HYVÄÄ

  • kokoluokassaan mainio valoteho

  • tasalaatuinen valokeila

HUONOA

  • valon kytkentä etuosaa kiertämällä

  • latauspistokkeen sijainti varauksin

Valaisimessa on kaksi tehoasetusta. Tehokkaimmillaan valaisin on yllättävän kirkas. Säästöasetus on jo selvästi himmeämpi. Ilmoitetuissa valovirta-arvoissa ei ole ainakaan kovin paljon markkinointilisää. Valokuviokin on tasalaatuinen.

Valon kytkentä ja tehoasetusten vaihtaminen lampun etuosaa auki ja kiinni ruuvaamalla kuitenkin hieman arveluttaa. Valaisin sammutettuna teholedin sisältävä etuosa on puolisen kierrosta löysällä. Onneksi lampussa olevat tiivisteet luultavasti estävät lampun tahattomat aukeamiset.

Lataus sujuu usb-laturilla, mutta se edellyttää valaisimen avaamista. Vaarana on, että lamppuosa hukkuu. Punaisesta vihreäksi vaihtuva ledi kertoo pienoisakun tulleen täyteen.

LATAUSPISTOKE SIJAITSEE valaisimen sisällä, mikä on vedenpitävyyden kannalta hyvä asia. Lataus tapahtuu tavanomaisella usb-laturilla, jossa on johtoliittimenä mikro-usb. Latauksen täyttymisestä kertoo pikkuledi, joka muuttuu punaisesta vihreäksi.

Latauksen ajaksi valaisin on kuitenkin purettava, jolloin syntyy irto-osia. Tämä aiheuttaa hukkumisvaaran. Tietysti pitää kysyä, miten muutenkaan latauksen voisi toteuttaa vedenpitävässä valaisimessa. Langaton lataus lisäisi ainakin hintaa.

Tositoimissa mini-Fenix vie kyllä viran kodin perinteisiltä taskulampuilta. Luvatussa täyden tehon 48 metrin kantamassa ollaan tosin tulkintakysymysten äärellä. Käyttökelpoisen valokeilan näyttämä on joka tapauksessa ainakin parinkymmenen metrin mittainen.

Säästöliekillä valoteho on jo huomattavasti vaatimattomampi. Mutta kyllä säästöliekin valossakin löytää itsensä perille, vaikkapa mökkipolulla tai pimentyneessä kellarissa.

Minivalaisimen valokeila on miellyttävän säännöllinen ja tasalaatuinen. Varsinkin tehokkaammassa käyttötilassa valotehoa on reilusti.

MINIVALAISIN TÄYTTÄÄ luvatut toiminta-aikalupaukset helposti. Täsmällisiä paloaikoja on tosin hieman hankala määrittää, sillä täydellä teholla valaisinta käytettäessä valokeila alkaa 2030 minuutin jälkeen hitaasti himmetä. Silti vielä tunnin käytön jälkeen valittavana on kaksi toisistaan selvästi eroavaa valotehoa.

Säästöteholla vielä viiden tunnin paloajan kuluttua valaisin toimi vähintään auttavasti. Lataus ei puolestaan kestä kohtuuttoman pitkään. Virran loppuunkäytön perusteellisuudesta ja laturista riippuen toteutuneet latausajat liikkuivat haarukassa 5055 minuuttia.

FENIX-MINIVALAISIN ei korvaa järeitä käsivalaisimia. Mutta perinteisille joka kodin patterivalaisimille se on kova vastus.