuvakennoon.

Kamera tukee järjestelmäkameroille ominaista, mutta kännykkäkameroille harvinaista raw-kuvausta sekä 4k-laadun videokuvausta. Etukamera on sekin tarkkuudeltaan huimat 16 megapikseliä ja perustuu pääkameran lailla Sonyn tekniikkaan.

Kuten olettaa saattaa, OnePlus 3T on edeltäjäänsä OnePlus 3:a jonkin verran kalliimpi, tosin ei vielä pahasti. Pienemmällä (64 Gt) tallennustilalla varustettu malli maksaa 439 euroa, kun taas isommalla (128 Gt) muistilla oleva versio 479 euroa.

Linjakkaasti muotoiltu alumiinia oleva metallikuori, edelleen kohtuullinen hinta, hyvä kamera, suuri 6 gigatavun ram-muisti, pikalaturi ja tehokas prosessori tekevät uudesta OnePlus 3T:sta erään tämän hetken kiinnostavimmista älypuhelinmalleista.

Selkeästi Sony

Uutta Sony Xperia XZ:aa ei voi olla tunnistamatta Sonyksi. Puhelimessa on nähtävissä tuttuja selkeitä linjoja sekä suoraviivaista muotoilua, tosin nyt vain hieman pyöristetyimmillä reunoilla varustettuna.

sony_arv_webAikaisempien Sony-mallien tapaan oikeassa sivussa oleva virtapainike pitää sisällään myös sormenjälkitunnistimen toiminnot. Tukeva kotelo sekä vedeltä ja pölyltä suojattu rakenne tekevät selväksi, että kyseessä on yksi merkin huippumalleista.

Xperia XZ:n ominaisuuksiin kuuluu 5,2-tuumainen full hd -resoluution lcd-näyttö, suorituskykyinen Qualcommin Snapdragon 820 -prosessori, kolme gigatavua käyttömuistia ja 32 gigatavua tallennustilaa.

Sonyssa on satsattu myös kameraominaisuuksiin. Laitteen takakameran kenno yltää huimaan 23 megapikselin tarkkuuteen. Kuvaustilannetta helpottaa 8-kertainen zoom sekä laser-tarkennus. Kameran ominaisuuksiin sisältyy myös 4k-videokuvaus. Etukameran kennon 13 megapikseliä on sekin yksi tarkimmista.

Kaiken kaikkiaan Sony Xperia XZ vaikuttaa varsin laadukkaalta peliltä. Vajaalla 700 euron hinnallaan Sony Xperia XZ asettuu samaan luokkaan muiden huippumallien kanssa.

Halpa mutta hyvä

Isolla 5,5 tuuman teräväpiirtonäytöllä ja järeällä 6 000 mAh:n akulla varustettu kiinalainen Oukitel K6000 Pro saattaa olla ihan hyvä valinta sille, joka etsii kestävää mutta edullista uutuuspuhelinta pitkällä, jopa muutaman päivän akkukestolla.

Jämäkkä alumiinirunko, naarmuja sietävä 5,5 tuuman full hd -näyttö sekä roiskeen- ja pölynkestävyys takaavat, ettei laite mene normaalissa käytössä heti rikki ensimmäisestä kolauksesta tai vesiroiskeista. Puhelin on kuitenkin melko iso ja painava (217 grammaa), joten se ei sovellu kaikkein hentoisimmissa käsissä pideltäväksi.

oukitel-auki2_web

Oukitelin kannen alta löytyy 1,3 GHz:n 8-ydinprosessori, 3Gt työmuistia sekä sisäistä tallennustilaa 32 Gt, joten tehojakin on ihan riittävästi. Käyttöjärjestelmänä on Androidin viimeisin versio 6.0.

Kamera yltää sekin kohtuulliseen 13 megapikselin tarkkuuteen.

Puhelin myös kuuluu hyvin. Laite tarjoaa kaikki 4g-taajuudet, suomenkieliset valikot sekä kaksi mikro-sim-korttipaikkaa, joilla saa kätevästi eroteltua työ- ja privaattipuhelut toisistaan.

Houkuttelevaksi Oukitelin tekee siitä pyydettävä vajaa 230 euron hinta. Puhelinta myy Suomessa e-ville.com. Muun muassa kiinalaisia puhelimia välittävä verkkokauppa tarjoaa kaikki normaalit maksutavat sekä antaa sieltä ostetuille laitteille vuoden takuun.

Statussymboli vai työkalu?

Niin kummalliselta kuin tuntuukin, moni saattaa hankkia kalliin merkkikännykän vain sen mahdollisesti tuoman arvostuksen ja tyylikkyyden takia. Tämä näkyy usein myös laitteen hintalapussa: liki tuhat euroa kännykästä on kenelle tahansa paljon rahaa.

Tähän asti kalliissa huippupuhelimissa on saanut rahalle vastinetta niiden tarjotessa alan parhaimmat rakenneosat, tarkimmat näytöt, kehittyneimmät kamerat ja suorituskykyisimmät prosessorit. Näyttää siltä, että tilanne on muuttunut. Erot luksuspuhelimien ja halvempien mallien välillä ovat pienentyneet selvästi. Halvemmat kisaavat luksusta vastaan jo todella tiukasti.

Jatkossa erot puhelimien kesken tulevat olemaan hinnoista riippumatta lähinnä marginaalisia. Halvemmalla saa aiempaa monipuolisemman luurin. Sijoitus kalliiseen huippupuhelimeen ei enää ole kovin kannattavaa – etenkin, kun kännykkä on tuotteena sellainen, että sen arvo putoaa todella nopeasti.


 


Loppuarvostelu

ONEPLUS 3Tuusi_-one-3t691_arv_web

Pääedustaja: Elisa Oyj, www.elisa.fi
Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 3.5 (Android Marshmallow)
Näytön koko: 5,5 tuumaa
Hinta: 439 € (64 Gt) ja 479 € (128 Gt)

Käyttö

OnePlus 3T on valmistajan uusin ja todella tehokas älykännykkä. Kotelon rakenne tuntuu kädessä hyvin viimeistellyltä ja tukevalta. Android-käyttöjärjestelmän laajennusta Oxygenia käyttävä laite on selkeä käyttää. Puhelimen uusi Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri edustaa suorituskyvyltään tämän hetken terävintä kärkeä. Ram-muistia ladattu huimat 6 gigatavua. Laitteessa ei ole muistikorttipaikkaa. OnePlus tukee nopeaa Dash Charge -pikalatausta ja toiminta-aika on tämän vertailun paras.

Näyttö

Puhelimen amoled-näytön pentile-tyyppinen pikselijako viittaa Samsung-tuotantoon. Pikselit ovat todella pieniä, mutta verrattain kaukana toisistaan, mikä verottaa pienten yksityiskohtien erottelua, ainakin periaatteessa. Värintoiston tarkkuus on vain tyydyttävää tasoa, painottuen selvästi sinipunaisiin sävyihin. Kirkkautta ja varsinkin kontrastia on riittävästi, mutta näytön korkeahko värilämpötila tuo kuvan harmaasävyihin jonkin verran luonnotonta kylmyyttä.

Kamera

OnePlus:n 16 megapikselin pääkamerassa on valovoimainen linssi, josta on hyötyä hämärässä kuvatessa. Kameratekniikka on ostettu Sonylta. Kokonaisuuteen kuuluu mainiosti toimiva optis-digitaalinen kuvanvakaaja, jolla syntyy rauhallisia otoksia ilman jalustaakin. Puhelimessa on peräti 16 megapikselin etukamera. Mikäli liian terävät selfie-kuvat kuitenkin koetaan kiusallisiksi, voi käyttäjä häivyttää yksityiskohtia kameran kauneussäätimellä.

Kuuluvuus

Yhteydenpito heikossa kentässä ei ole vakaudeltaan aivan muiden tasoa. Lähtevän äänen taso alkaa vaihdella voimakkaasti. Äänen laatu on kohtalaisen hyvä ja tulevan äänen voimakkuus hiukan muita suurempi.

OnePlus 3T on tämän hetken kiinnostavimpia älypuhelinmalleja. Hintalaatusuhteeltaan se on omaa luokkaansa.

★★★★★

8,8

Hyvää:

 • suorituskyky
 • toiminta-aika
 • ominaisuudet

Huonoa: 

 • kuuluvuus

iphone_arv_webAPPLE iPhone 7

Pääedustaja: Apple.com
Käyttöjärjestelmä: iOS 10.1.1
Näytön koko: 4,7 tuumaa
Hinta: 779 € (32 Gt), 889 € (128 Gt), 999 € (256 Gt)

Käyttö

Apple iPhone 7 jatkaa hieman yllätyksettömästi valmistajan laitesarjaa. Rakenteesta on nyt tehty vedenkestävä, ja kotinäppäin on muutettu kapasitiiviseksi. Vaikka uudessa A10 Fusion -suorittimessa on vaatimattomasti vain neljä ydintä, se on vielä kilpailukykyinen. Sujuvuuden takaa suorittimen ja käyttöjärjestelmän saumaton yhteistyö. Laitteesta puuttuu perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Puhelin toimii yhdellä latauksella reilusti yhden työpäivän, mutta lataus normilaturilla kestää turhan pitkään.

Näyttö

Näytössä on vähän pikseleitä, mutta käytännössä aivan riittävästi. Näytön kirkkaus on suurehko ja kontrastisuhde riittävä. Värintoistossa Apple on onnistunut vielä paremmin kuin edellisissä malleissa. Näytön värit ja valkotasapaino on viritetty oppikirjamaisen tarkasti suositusarvojen mukaiseksi. Näytössä ei ilmene juuri lainkaan karamelliväristä ylikylläisyyttä. Erilaista värintoistoa haluavat voivat kuitenkin säätää värejä asetusvalikosta oman makunsa mukaan.

Kamera

Runsaan 12 megapikselin kamerassa on erittäin valovoimainen linssi. Applen iSight-kameran piiritekniikka on peräisin Sonylta. Tekniikkaan kuuluu toimiva optis-digitaalinen 4-pistevakaaja. Kameran automaattiasetuksilla syntyy tasapainoista jälkeä. Kuvakohinaa on vaimennettu sähköisesti turhan tehokkaasti. Kuvaan tallentuneiden yksityiskohtien terävyys kärsii. Neljän ledin salamavalo parantaa näkyvästi salamakuvien värintoistoa.

Kuuluvuus

Heikossa kentässä äänessä on pieniä katkoja. Tulevan äänen taso on pienehkö, mutta laadultaan joukon paras. Lähtevän mikrofoniäänen laatu ja taso on hyvä, joskin turhan hiljainen ja tummasointinen.

Apple iPhone 7 kuuluu älykännyköiden huippumalleihin, mutta Applen tekemät muutokset ovat heikentäneet iPhonen kilpailukykyä.

★★★★

8,6

Hyvää:

 • käyttö
 • kamera

Huonoa: 

 • liitännät
 • toiminta-aika

sony_arv_webSONY Xperia ZX

Pääedustaja: Sony Nordic, www.sony.fi
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0  Marshmallow
Näytön koko: 5,2 tuumaa
Hinta: 699 € (32 Gt)

Käyttö

Sony Xperia XZ:ssa on tukeva kotelo sekä vedeltä ja pölyltä suojattu rakenne. Hyvin käteen istuvan kotelon oikeassa sivussa oleva virtapainike pitää sisällään myös sormenjälkitunnistimen toiminnot. Suoritintehoa on kohtalaisesti, mutta käyttäjämuistia on vain 21 Gt luvatun 32:n asemesta. Toiminta-aika jää varsin lyhyeksi. Onneksi Sony on lisännyt tuen myös pikalataukselle, ja lisävirtaa saa tarvittaessa nopeastikin.

Näyttö

Sonyn 1 920 x 1 080 pikselin hd-näyttö muistuttaa pikselirakenteeltaan Huawein näyttöä. Näytön kirkkaus on joukon suurin ja kontrasti ylempää keskitasoa. Katselukulman vaihtelut eivät vaikuta häiritsevästi kuvan sävyihin. Värintoisto on tyydyttävää tasoa, sillä sinivihreät värisävyt toistuvat ylikylläisinä. Näytön värilämpötila on sen verran korkea, että mustavalkoiset kuvat näkyvät hieman kylmäsävyisinä. Värintoistoa voi kuitenkin korjata asetuksista.

Kamera

Sonyn valokuvien terävyys on vain vähän parempi kuin lähes puolet karkeammalla kennolla varustetun iPhonen kuvissa. Kuvan pystysuuntainen erottelu on lisäksi selvästi heikompi kuin vaakasuuntainen. Kuvissa näkyy myös kameran kohinanvaimennusohjelman synnyttämää karkeutta kuvan ääriviivoissa. Sonyn optis-digitaalinen kuvanvakain on silti parasta, mitä käsivaralta toimivalle videokuvaajalle on tällä hetkellä tarjolla. Zoom-säätö (8X) on joukon laajin.

Kuuluvuus

Sonyn yhteydenpitokyky heikossa kentässä sijoittuu joukon hännille. Hyvässä kentässä lähtevän ja tulevan äänen laatu on hyvä, mutta voimakkuus turhan pieni puhuttaessa puhelimeen tavallista meluisammissa paikoissa.

Sony Xperia XZ on tyylikäs ja lähes kärkiluokan älypuhelin, joka vain kärsii muutamista keskinkertaisista ominaisuuksista.

★★★

8,2

Hyvää:

 • kuvanvakain

Huonoa: 

 • kuuluvuus
 • toiminta-aika

oukitel_arv_webOUKITEL K6000 Pro

Pääedustaja: www.e-ville.fi
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0  Marshmallow
Näytön koko: 5,5 tuumaa
Hinta: 230 € (32 Gt)

Käyttö

Oukitel K6000 Pro on vertailujoukon kookkain ja painavin laite. Jämäkkä alumiinirunko, naarmuja sietävä näyttö sekä roiskeen- ja pölynkestävyys kuitenkin takaavat, ettei laite mene käytössä ihan heti rikki ensimmäisestä kolauksesta tai vesiroiskeista. Puhelimen suorittimesta löytyy ainakin peruskäyttöön vääntöä riittävästi. Oukitelissa on joukon ainoana ula-radio, jota jotkut vielä kaipaavat. Toiminta-aika on pitkä isokapasiteettisen (6Ah) akun ansiosta.

Näyttö

Led-valaistun hd-tasoisen näytön pikselitiheys on samaa sarjaa Huawein ja Sonyn kanssa. Värintoistoltaan näyttö yltää vain arvosanaan välttävä, sillä värit poikkeavat rajusti 709-normin suositusarvoista. Näytön kuva on selvästi sinertäväsävyinen kaikilla värikylläisyyksillä. Myös värilämpötila on liian korkea ja kuva harmaasävyillä luonnottoman kylmä.

Kamera

Oukitelissa on 13 megapikselin kennolla varustettu kamera. Pikselilukua on kuitenkin kasvatettu laskennallisesti 16 megapikseliin, joka ei tuota samaa erottelua kuin aito 16 megan kenno. Kamerassa on valovoimakkuudeltaan keskitasoinen (2,0) linssi. Digitaalisella kuvanvakaajalla varustettu kamera ei erotu edukseen vertailuryhmässä. Kameran tarkennusautomatiikka toimii myös turhan verkkaisesti.

Kuuluvuus

Puhelimen yhteydenpito on joukon vakain. Tulevan äänen taso on kuitenkin pienehkö. Voimakkaan keskitaajuuskorostuman takia tuleva ääni on honottavan putkimainen. Lähtevän mikrofoniäänen taso ja laatu ovat kärkiluokkaa.

Oukitel K6000 Pron tekee houkuttelevaksi sen edullinen hinta. Yhtä suorituskykyistä puhelinta ei hevillä löydä samasta hintaluokasta.

★★★

8,1

Hyvää:

 • kuuluvuus
 • toiminta-aika

Huonoa: 

 • kamera
 • näyttö

honor_arv_webHUAWEI Honor 8

Pääedustaja: Huawei Finland, www.huawei.fi
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0  Marshmallow
Näytön koko: 5,2 tuumaa
Hinta: 449 € (32 Gt) ja 499 € (64 Gt)

Käyttö

Honorin takakuori on monien nykyisten huippumallin tapaan näyttävää lasia. Metallia löytyy enää vain laitteen kylkiä kiertävästä runkokehyksestä. Varsinkin safiirinsinisellä kotelolla varustettuna puhelin näyttää kalliimmalta kuin se onkaan. Honorin lasinen takakuori tekee laitteesta varsin liukkaan. Kaltevalta pinnalta puhelin putoaa äärimmäisen herkästi. Muistia voi laajentaa ulkoisen mikro-sd-kortin avulla. Vaihtoehtoisesti muistikortin tilalle voi asentaa toisen sim-kortin. Toiminta-aika jää varsin vaatimattomaksi.

Näyttö

Täysteräväpiirtonäytön pikselivälit ja pikseleiden koko ovat pieniä. Näytön kirkkaus ja kontrasti ovat ylempää keskitasoa, eikä näytön katselukulma vaikuta kuvan sävyihin merkittävästi. Värintoisto on vain tyydyttävää tasoa, sillä sävyt ovat näkyvästi kallellaan sinipunaiseen suuntaan. Harmaasävyt toistuvat lievästi kylminä. Väritoistoa ja valkotasapainoa voi kuitenkin korjata puhelimen asetuksista.

Kamera

Mustavalko- ja värikameran yhdistelmässä käytetään Sonyn herkkiä kuva-antureita. Kameroiden kuvat yhdistetään otoksen jälkeen, jolloin tuloksena on laadukasta jälkeä ulkovalaistuksessa. Vähäisessä valossa kuviin tulee kohinaa, koska linssien valovoimakkuus ei ole huippuluokkaa. Digitaalinen kuvanvakaaja toimii kohtalaisesti. Laitteessa on uhd (4k)-tasoinen videotallennus, mutta valokuva- ja videokameroita voi käyttää vain täysteräväpiirtotilassa.

Kuuluvuus

Huawein yhteydenpito on kohtalaisen vakaa heikossakin kentässä. Tulevan äänen taso on turhan pieni ja tummasointisen sumea. Lähtevän mikrofoniäänen laatu ja taso on sävyttömän karhea.

Huawei Honor 8 on tasavahva puhelin, josta ei löydy suurempia heikkouksia eikä suurempia huippuja.

★★★

8,0

Hyvää:

 • kamerat
 • sormenjälkitunnistin

Huonoa: 

 • liukas kotelo
 • toiminta-aika
 • äänenlaatu

OMINAISUUKSIA

Huawei Honor 8

iPhone 7

OnePlus 3T

Oukitel K6000 Pro

Sony Xperia XZ

2G/3G-yhteydet

x/x

x/x

x/x

x/x

x/x

LTE(4G) -yhteys, lataus-/lähetysnopeus (Mb/s)

300/50

450/50

300/50

150/50

450/50

Sim-korttipaikkoja/kortin koko

2/nano

1/nano

2/nano

2/mikro

1/nano

Käyttöjärjestelmä

Android 6.0

iOS 10.0.1

Android 6.0.1

Android 6.0

Android 6.0.1

Keskussuorittimet, ytimiä/taajuudet (kpl/GHz/GHz)

8/2,3/1,8

4/2,34

4/2,35/1,6

8/1,3

4/2,15/1,6

Käyttäjämuisti/ram-työmuisti/muistikortti (Gt)

47/4/256

25/2/-

110/6/-

25/3/64

21/3/256

Näytön tyyppi/mitat, korkeus x leveys (mm)

led-lcd/114 x 64

led-lcd/122 x 68

amo/122 x 68

led-lcd/121 x 68

led-lcd/114 x 64

Näytön kuvapisteet (pikseliä)

1920 x 1080

1334 x 750

1920 x 1080

1920 x 1080

1920 x 1080

Gps-paikannussatelliittiyhteydet

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Glo

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Glo

a-gps/Bei/Glo

Anturit: kiihtyvyys/kompassi/kallistus/läheisyys

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

ilmanpaine/sormenjälki/pulssi/valaistus

-/x/-/x

x/x/-/x

-/x/-/-

-/x/-/x

x/x/-/x

Latausliitin/pikalataus/infrapunaportti

m-usbc/x/x

Applen oma/-/-

m-usbc/x/-

m-usb/x/-

m-usbc/x/-

Multimediatoiminnot

Etukameran kenno (Mpikseliä)

8

7,2

15,9

8

13

Pääkameran kenno (Mpikseliä)

2 x 11,8

12,2

16,1

13/jälkit.15,9

22,9

Pääkameran kuva, vaaka x pysty (pikseliä)

3968 x 2976

4032 x 3024

4640 x 3480

4608 x 3456

5520 x 4140

Kuvanvakain/zoom-kerroin valok./video

d/4/4

d+o/5/5

d+o/4/4

d/4/4

d+o/8/8

Pääkameran pienin tarkennusetäisyys (cm)

7

9

8

7

9,5

Pääkameran linssin valovoimakerroin (f)

2,2

1,8

2,0

2,0

2,0

Hdr-kuvaus, valokuva-/videokamera/salama

x/–/2-led

x/–/4-led

x/–/1-led

x/–/2-led

x/x/1-led

Valokuva- ja videokameran rinnakkaiskäyttö

x (fhd/30)

x

x

x

x

Videokuvan suurin tarkkuus/kuvanopeus (ruutua/s)

fhd/60

uhd/30

uhd/30

fhd/30

fhd/60

Videokuvan ja -äänen suora lähtöliitäntä

Bluetooth-/wlan-/wi-fi-linkki/dlna-tuki

x/x/x/-

x/x/x/-

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

Nfc-tuki/Ula-radio/musiikin bt-suoratoisto

x/-/x

-/-/x

x/-/x

-/x/x

x/-/x

led-lcd = led-valaistu nestekidenäyttö, amo = amoled -näyttö, Bei, Glo = Beidou- ja Glonass-satelliitit, d/o = optinen/digitaalinen kuvanvakain

jälkit. = jälkiterävöitetty kuva (interpolointi), uhd = ultrateräväpiirtovideo (3840 x 2160 pikseliä), fhd = täysteräväpiirtovideo (1920 x 1080 pikseliä)

MITTAUKSIA

Huawei Honor 8

iPhone 7

OnePlus 3T

Oukitel K6000 Pro

Sony Xperia XZ

Ulkomitat, k x l x s (mm)

146 x 71 x 7,7

138 x 67 x 7,1

153 x 75 x 7,6

154 x 77 x 11

147 x 72 x 8

Paino (g)

151

137

159

217

160

Vaihdettava akku

Akun kapasiteetti (Ah)

3,0

1,96

3,4

6

2,9

Näyttö

Kirkkaus/kontrasti (cd/m2/suhdeluku)

425/1450

559/1583

538/yli 3000

426/1026

650/1426

Väritoiston tarkkuus

tyydyttävä

erinomainen

tyydyttävä

välttävä

tyydyttävä

Värilämpötila, 30 % harmaataso (K)

9121

6893

9195

11062

8877

Toiminta-ajat

Puhetila, 3g (h), valmistajan ilmoitus

28

14

24

85

12

Valmiustila, 3g (vrk), valmistajan ilmoitus

15

10

40

25,4

Videotoisto, (h:min), mitattu

4:44

4:49

9:33

7:37

5:14