Tottahan se on: Windows 10 asentelee päivityksiä oman mielensä mukaan ja usein juuri silloin kun ei missään nimessä pitäisi. Samainen käyttöjärjestelmä on tullut tutuksi myös yksityisyyden suojaan liittyvistä kysymyksistä, itse asiassa useaan otteeseen. Ja kyllä, Microsoft suunnittelee lisäävänsä käyttöjärjestelmäänsä myös mainontaa tavalla tai toisella, vaikkakin mainokset saa kuulemma kytkettyä pois päältä.

Jos siis Windowsin käytölle ei ole mitään pakottavaa tarvetta, nyt olisi erityisen hyvä aika kokeilla Linuxia. Etenkin siinä tapauksessa, jos ei ole aktiivinen tietokonepelaaja, eikä vieläkään oikein lämpene Applelle ja haluaa irtautua Microsoftin kuristusotteesta.

Yksi nimenomaan vasta-alkajalle pätevä ja hyväksi toteamamme vaihtoehto on nimeltään Linux Mint. Se on täysin ilmainen, Debianiin ja Ubuntuun perustuva avoimen koodin käyttöjärjestelmä, joka sisältää käytännössä kaikki kotitietokoneella tarvittavat sovellukset. Sillä voi tehdä samat asiat kuin Windowsilla ja enemmänkin, kunhan vain on valmis hoitamaan hommat pikkuisen eri tavalla ja oppimaan uutta.

Aiheesta kerrottiin ensimmäisen kerran Tekniikan Maailman numerossa TM 11/2014.

Mikäli toivelistalla on lähinnä nettiselailua, mediatoistoa, toimisto-ohjelmia, yhteydenpitoa ja muuta perinteisempää meininkiä, kaikki toimii yleensä ensi istumalta.

Kyseisen jakeluversion uusin versio on 18.1, ja sen parhaita puolia ovat vaivaton käyttöönotto, yleinen toimintavarmuus ja lisäohjelmien sekä päivityksien helppo asennettavuus. Linux Mint ei tietenkään ole kaikille paras Linux, mutta se on tällä hetkellä yksi miellyttävimmistä tavoista tutustua Microsoftin ulkopuoliseen maailmaan, josta voi myöhemmin – innostuksen mahdollisesti syventyessä – siirtyä tutkimaan myös muita vaihtoehtoja.

Suosittelemme kokeilemaan niin sanotulla MATE-työpöydällä varustettua Linux Mint -käyttöjärjestelmää, koska se on saatu toimimaan ongelmitta lukuisten vanhojen pc-kokoonpanojen kanssa. Käyttöliittymän valinta on lopulta puhdas makuasia, mutta jos haluaa päästä mahdollisimman pienellä vaivalla ja säätämisellä, kannattaa siis ladata joko 32- tai 64-bittinen Linux Mint 18.1 MATE, esimerkiksi täältä.

Asentaminen ja käyttöönotto edellyttävät tietoteknistä osaamista, mutta jo ohjeisiin tutustumalla pääsee pitkälle. Ohjesääntö on, että jos osaa asentaa Windowsin ”puhtaalta pöydältä”, myös Linuxin asentaminen onnistuu!

Muutaman vuoden ikäinen pöytätietokone on usein niin sanottu varma tapaus, joka saadaan käyttökuntoon jopa Windowsia helpommin. Eniten vaikeuksia on odotettavissa tuoreemmilla kannettavilla tai kokoonpanoilla, joissa on paljon niin sanottuja eksoottisia komponentteja.

Omien kokemustemme mukaan ”Minttua” on joka tapauksessa ilo suositella, kunhan varaa projektille kunnolla aikaa, eikä pelkää oppia uutta – etenkin kun Linuxin saa asennettua vanhan käyttöjärjestelmän rinnalle. Muutaman viikon totuttelujakson jälkeen voikin sitten ihan itse yrittää arvioida, että kuinka hyvä tai huono esimerkiksi Windows lopulta onkaan.