• HTC U Ultra
• Huawei P10
• LG G6
• OnePlus 3T Midnight Black
• Samsung Galaxy A5
• Samsung Galaxy S8
• Sony Xperia XZs
• ZTE Blade V8


Suomen puhelinmarkkinat ovat viimeisen parin vuoden aikana pantu lähes täysin uuteen uskoon, mikä näkyy tämän hetken myydyimpien mallien listalla.

Syykin on selvä; kännykkäkauppaa aiemmin vahvasti hallinneet Lumia-puhelimet ovat hävinneet kaupoista lähes täysin. Tilalle on tullut uusia merkkejä, kuten Huawei sekä OnePlus ja erityisesti sen viime syksynä julkistettu malli 3T.

Hurjinta vauhti on ollut Huaweilla – vieläpä useamman mallin voimin. Esimerkiksi DNA:n toukokuun alussa julkistetussa tarkistuksessa 15:n myydyimmän laitteen joukkoon mahtui ennätykselliset kuusi Huawein puhelinta. Samsungilla niitä oli viisi ja Applella neljä.

Halvemman pään malleista erityisesti Huawei P8 Lite ja Samsung Galaxy J5 tuntuvat olevan kansansuosiossa tällä hetkellä. Myös vuoden alussa myyntiin tullut uusi Samsung Galaxy A5 on päässyt top 10 –joukkoon niin DNA:n, Elisan kuin Telian (entisen Soneran) listoilla.

Järjestykseen saadaan todennäköisesti muutosta, kun keväällä kauppoihin saadut huippu-uutuudet sekä niitä koskevat myyntimäärät tulevat julki.

Erityisesti tämänkertaisessa vertailussamme mukana olevat Samsung Galaxy S8, Huawei P10, HTC U Ultra, LG G6 sekä Sony XperiaXZs voivat panna pakan totaalisesti sekaisin. Jokaisessa niissä tarjotaan huimaa teknistä kehitystä ja näyttöä osaamisesta, mihin tällä hetkellä alalla pystytään.

Linjakasta muotoilua

Aivan tuore Samsung Galaxy S8 näyttää mallia siitä, miten huippukännykkä saadaan näyttämään ja tuntumaan kädessä vielä kohtuullisen kokoiselta. Vaikka puhelimessa on isolta kuulostava 5,8 tuuman näyttö, laitteen käyttäminen onnistuu erinomaisen hyvin vielä yhdellä kädellä.

S8:n salaisuus piilee merkin aikaisemmista Edge-malleista tutussa muotoilussa, jossa näytön sivureunat ovat pyöristetty ja kaarrettu laitteen sivuille. Nyt myös takalasi on muutettu samalla tavalla reunoiltaan kaarevaksi. Laite on myös jonkin verran tavanomaista pitempi. Näiden temppujen ansiosta puhelin istuu käteen kuin valettuna.

Myös S8:n sisältä löytyy tämän hetken kovinta rautaa. Suorittimena käytetään Samsungin omaa 8-ytimistä Exynos 8895 -piiriä, jossa on neljä 2,3 gigahertsin ja neljä 1,7 gigahertsin ydintä. Keskusmuistia on neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 64 gigatavua. Pääkamera yltää 12 megapikselin tarkkuuteen. Luetteloon voi vielä lisätä 3Ah:n akun sekä nopean langattoman latauksen.

Samsungiin on tuotu uusi vaihtoehto myös sormenjälkitunnistukselle; käyttäjä tunnistetaan silmän iiriksestä tai kasvoista. Tätä voi pitää hyvänä ratkaisuna, sillä S8:ssa sormenjälkitunnistin on sijoitettu hieman hankalasti laitteen taakse lähelle kameralinssiä.

Otsanahan kurtistelua saattaa aiheuttaa ainoastaan puhelimen suolaiselta tuntuva hinta. Galaxy S8:n perusmallin hinta on 829 euroa ja isommalla näytöllä varustetun Galaxy S8+:n huimat 929 euroa.

Samsung Galaxy S8:n sormenjälkitunnistin on sijoitettu puhelimen taakse lähelle kameralinssiä. Vaihtoehtoisesti käyttäjän tunnistus tapahtuu silmän iiriksestä tai kasvoista.

Huawein parannettu painos

Huawei P10 on jatkoa merkin edeltävälle, viime vuonna julkistetulle P9-mallille. Nyt tekniikka on saatu pakattua vain hieman pienempään ja kulmiltaan pyöristetympään koteloon. Myös näytön koko (5,1”) on sekin tuuman kymmenyksen verran pienentynyt.

Radikaalimpi muutos P10:ssä on sormenjälkitunnistin, joka löytyy nyt näytön alareunasta, eikä enää takaa, kuten merkin muissa malleissa on ollut tapana. Edessä olevaa anturia voi käyttää myös selausnäppäimenä sormenpäällä tapahtuvien pyyhkäisyjen avulla.

Erityisesti Huawei P10:ssä on satsattu kamera- ja kuvausominaisuuksiin. Leican kanssa yhteistyönä tehdyssä kaksoiskamerassa toinen takana olevista (12 Mpx) kamerakennoista kuvaa värikuvia ja toinen (20 Mpx) mustavalkoisia kuvia. Kuvaustilanteessa kamera osaa yhdistää molempien tiedot yhdeksi kuvaksi. Tekniikan luvataan parantavan kuvanlaatua etenkin hämärässä valaistuksessa kuvatessa.

Huawei P10:n kaksoiskamerassa toinen takana olevista kamerakennoista kuvaa värikuvia ja toinen mustavalkoisia kuvia.

P10:ssä on mukana myös aiemmassa mallissa kaivattu optinen kuvanvakain ja ultrateräväpiirtoinen videokuvaustila. Erillisen monokromikameran ansiosta P10:llä saa otettua myös näyttäviä mustavalkokuvia.

Huawei tarjoaa 599 euron hintaan ainoana valmistajana kolmen vuoden takuun sekä lisäksi yhden ilmaisen näytön vaihdon, mikäli lasi menee rikki ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Ei paha.

OnePlussan kasvojenkohotus

OnePlus 3T Midnight Black

Kiinalainen OnePlus 3T on pysynyt ilmestymisensä jälkeen sen myyjänä toimivan Elisan listojen kärjessä jo kuukaudesta toiseen. Ja laitteen suosio sen kuin jatkuu; yhtiö julkaisi maaliskuussa laitteesta uuden sysimustan Midnight Black -erikoisversion, joka on kuuleman mukaan monin paikoin ennätetty myydä loppuun.

Kaikki uudet Midnight Black -mallit on varustettu 128 gigatavun tallennuskapasiteetilla. Muihin ominaisuuksiin kuuluu edeltävästä OnePlus 3T:stä tuttu Snapdragon 821 -prosessori, 5,5-tuuman amoled-näyttö sekä pikalataus. Optisesti vakautettu pääkamera yltää 16-megapikselin tarkkuuteen ja ram-muistia löytyy kuusi gigatavua. Puhelimen hinta on sama kuin 3T-perusversiossa, eli 479 euroa.

Puhelin kuin koru

HTC U Ultra

Taiwanilainen HTC on tullut tunnetuksi näyttävistä puhelinmalleistaan. Merkki ei jätä kylmäksi tälläkään kertaa uuden HTC U Ultra –mallin kanssa. Laite koostuu symmetrisesti muotoilluista lasipinnoista, jotka sulautuvat saumattomasti sivuilla kiertävään alumiinirunkoon. Puhelin on hienonnäköinen, mutta silti rakenteeltaan jämäkkä. Isolla 5,7 tuuman näytöllä varustetun laitteen käyttö vaatii useimmiten jo molempia käsiä.

HTC:n 12 megapikselin tarkkuuteen yltävässä kamerassa on valovoimainen linssi sekä tavallista suuremman pikselikokoon kenno. Näiden eväiden pitäisi taata hyvät lähtökohdat myös hämäräkuvaukseen. Optisella vakaajalla varustettu kamera pystyy myös uhd-videokuvaukseen 30 kuvan sekuntinopeudella.

HTC U Ultra sijoittuu hinnaltaan korkeimpaan luokkaan, sillä sen suositushinta on huimat 799 euroa.

Kuvaajan kännykkä

Sony Xperia XZs

Sonyn huippu-uutuus Xperia XZs loistaa sekin kameraominaisuuksiltaan. Hyvällä syyllä voisi puhua jopa kuvaajan kännykästä.

Kyseessä on ensimmäinen älypuhelin, joka tuo mukanaan huippuhidastuksen videontallennukseen. Sonyn Motion Eye -nimellä kulkevassa kamerassa on uudenlainen kuvakennon ja välimuistin yhdistelmä, joka pystyy tallentamaan elävää kuvaa huimalla 960 ruudun sekuntinopeudella. Kameralla voi vangita minkä tahansa hetken tai nopean liikkeen, jota ei kykene ihmissilmällä edes näkemään.

Sonyn ominaisuuksiin kuuluu 5,2 tuuman full hd -näyttö ja Snapdragon 820 –prosessori. Puhelimessa on neljä gigatavua keskusmuistia sekä 32 gigatavua tallennustilaa, jota voi kasvattaa micro-usb-muistikortilla aina 256 gigatavuun asti. Laite on Sonyn aikaisempien mallien tavoin IP65/68-standardin mukaisesti vesi- ja pölysuojattu.

Paluu juurille

LG G6

Korealainen LG on tullut tunnetuksi erilaisista kaarevista ja taipuisista näytöistään sekä moduuleista koostuvasta puhelinratkaisustaan. Uudessa G6-mallissa moiset erikoisuudet on jätetty vähemmälle. Kyseessä on paremminkin tavallinen älypuhelin. Ainoastaan laitteen 5,7 tuuman laajasävynäyttö on normaalista poikkeava, sillä sen kuvasuhde on 18:9 normaalin 16:9-kuvasuhteen sijaan.

LG G6:ssa on muiden huippumallien tapaan satsattu kamera- ja kuvaustoimintoihin. Puhelimen takapuolelta löytyy kaksi 13 megapikselin kennolla olevaa kameraa, joista toinen tuottaa laajan 125 asteen kuvan ja toinen kapeamman 80 asteen kuvan.

LG:n takakameroista laajemmalla kuvakulmalla varustettu linssi lisää maisemakuviin tiettyä näyttävyyttä ja mahdollistaa ryhmäkuvien ottamisen suuremmastakin joukosta. Kummatkin kamerat ovat optisesti kuvavakautettuja.

Myös LG on pöly- ja kosteussuojattu. Puhelimella on hintaa kovalta tuntuvat 750 euroa.

Uutta verta keskihintaluokkaan

Samsung Galaxy A5 ja Zte Blade V8 kuuluvat tässä joukossa jo muutama sata euroa alempaan hintaryhmään. Molemmat osuvat rajusti kilpailtuun 300–400 euron luokkaan, jossa taistelu on kaikkein kovinta.

Samsung Galaxy A5:n ei tarvitse suorituskykynsä puolesta hävetä edes tuplasti kalliimmille puhelimille. Ominaisuuksiin kuuluu 5,2 tuuman full hd –näyttö, 3 gigatavua ram-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa. Prosessorina A5:n kannen alla tikittää merkin oma, 8-ytiminen Exynos 7880 -piiri.

Samsung ei ole kameranakaan hassumpi. Laitteen molemmat kamerat (etu ja taka) on varustettu 16 megapikselin kennolla. Kumpikin kameroista mahdollistaa myös teräväpiiroisen 1 920 x 1 080 videokuvaamisen.

Samsung S8:n tapaan myös A5 on suojattu vettä ja pölyä vastaan.

Myös vajaa 300 euroa maksava ZTE Blade V8 menettelee – etenkin kameraominaisuuksiltaan. Blade V8:n 13 megapikselin pääkameran tukena on toinen 2 megapikselin kamera, joiden avulla voi leikitellä esimerkiksi lyhyellä kuvan syväterävyysalueella tai ottaa mustavalkokuvia. Kamera kykenee myös 4k-tasoiseen videokuvaukseen.

Puhelimessa on 5,2 tuuman full hd -näyttö, 2 gigatavua ram-muistia ja 2730 mAh:n akku. Puhelimen prosessorina toimii 8-ytiminen suoritin. Näytön alareunasta löytyy myös fyysinen kotinäppäin, joka sisältää sormenjälkitunnistimen.

Lähes kaikissa älypuhelimissa yleistyvä uusi USB Type-C -latausliitin voidaan työntää paikoilleen kummin päin tahansa. Useimmiten liitäntä tuo mukanaan myös pikalaturin, jolla päivän virrat saa tankattua akkuun puolessa tunnissa.

Kännykkä osamaksulla

Tällä hetkellä kännykkäkauppa käy hyvin. Suomalaiset ovat jopa valmiita maksamaan aiempaa enemmän puhelimistaan, jos ne vain tuovat mukanaan selvää teknistä parannusta tai jotain todella uutta. Monien mielestä tämän hetken tärkeimpään ja käytetyimpään digitaaliajan laitteeseen kannattaakin panostaa tavallista enemmän.

Kiinnostus kalliimpia malleja kohtaan on muuttanut myös tapaa, jolla ihmiset hankkivat tänä päivänä kännyköitään. Etenkin verkkokauppa ja osamaksuna myytävien puhelimien osuus on kovassa kasvussa. Kalliskaan puhelin ei enää tunnu niin kalliilta, kun sen saa hankittua parinkymmenen euron kuukausittaisella maksulla.

Käytännössä lähes kaikki huippumallit myydään jo operaattoreiden ylläpitämien verkkokauppojen tarjoamilla parin kolmen vuoden maksuajoilla. Puhelinvalmistaja saa järjestelyssä rahansa heti. Operaattorit taas saavat lisätuloja kaupittelemalla samalla erilaisia palvelupaketteja kännyköiden ostajille.

Erot pienenevät

Tähän asti kalliimmissa puhelimissa on totuttu saamaan rahalle vastinetta niiden tarjotessa vetävimmät ulkokuoret, tarkimmat näytöt ja alan kehittyneimmät kamerat. Tämä pitää edelleenkin paikkaansa.

Teknisesti ero kalliimman ja edullisemman puhelimen välillä näkyy selvimmin näytön tarkkuudessa, muistin koossa sekä kameran ja prosessorin suorituskyvyssä. Useimmiten halvemman laitteen sisällään pitämä käyttöjärjestelmä ei sekään ole ihan viimeisintä huutoa.

Puhelimen toiminta-ajasta puhuttaessa asia voi kääntyä jopa kalliimman ja suorituskykyisemmän laitteen tappioksi.

Hieman vaatimattomampi prosessoriteho kostautuu lähinnä runsaasti grafiikkaa sisältävissä peleissä ja videoissa, joiden käynnistyminen ja läpikahlaaminen vaativat enemmän kärsivällisyyttä kuin tehokkaammilla laitteilla. Normaalikäytössä tällaisilla seikoilla ei ole juuri merkitystä.

Kaikkein vähiten hinnalla on tekemistä puhelimen kuuluvuuden kanssa. Kalliskin puhelin voi oikutella siinä missä halvempi malli, kun kenttä alkaa heiketä ja tukiasemat jäävät kauemmaksi.

Puhelimen toiminta-ajasta puhuttaessa asia voi kääntyä jopa kalliimman ja suorituskykyisemmän laitteen tappioksi. Iso ja tarkasti piirtävä näyttö sekä hurjasti gigabittejä ahmiva tehokas prosessori voivat syödä akkua runsaasti.

Vaikka puhelimien akuissa on tapahtunut kehitystä ja toiminta-ajoissa parannusta, jokainen näistä puhelimista tulee pistää lataukseen vähintään kerran vuorokaudessa – kovassa käytössä joskus useamminkin.

TÄMÄNKERTAISEN TESTIMME mukaan erot eri mallien välillä ovat pienenemässä. Monipuolisen ja täynnä toimintoja olevan puhelimen voi saada jopa reilut puolet huippukännykkää halvemmalla. Useimmiten tällaiset laitteet tuppaavat tulemaan Kiinasta – tai ainakin sieltä suunnasta. Muutama sata euroa halvempi hinta ei tarkoita sitä, että puhelin olisi ominaisuuksiltaan edes kovin paljon vaatimattomampi kuin saman merkin kalliimpi versio.


Loppuarvostelu

Samsung Galaxy S8

Pääedustaja: Samsung Electronics Nordic, www.samsung.com/fi

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näytön koko: 5,8 tuumaa

Hinta: 830 €

Käyttö

Samsung Galaxy S8 on valmistajan lippulaivamalli. Muotoilultaan pitkänomainen puhelin pysyy hyvin kädessä. Kaarevan näytön reunat ja liukas kuori hankaloittavat hieman puhelimen käyttöä. Markkinoiden nopein 8-ytiminen suoritin ja riittävästi sisäistä muistia takaavat, että käyttö on todella sujuvaa. Laite toimii yhdellä latauksella reilusti yhden työpäivän, ja puhelin tukee langatonta latausta. 4g-yhteydet toimivat ennennäkemättömällä nopeudella.

Näyttö

Super-amoled -näytön pikselit ovat erittäin pienet ja näytön laskennallinen erottelu on joukon suurin.

Kirkkaus on joukon suurin ja kontrastisuhde täysin riittävä. Värintoisto osuu melko tarkasti suositusarvoihin, ja harmaansävyt toistuvat lähes optimaalisesti. Värikkäämpää näyttöä haluava voi korostaa tai virittää väripalettia asetusvalikosta joko kylmempään tai lämpimämpään suuntaan.

Kamera

Samsung luottaa edelleen yhden kameran voimaan, eikä valokuvaotosten laadussa ole mitään heikkouksia. Huippuvalovoimainen linssi tekee terävää jälkeä myös kuvan reunoilla. Ulkovalossa kuvattujen otosten erottelu, värit ja kontrasti ovat hyvin tasapainossa. Tummatkin kohdat tallentuvat näkyvästi muita pienikohinaisempina, jopa paremmin kuin aiemman vertailun S7:ssä. Kameran optinen kuvanvakaaja toimii hyvin käsivaralta kuvatuissa videoissa.

Kuuluvuus

Samsungin yhteydenpito on vakaa myös heikossa kentässä. Tuleva ääni on kohtuullisen voimakas, särötön ja värittymätön, mutta äänentasoa saisi S8:ssakin olla enemmän. Lähtevä mikrofoniääni on myös kuuluva ja puhdas.

Samsung Galaxy S8 on tämän hetkinen älykännyköiden huippumalli, jonka tekniset ratkaisut ja ominaisuudet ovat muita selvästi edellä.

★★★★★

9,2


HYVÄÄ

 • toiminta-aika
 • kamera
 • näyttö
 • ominaisuudet

HUONOA

 • liukas kuori
 • kotipainike

ONEPLUS 3T Midnight Black

Pääedustaja: Elisa Oyj, www.elisa.fi

Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1

Näytön koko: 5,5 tuumaa

Hinta: 480 €

Käyttö

OnePlus 3T Midnight Black on parannettu versio testivoittajakännykästä. Midnight on muotoiltu pelkistetyn tyylikkäästi, ja kotelon rakenne tuntuu kädessä hyvin viimeistellyltä ja tukevalta. OnePlus:n erikoisuus on massiivinen 6 Gt:n keskusmuisti, joka tuo sovelluksiin vauhtia. Laite on selkeä käyttää. Sisäistä käyttäjämuistia on peräti 128 gigatavua. Puhelimessa voi käyttää kahta sim-korttia ja toisen simin voi vaihtaa muistikortiksi. Toiminta-aikaa on riittävästi päivän puheluihin.

Näyttö

Edellisen 3T-mallin tapaan, laitteessa on hd-tasoinen amoled-näyttö, joka on luultavasti Samsungilta. Pikselit ovat verrattain kaukana toisistaan, mikä voi verottaa kaikkien pienimpien tekstien erottelua. Kirkkautta ja varsinkin kontrastia on riittävästi. Värintoiston tarkkuus on tyydyttävä, painottuen jonkun verran sinipunaiseen suuntaan. Värilämpötila saisi olla pienempi, sillä kuvan harmaasävyt ovat kylmän sinertävät.

Kamera

Kännykän 16 megapikselin pääkamerassa on valovoimaltaan vain keskitasoinen linssi. Automaattitarkennus toimii nopeasti ja kuvanvakaaja on optinen. Kuvailmaisimen kerrotaan olevan Sony-tuotantoa. Kuvissa näkyy muita enemmän kohinaa sekä sähköistä päivänvalossa ääriviivakorostusta, mutta vain lievänä. Otokset voi tallentaa myös pakkaamattomassa muodossa. Etukamerassa on peräti 16 megapikselin kuvakenno.

Kuuluvuus

Yhteydenpito heikossa kentässä on katkoton ja vakaudeltaan hyvää tasoa. Antennimittarin näyttö toimii hyvin hitaasti. Tuleva ääni on jonkin verran karkean sävytön. Lähtevä ääni on kuitenkin vakaa ja riittävän voimakas.

OnePlus 3T Midnight Black -versio on säilyttänyt podium-paikkansa. Hintalaatusuhteeltaan se on edelleen omaa luokkaansa.

★★★★★

8,8


HYVÄÄ

 • toiminta-aika
 • näyttö
 • ominaisuudet

HUONOA

 • antennimittari

Huawei P10

Pääedustaja: Huawei Finland, www.huawei.fi

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näytön koko: 5,1 tuumaa

Hinta: 600 €

Käyttö

Huawei P10 on edeltäjämallia P9:ää hieman sulavampi ja pienempi. Mitoiltaan ja painoltaan P10 istuu nyt hyvin käteen ja sen pyöristettyjen kotelomuotojen ansiosta se pysyy tukevasti kädessä. Sormenjälkitunnistin on siiretty etukanteen ja toimii myös selausnäppäimenä. Käyttäjämuistia on enimmillään vain 49 gigatavua luvatun 64 Gt:n asemesta. Toiminta-aika on keskitasoa. Erikoisuutena Huawei tarjoaa puhelimelle kolmen vuoden takuun.

Näyttö

Näytön pikselivälit ja pikseleiden koko ovat riittävän pienet teräväpiirtoiseen kuvaan. Näytön kirkkaus on suuri ja kontrastisuhde keskitasoa. Näytön katselukulma ei vaikuta kuvan sävyihin merkittävästi. Värintoiston tarkkuus on tyydyttävää tasoa. Suurimmilla kylläisyyksillä värit ovat kuitenkin ylikorostuneet punaisen ja vihreän osalta. Harmaasävyt näkyvät lievästi kylminä korkeahkon värilämpötilan takia. Värintoistoa voi muokata puhelimen näytön asetuksista.

Kamera

P10:ssä käytetään Huawein kahden pääkameran tekniikkaa. Toinen poimii kohteesta värit ja toinen mustavalkoisen kirkkaustiedon. Kahden kameran otoksesta koostettujen kuvien terävyys on yllättävän hyvä myös kuvan reunoilla. P10:n tekniikkaan kuuluu optinen kuvanvakain ja uhd-videokuvaustila. Valitettavasti uhd-videot koodautuvat harvinaisessa h.265 eli hevc-muodossa. Videokuvauksissa kannattaakin käyttää 1080- tai 720-asetusta.

Kuuluvuus

Huawein yhteydenpito on vakaa heikossakin kentässä. Tulevan äänen taso hyökkäilee hiukan häiritsevästi. Tuleva ääni on lievästi karkeasointisen väritön. Lähtevän mikrofoniäänen laatu ja taso ovat hyvät.

Huawei P10 on monipuolinen ja toimiva Android-puhelin.

★★★★

8,4


HYVÄÄ

 • ominaisuudet
 • käyttömukavuus
 • kamera

HUONOA

 • suojaus vedeltä puuttuu

Samsung Galaxy A5

Pääedustaja: Samsung Electronics Nordic, www.samsung.com/fi

Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1

Näytön koko: 5,2 tuumaa

Hinta: 400 €

Käyttö

Samsung Galaxy A5 on valmistajan keskihintainen älykännykkä, joka ei ominaisuuksiltaan jää paljoakaan joukon huippukännyköistä. Kooltaan laite sopii hyvin käteen ja on helppo käyttää. Käyttäjämuistia on luvatun 32 Gt:n asemesta 23 gigatavua. Muistia saa kuitenkin lisää erillisillä mikro-sd-kortilla. Toiminta-aika yhdellä latauksella riittää helposti päivän puheluihin ja kohtuulliseen nettikäyttöön.

Näyttö

Teräväpiirtoisen amoled-näytön pikselivälit ovat suurehkot, kuten OnePlus-puhelimessa. Näytön kirkkaus on ylempää keskitasoa ja kontrasti riittävä. Näytön katselukulma ei muuta kuvan värejä merkittävästi. Värintoisto on lähes tarkalleen suosituksen mukainen pientä sinipunaisuutta lukuun ottamatta. Myös harmaasävyt toistuvat melko neutraalisti, sillä värilämpötila on lähellä optimiarvoa. Väritoistoa voi halutessaan myös muokata näytön asetuksista.

Kamera

Ulkokuvaukseen 16 megapikselin pääkameran herkkyys on melko hyvä, lähinnä 1,9-valovoimaisen linssin ansiosta. Kuvan reunoilla linssin piirto kuitenkin heikkenee ja kuva pehmenee. Sisätiloissa tai muuten vähässä valossa kuviin tulee jonkin verran kohinaa. Kamera on vakautettu sähköisesti, joten vapaan käden video-otoksiin tallentuu hiukan epävakautta. A5:stä on järkevästi jätetty uhd-tasoinen videotallennus pois.

Kuuluvuus

Samsungin yhteydenpito on vakaa ja katkoton heikossakin kentässä. Tulevan äänen taso on turhan pieni ja ääni tummasointisen sävytön. Lähtevän mikrofoniäänen laatu ja taso on sekin hiukan karhea.

Samsung Galaxy A5 ei paljoa jää jälkeen huippumalleista. Hintalaatusuhteeltaan se on erinomainen.

★★★★

8,4


HYVÄÄ

 • ominaisuudet
 • näyttö

HUONOA

 • äänenlaatu varauksin

HTC U Ultra

Pääedustaja: www.htc.com/fi

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näytön koko: 5,7 tuumaa

Hinta: 750 €

Käyttö

HTC U Ultra on muotoiltaan edustavan näköinen lasikantinen älykännykkä. Ultra on vertailun painavin ja kookkain eli lähes phablettikännykkä, joten sen toimintojen hallinta onnistuu parhaiten kahdella kädellä. Luvatusta 64 gigatavun muistista on käytettävissä vain noin 53 Gt. Kuulokeliitäntää ei ole, joten omia kuulokkeita varten tarvitaan erillinen usb-c/3,5 mm -muunnin, joka ei kuulu vakiovarustukseen. Toiminta-aika jää vaatimattomaksi ja laitetta joutuu lataamaan usein.

Näyttö

Suurehkon led-valaistun nestekidenäytön pikselitiheys tuottaa silmälle täysin riittävän terävän kuvan. Näytön kirkkaus ja kontrastisuhde ovat alempaa keskitasoa, mutta värintoistoltaan se yltää vain arvosanaan tyydyttävä. Värisävyt ovat lievästi ylikylläiset ja näkyvästi kylmäsävyiset. Saman osoittaa myös harmaasävyjen korkeahko värilämpötila.

Kamera

Runsaan 12 megapikselin pääkamerassa on optinen vakautus ja nopeatoiminen tarkennusautomatiikka. Valovoimaisen linssin (1,8) piirto kuvan reuna-alueilla on hyvä ja sen pitäisi periaatteessa tuottaa kirkkaita, pienikohinaisia kuvia vähässäkin valossa. Otokset ovat kuitenkin lievästi tummia, ja kohinanvaimennus verottaa näkyvästi tummimpien kohtien terävyyttä. Kuvanvakaaja toimii kohtuullisen hyvin. Laitteessa on ultrateräväpiirtoinen (uhd) videotallennus.

Kuuluvuus

Yhteydenpito toimii myös heikossa kentässä vakaasti ja ilman katkoksia. Tulevan äänen laatu on kohtalaisen hyvä ja värittymätön. Lähtevä mikrofoniääni on voimakas ja suhteellisen selkeä.

HTC U Ultra on muotoilultaan joukon loisteliain, mutta teknisesti se jää keskinkertaiseksi.

★★★★

8,3


HYVÄÄ

 • muotoilu
 • kamera
 • näyttö

HUONOA

 • 3,5 mm kuulokeliitäntä puuttuu
 • toiminta-aika

LG G6

Pääedustaja: LG Electronics Nordic, www.lg.com

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näytön koko: 5,7 tuumaa

Hinta: 750 €

Käyttö

LG G6 on muotoilultaan perinteinen, suora ja ryhdikäs älykännykkä. Ainoastaan näytön kuvasuhde on tavallisuudesta poikkeava 18:9 muiden puhelinten 16:9-kuvasuhteen sijaan. LG G6:n IP68-sertifiointi parantaa laitteen käytettävyyttä kosteissa ja pölyisissä paikoissa. Käyttäjämuistia on vain 22 Gt nimellisen 32 gigatavun asemesta. Laite toimii pitkään yhdellä latauksella. 4g-yhteydet hoituvat peräti 600 Mbit/s nopeudella.

Näyttö

LG:n 5,7 -tuumaisen, led-valaistun lcd-näytön pikselikoko ja -välit ovat erittäin pienet, joten kyseessä on todellinen teräväpiirtonäyttö. Kuva-alan leveys-korkeussuhde on myös poikkeuksellinen 1:2. Kirkkaus ja kontrastisuhde ovat ylempää keskitasoa. Värintoisto poikkeaa lievästi siniseen suuntaan suositusarvoista kaikilla värikylläisyyksillä. Seurauksena on turhan korkea harmaasävyjen värilämpötila, joka tuo kuvaan kylmäsävyisyyttä.

Kamera

Kahden 13 megapikselin, optisesti vakautetun kameran yhdistelmä tuottaa erittäin teräviä ja tasapainoisia valokuvaotoksia. Kuvien muokkauksessa käytetään kuitenkin sähköistä yliterävöitystä, joka lisää valkoiset ääriviivat kuvan terävien rajapintojen ympärille. Tavallista suuremmat kuvakennot ja valovoimaiset (1,8) linssit saavat aikaan erinomaisen pienikohinaisia kuvia varsinkin vähässä valossa. Valokuva- ja videokameraa voi käyttää yhtäaikaisesti.

Kuuluvuus

Yhteydenpidon vakaus on moitteeton, eikä heikossa kentässäkään kuulu katkoja. Tulevan äänen taso on joukon voimakkain. Erillinen vastamelumikrofoni vaimentaa lähtevästä äänestä puhelimen ympärillä kuuluvia hälyääniä.

LG G6 on konstailematon älykännykkä, jonka kameran kuvanlaatu vain jättää toivomisen varaa.

★★★★

8,3


HYVÄÄ

 • toiminta-aika

HUONOA

 • kamera

SONY Xperia XZs

Pääedustaja: Sony Nordic, www.sony.fi

Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1

Näytön koko: 5,2 tuumaa

Hinta: 580 €

Käyttö

Sony Xperia XZs on todellinen kuvaajan kännykkä, joka vetoaa ammattilaiseenkin hidastusvideoillaan. Kooltaan uusi XZs on joukon keskiluokkaa, joten toimintojen hallinta onnistuu myös yhdellä kädellä. Käyttäjämuistia on vain 19 gigatavua, joka jää sangen paljon luvatusta 32 Gt:stä. Muistikortilla asian voi kuitenkin parantaa. XZs:ssä on myös IP68-sertifiointi, joten kosteus tai pöly eivät ole ongelma. Toiminta-aika on keskitasoa ja puhelimen kanssa selviää työpäivän.

Näyttö

Huippukirkas led-valaistu nestekidenäyttö on erottelultaan hd-tasoa, mikä riittää hyvin tämänkokoiselle näytölle. Värintoiston tarkkuus on vain tyydyttävää tasoa ja painottuu näkyvästi sinipunaiseen suuntaan. Värikylläisyyttä ja kirkkautta on runsaasti. Kontrastisuhdekin on ylempää luokkaa. Näytön liian korkea värilämpötila tekee myös harmaasävyistä kylmän sinertäviä. XZs:n näyttöasetuksissa on kuitenkin laajat sävysäädöt, joilla värit saa haluamikseen.

Kamera

Runsaan 19 megapikselin pääkamerassa on kohtuullisen valovoimainen linssi, joka vähentää kuvakohinaa varsinkin sisätiloissa ilman salamaa kuvatessa. Kuvan tummissa kohdissa toimiva kohinanvaimennus poistaa rakeisuutta, mutta verottaa myös tummien kohtien erottelua. Sähköinen, 5-akselin vakaaja vähentää kameran heiluntaa erittäin tehokkaasti ja haastaa parhaatkin optiset vakaajat. Hidastusvideoista kiinnostuneelle Sony on varsinainen aarreaitta.

Kuuluvuus

Yhteydenpito heikossa kentässä pettää hiukan yllättäen. Laitteen lähetystehoa rajoitetaan mahdollisesti akun säästämiseksi. Yhteyden toimiessa tulevan äänen laatu on hyvä ja kohtalaisen voimakas, kuten myös lähtevä ääni.

Sony Xperia ZXs soveltuu videokuvauksen erikoisominaisuuksista kiinnostuneelle.

★★★

8,2


HYVÄÄ

 • ominaisuudet
 • kamera

HUONOA

 • kuuluvuus

ZTE Blade V8

Pääedustaja: ZTE Mobile Devices, www.ztedevice.com

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näytön koko: 5,2 tuumaa

Hinta: 300 €

Käyttö

ZTE Blade V8 on joukon keskiluokan älykännykkä, ja tekniikaltaan laite on jo ikääntymässä. Kevyenä ja pyöreäreunaiseksi muotoltuna Blade V8 istuu hyvin käteen. Tavanomaisia sovelluksia 8-ytiminen suoritin pyörittää kohtuullisen jouheasti. Ominaisuusvalikoimasta puuttuu kuitenkin nfc-tuki, joka on lisätty V8 Pro -malliin. Toiminta-aikaa pienikokoinen akku tarjoaa vain keskinkertaisesti. Tiedonsiirtonopeus 150 Mbit/s on joukon hitain.

Näyttö

ZTE:n hd-tasoisen nestekidenäytön pikselitiheys on samaa luokkaa Huawein ja Sonyn kanssa. Värintoistoltaan näyttö saa vain arvosanan välttävä, sillä värit painottuvat rajusti lähinnä sinertävän suuntaan, varsinkin suurilla värikylläisyyksillä. Värilämpötila on melko hyvin kohdallaan, mutta kontrasti on muita pienempi.

Kamera

Bladen 13 megapikselin pääkameraa tukee 2 megapikselin apukamera. Otosten pikseliluku on kasvatettu laskennallisesti noin 13 megapikseliin, joka värien osalta ei tuota täyttä erottelua. Pääkamerassa on valovoimakkuudeltaan keskitasoinen linssi. Digitaalisella kuvanvakaajalla varustettu kamera ei pysty samaan kuin joukon muiden kameroiden vakaajat.

Kuuluvuus

Yhteydenpitokyky heikossa kentässä sijoittuu Sonyn kanssa joukon hännille. Lähtevä ääni muuttuu pulputukseksi. Tulevan äänen taso on myös pienehkö ja tumman särisevä. Lähtevän mikrofoniäänen taso ja laatu on kunnossa.

ZTE Blade V8 on selkeästi teknisesti jo vanhentunut ja laite onkin korvautumassa V8 Pro -mallilla.

★★

7,6


HYVÄÄ

 • koko ja paino

HUONOA

 • kamera
 • näyttö

Ominaisuudet ja mittaukset

 

MITTAUKSIA

HTC U Ultra

Huawei P10

LG G6

OnePlus 3T Midnight Black

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy S8

Sony Xperia XZs

ZTE Blade V8

Ulkomitat, k x l x s (mm)

162 x 80 x 8,0

146 x 70 x 7,4

149 x 72 x 8,4

153 x 75 x 7,5

146 x 71 x 8,0

149 x 68 x 8,0

147 x 72 x 8,2

149 x 72 x 8,1

Paino (g)

172

147

164

161

160

150

161

144

Vaihdettava akku

Akun kapasiteetti (Ah)

3,2

3,2

3,3

3,4

3,0

3,2

2,9

2,73

Näyttö

Kirkkaus/kontrasti (cd/m2/suhdeluku)

327/1 282

515/1 321

350/1 611

483/yli 3 000

465/yli 3 000

525/yli 3 000

549/1 445

433/1 255

Väritoiston tarkkuus

tyydyttävä

tyydyttävä

tyydyttävä

hyvä

hyvä

erinomainen

tyydyttävä

välttävä

Värilämpötila, 30 % harmaataso (K)

7662

7769

8175

7416

6422

6443

8259

7359

Toiminta-ajat

Puhetila, 3g (h), valmistajan ilmoitus

26

24

24

21

20

20

22

11

Valmiustila, 3g (vrk), valmistajan ilmoitus

13

21

17

13,5

18,3

21,5

Videotoisto, (h:min), mitattu

04:30

06:15

07:10

09:00

06:50

09:10

05:20

05:40

OMINAISUUKSIA

HTC U Ultra

Huawei P10

LG G6

OnePlus 3T Midnight Black

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy S8

Sony Xperia XZs

ZTE Blade V8

2G/3G-yhteydet

x/x

x/x

x/x

x/x

x/x

x/x

x/x

x/x

LTE(4G) -yhteys, lataus-/lähetysnopeus (Mb/s)

600/50

600/50

600/150

300/50

300/50

1024/150

450/50

150/50

Sim-korrttipaikkoja/kortin koko

1/nano

1/nano

1/nano

2/nano

1/nano

1/nano

1/nano

1/nano

Käyttöjärjestelmä

Android 7.0

Android 7.0

Android 7.0

Android 6.0.1

Android 6.0.1

Android 7.0

Android 7.1.1

Android 7.0

Keskussuorittimet, ytimiä/taajuudet (kpl/GHz/GHz)

4/2×2,15/2×1,6

8/4×2,4/4×1,8

4/2×2,35/2×1,6

4/2×2,35/2×1,6

8/1,9

8/4×2,3/4×1,9

4/2×2,15/2×1,6

8/1,4

Käyttäjämuisti/ram-työmuisti/muistikortti (Gt)

53/4/256

49/4/256

22/4/256

110/6/256

23/3/256

52/4/256

19/4/256

22/3/256

Näytön tyyppi/mitat, korkeus x leveys (mm)

led-lcd/127 x 71

led-lcd//113 x 64

led-lcd/130 x 65

amo/121 x 68,5

amo/115 x 65

amo/132 x 64

led-lcd/114 x 65

led-lcd/115 x 65

Näytön kuvapisteet (pikseliä)

2 560 x 1 440

1 920 x 1 080

2 880 x 1 440

1 920 x 1 080

1 920 x 1 080

2 960 x 1 440

1 920 x 1 080

1 920 x 1 080

Paikannussatelliittiyhteydet

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Bei/Gal/Glo

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Bei/Glo

a-gps/Bei/Gal/Glo

a-gps/Bei/Glo

a-gps

Anturit: kiihtyvyys/kompassi/kallistus/läheisyys

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

ilmanpaine/sormenjälki/pulssi/valaistus/happisat.

–/x/–/x/–

–/x/–/x/–

x/x/–/x/–

–/x/–/x/–

x/x/–/x/–

x/x/x/x/x

x/x/–/x/–

–/x/–/x/–

Kosteuden- ja pölynsieto (luokka)

IP68

IP68

IP68

IP68

Latausliitin/kuulokeliitin 3,5 mm/langaton lataus

m-usbc/–/–

m-usbc/x/–

m-usbc/x/–

m-usbc/x/–

m-usbc/x/–

m-usbc/x/x

m-usbc/x/–

m-usb2/x/–

Multimediatoiminnot

Pääkameran kenno (Mpikseliä)

12,6

20+12

13 + 13

16,1

15,9

12,2

19,2

13 + 2

Pääkameran kuva, vaaka x pysty (pikseliä)

4 096 x 3 072

5 120 x 3 840

4 160 x 3 120

4 640 x 3 480

4 608 x 3 456

4 032 x 3 024

5 056 x 3 792

4 160 x 3 120

Etukameran kenno (Mpikseliä)

16,3

8

4,9

15,9

15,9

8

13

13

Kuvanvakain/zoom-kerroin valok./video

o/4/4

o/10/5

o/8/8

o/4/4

d/4/4

o/8/8

d/8/8

d/4/4

Pääkameran pienin tarkennusetäisyys (cm)

9

7

8,5

8

8

6,5

8

6,5

Pääkameran linssin valovoimakerroin (f)

1,8

2,2

1,8

2,0

1,9

1,7

2,0

2,0

Hdr-kuvaus, valokuva-/videokamera/swalama

x/–/2-led

x/–/2-led

x/–/2-led

x/–/1-led

x/–/1-led

x/–/1-led

x/–/1-led

x/–/1-led

Valokuva- ja videokameran rinnakkaiskäyttö

x (fhd/30)

x

x (fhd/60)

x

x

x

x

x

Videokuvan suurin tarkkuus/kuvanopeus (ruutua/s)

uhd/30

uhd/30

uhd/30

fhd/30

fhd/30

uhd/30

uhd/30

fhd/30

Videokuvan ja -äänen dig. lähtöliitäntä (hdmi)

x

x

Bluetooth-/wlan-/wi-fi-linkki/dlna-tuki

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/–

x/x/x/–

x/x/x/x

x/x/x/–

Nfc-tuki/Ula-radio/musiikin bt-suoratoisto

x/–/x

x/–/x

x/x/x

x/–/x

x/x/x

x/–/x

x/–/x

–/x/x

led-lcd = led-valaistu nestekidenäyttö, amo = amoled -näyttö, Bei, Gal, Glo = Beidou-, Galileo, Glonass-satelliitit, happisat. = veren happisaturaatio, d/o = optinen/digitaalinen kuvanvakain, uhd = ultrateräväpiirtovideo (3840 x 2160 pikseliä), fhd = täysteräväpiirtovideo (1 920 x 1 080 pikseliä)

Mittaukset ja tekninen avustus: Leo Backman, Ilkka Herttua ja Samuli Herttua.