HYVÄÄ

  • Tasapainoinen soint

  • Jäsentynyt bassotoisto

  • Kuulas diskantti

HUONOA

  • Vaikeasti saavutettava hintataso

Sennheiser HE 1 -kuulokkeet ja niiden mukana tuleva putkivahvistin ovat viime viikkoina kiertäneet Pohjoismaisissa hifiliikkeissä. Mekin kävimme ihmettelemässä tätä 62000 euron pakettia ja kyselimme, onko tuote käynyt kaupaksi.

Norjaan on kuulemma myyty yksi systeemi, Ruotsissa kaupat saattaisivat syntyä ja Suomessakin kuuntelijoita on riittänyt jonoiksi saakka. Yksi HE 1:n ja sen ympärille järjestettävien tapahtumien tarkoitus onkin herättää kiinnostusta maltillisemmin hinnoiteltuihin tuotteisiin – kuten 1300 euroa maksava Sennheiser HD800.

Kuusituhatta osaa

Suurin osa kuulokkeista perustuu dynaamiseen rakenteeseen, jossa kestomagneetin ja puhekelan yhdistelmä liikuttaa kalvoa äänisignaalin tahdissa. Sennheiser HE 1 kuuluu sen sijaan elektrostaattisten kuulokkeiden pieneen ryhmään. Elektrostaatissa äänisignaali johdetaan elektrodeihin, joiden välissä on sähkövarauksen sisältävä kalvo.

Sennheiser HE 1:n platinahöyrystetty kalvo on hyvin ohut, vain 2,4 mikrometriä, joten se reagoi herkästi myös iskuääniin. Keraamisiin elektrodeihin on höyrystetty kultapinnoite. Toistoalueen luvataan ulottuvan 8 Hz:stä 100 kHz:iin, ja säröksi on mitattu 0,01 prosenttia 100 dB:n äänenpaineella. Fet-transistorein toteutetut A-luokan pääteasteet sijaitsevat kuulokekapseleiden sisällä.

Sennheiser HE 1 -kuulokkeet.Kuulokkeita ruokkii putkitekniikkaan perustuva esivahvistin. Putket on ulkoisten värähtelyjen vaimentamiseksi ripustettu jousien varaan, ja vahvistimen runko valmistetaan marmorista. Takana on linjatulot- ja lähdöt sekä digitaalisignaalin usb- ja spdif-liitännät. Digitaalisignaalit konvertoidaan analogisiksi kahdeksalla Ess Sabre ES9018 -muuntimella.

Show alkakoon

Kun vahvistimeen kytkee virrat, putket ja nupit nousevat hitaasti esiin vahvistimen pinnasta. Samanlaisella arvokkuudella avautuu kuulokkeiden peittona oleva lasikansi. Kun näytelmä on ohi, kuulokkeet voi nostaa korville.

Nahkatyynyt istuvat mukavasti, ja vaikka kuulokkeet eivät ole erityisen kevyet, ne eivät paina mistään. Päätä kallistellessa HE 1:t pysyvät hyvin paikoillaan, joten sitten vain kuin Tidal Hifi auki ja tutut testiraidat soimaan.

Sointi kuulostaa poikkeuksellisen neutraalilta ja tasapainoiselta. Basso potkaisee mukavasti, mutta mitään ei ole korostettu. Diskantti on puhdas ja samalla riittävän kirkas. Laulu ja soolosoittimet ovat mukavasti esillä, eikä säröstä ole tietoakaan.

Vahvistimesta löytää myös mielenkiintoisen crossfeed-nupin. Sitä kääntämällä toiston on tarkoitus avautua pään sisältä kaiutinkuuntelun tapaan pään ulkopuolelle.

Vaikutelma jäi kuitenkin miedoksi verrattuna älypuhelinsovelluksiin, jotka sisältävät vasemman ja oikean kanavan ristiinsyötön ohella myös korvien etäisyyttä vastaavan viiveen. Lisäksi bassotoisto vaimentui voimakkaasti sitä mukaa kun crossfeed-asetus voimistui.

Kiinnostus heräsi

Vaikka musiikkia kuunteli enemmän kuin mielikseen, välillä oli pakko miettiä, miksi Sennheiser HE 1 ei herätä mitään suunnatonta innostusta. Yksi syy saattaa olla siinä, että äärimmäisen puhdas ja neutraali toisto vaatii pitempää tottumista, kuin koekuunteluaika antoi myöten. Into laimeni todennäköisesti myös siksi, että 62000 euron kuulokkeet jäävät useimmille vain kaukaiseksi haaveeksi.

Sennheiser HE 1:een tutustuessa heräsi kiinnostus kuunnella ja vertailla kotikuunteluun tehtyjä hifikuulokkeita. Niillä musiikista saa todennäköisesti enemmän irti kuin bluetooth- ja vastamelu-kuulokkeilla, joita olemme viime aikoina testanneet.

Sennheiser HE 1
Hintaluokka: 62 000 €
Pääedustaja: Sennheiser Nordic, www.sennheiser.com
Lisätiedot: valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta