HYVÄÄ

  • Terävät 4k-videot

  • Mainio kuvanvakain

  • Kätevä kaukosäädin

HUONOA

  • Korkeahko hinta

Action-kameroista puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen GoPro, mutta valmistajia on toki muitakin. Niistä moni on tuottaa pelkkiä GoPro-jäljitelmiä halpaan hintaan, ja oikeastaan vain Sony on lähtenyt kisaan laajalla ja kilpailukykyisellä mallistolla.

Sony FDR-X3000R on ensimmäinen action-kamera, jossa 4k-videota voi hyödyntää tosissaan myös toiminnan kuvaamiseen. Muissa kameroissa kannattaa tyytyä full hd -tarkkuuteen, joka tarjoaa sekä kuvanvakaimen että suuremman ruutunopeuden.

03_sony_fdr-x3000r_kylkiToimintaa kuvattaessa 4k-videoiden merkittävin etu ei välttämättä ole parempi tarkkuus, vaan mahdollisuus rajata otosta jälkeenpäin. Koska 3840 x 2160 pikselin 4k-ruudulle mahtuu peräti neljä 1920 x 1080 pisteen kuvaikkunaa, full hd –tarkkuudelle muunnettavaa 4k-videota pystyy tarvittaessa rajaamaan merkittävästi.

Oheisessa videossa kameran ”liikkeet” pyöräilyotoksen alussa ja lopussa sekä esinetaulun zoomaukset on tehty 4k-videosta editointiohjelmassa. Video on lopuksi tallennettu full hd -tarkkuudella.

Kamerat ohjaustankoon

Sony FDR-X3000R ja verrokiksi valitsemamme GoPro Hero 4 Black olivat oheista videota kuvattaessa vierekkäin maastopyörän ohjaustangossa omissa kiinnikkeissään. GoPron vakain ei toimi 4k-tallennuksessa, kun taas Sony vaimentaa tärinää paremmin kuin osasimme odottaakaan. Kuvanvakaimen teho on videolla asetettu maksimiin (active).

Tosin kuin esimerkiksi viime kesänä testaamamme Olympus Tough TG-Tracker, Sony tuottaa 4k-asetuksella terävää jälkeä. GoPron tavoin otokset voi tallentaa erittäin loivalla profiililla, jolloin dynamiikka on mahdollisimman suuri, ja värejä voi säätää mieleisekseen videoita editoitaessa.

Sonyn automaattinen valkotasapainonsäätö ei aina osu aivan nappiin etenkään keinovalossa, mutta kun asetuksen tekee esimerkiksi valkoisen paperin avulla ja lukitsee kohteeseen, värit toistuvat luonnollisina. Oheisesta videosta näkee värintoiston ohella myös sen, miten kuva rajautuu sitä enemmän mitä tehokkaammaksi vakaimen asetuksen kytkee.

Päteviä tarvikkeita

GoPro-kameroihin saa kattavan valikoiman kiinnitystarvikkeita ja muita lisävarusteita. GoPro on antanut toisillekin valmistajille luvan käyttää samaa lisälaitekiinnitystä, jolloin kuvaaja pystyy hyödyntämään GoPron laajaa tarvikevalikoimaa myös muissa kameroissa.

Sony kehittää sen sijaan omat tarvikkeensa itse ja myy niitä ainoastaan omiin action-kameroihinsa. Valikoima ei ole yhtä laaja kuin GoProlla, mutta emme heti keksi mitään varsinaisia puutteitakaan.

Sony FDR-X3000R:n mukana toimitetaan jalustakierteellä varustettu vesitiivis kotelo, joka sietää jopa 60 metrin sukelluksen. Toinen hintaan sisältyvä varuste on näytöllä varustettu Live-View-kaukosäädin. Sillä voi muun muassa kytkeä virrat päälle ja pois päältä sekä aloittaa ja lopettaa kuvaamisen ilman, että kameraan tarvitsee koskea.

04_sony_fdr-x3000_sormikiinnike

Kaukosäädin on 30 prosenttia pienempi kuin edeltäjänsä, siihen saa uudenlaisia kiinnikkeitä. Yksi kätevimmistä on sormikiinnike AKA-FGP1 (25 €), joka mahdollistaa kameran hallinnan yhdellä kädellä. Toimintoja voi käyttää myös PlayMemories Mobile -sovelluksella älypuhelimen tai tabletin kautta.

Automaattista videoeditointia

Sony FDR-X3000R toimii yhdessä Highlight Movie Maker -ohjelman kanssa. Ohjelma tunnistaa kuvauspaikat, toimintakohtaukset ja ihmisten kasvot automaattisesti ja muodostaa niiden perusteella tiiviin videon, joka sisältää jopa taustamusiikin.

Kuvasta näkee myös gps-paikannukseen perustuvat tiedot nopeudesta ja sijainnista. Ohjelma osaa luoda paikannustiedoista erillisen videon, mistä kuvausseikkailun vaiheet näkyvät tarkasti.

Sony FDR-X3000R toimii valmistajansa tähän saakka paras action-kamera. Edeltävä malli FDR-X1000VR voitti vertailumme numerossa TM 11/2015, joten uusin mallikin pärjännee koventuneessa kilpailussa hyvin.

Sony FDR-X3000R
Hintaluokka: 630 €
Pääedustaja: Sony Finland, www.sony.fi
Objektiivi: vastaa 17, 23, tai 32 mm:n kino-optiikkaa, f/2,8
Tarkennus: kiinteä, 0,5 m – ääretön
Kenno: 8,2 megapikseliä, 1/2,5 tuumaa
Mitat: 30 x 47 x 83 mm
Paino kuvauskunnossa: 114 g