KESÄRENGASVERTAILU DIGILEHDESSÄ (TM 5/2016) >>


Etelä-Afrikan Pretoriassa yksityisellä Gerotek-testiradalla 17.–22. tammikuuta tehdyissä vertailuissa oli mukana 13 rengaskoon 205/55 R16 rengasta hintaluokasta 350–500 euroa.

Voitto irtosi Nokian Hakka Green 2:lle yleisarvosanalla 9,4. Vertailun kärkikaarti oli todella tasainen, sillä Goodyearin Efficient Grip Performance ja Pirellin Cinturato P7 Blue saivat molemmat arvosanaksi 9,2. Viiden tähden suoritukseen ylsivät myös Continental ContiPremiumContact 5 (9,0) ja Apollo Alnac 4G (8,8).

Dunlop Sport BluResponse ja Michelin Primacy 3 saavuttivat neljä tähteä ja arvosanan 8,7.

Voittajaksi seuloutunut Nokian Hakka Green 2 sai rengastestin käytännön toteutuksesta vastanneen Test Worldin testiryhmältä erityistä kiitosta hienosta ajettavuudesta märällä ja loogisesta käytöksestä ääritilanteissa. Rengasmelu oli mittausten mukaan vaimeaa ja vierintävastus koko vertailun alhaisin.

Yllätysvoitosta ei voida puhua, sillä Nokian edellisvuoden malli Hakka Blue sijoittui TM:n kesärengasvertailussa 2015 Continentalin jälkeen jaetulle hopeasijalle yhdessä Pirellin kanssa. Perusrakenteeltaan tuttua rengasta on vuoden aikana onnistuttu hiomaan piirun verran aikaisempaa paremmaksi, mikä toi nyt arvokkaan testivoiton.

Märkäpito ratkaisijana

Renkaan käyttäytyminen märällä asfaltilla on keskeisin TM:n kesärengasvertailun tulokseen vaikuttava tekijä. Märkäominaisuuksien painoarvo on peräti 60 prosenttia. Nokian Hakka Green 2 loisti juuri tässä osa-alueessa ja sai täydet pisteet ajettavuuspidossa, ajo-ominaisuuksissa ja vesiliirtotestissä. Myös jarrutuspito märällä radalla oli huippuluokkaa. Pito ja ajettavuus kuivalla (painoarvo 25 %) olivat myös Hakka Green 2:n osalta hyvää tasoa, samoin renkaan taloudellisuutta ja mukavuutta mittaavat osiot (painoarvo 15 %) melu ja vierintävastus.

Goodyear suoriutui kuivalla radalla jarrutestistä paremmin kuin Nokian, mutta renkaan märkäpito-ominaisuudet olivat piirun verran nokialaista heikommat.

Kaikki tässä artikkelissa mainitut renkaat ovat laadukkaita ja hyviä valintoja suomalaisille teille ja kesäkeleille.

Huijausta vai ei?

Viime vuoden kesärengasvertailun kakkossijassa ei ollut Nokian suhteen mitään hämärää. Tämän vuoden tapaan Hakka Blue oli saatu testiin valmistajalta, koska rengas ei ollut vielä testin aikaan vähittäismyynnissä. Hakka Blue kuitenkin läpäisi kontrollitestit, jotka TM tekee automaattisesti kaikille valmistajilta saaduille renkaille. Rutiinikäytännön mukaisesti uusi rengaserä ostetaan keväällä kaupasta ja vähintään märkäjarrutustesti toistetaan. Tuloksissa ei ollut keväällä 2015 eroja Nokian sen paremmin kuin muidenkaan valmistajien renkaissa.

Kevään 2016 kontrollitestejä ei ole tähän päivään mennessä tehty, koska Nokian Hakka Green 2 ei vielä 27. helmikuuta ollut vähittäismyynnissä. Kaikki rengasvalmistajat kuitenkin tietävät TM:n testausrutiinit. Jos testiin toimitetaan viritettyjä tai ylipäänsä millään tavalla myyntirenkaista poikkeavia renkaita, vilpistä jää hyvin todennäköisesti kiinni.

Nokian Hakka Green 2 ja muut kesärengasvertailuun 2016 valmistajilta saadut renkaat (Pirelli Cinturato P7, Apollo Alnac HG, Landsail LS388 ja Wanli Harmonic H220) uusinta- ja tarkistustestataan heti kun se on mahdollista. Tulokset ovat todennäköisesti selvillä maaliskuun loppuun mennessä. TM raportoi uusintatestien tuloksista lehdessä ja internetissä.