HYVÄÄ

  • Monipuolinen

  • Helppo hallita

  • Helppo ottaa käyttöön

HUONOA

  • Joku saattaa kaivata digitaalilähtöjä

Omistan mielestäni erittäin hienon kotiteatterivahvistimen. Se on vanha, mutta toimii edelleen niin kuin pitääkin. Hdmi-liitäntöjä vahvistimessa ei ole, mutta saan elokuvien 5.1-äänen kuuluviin optisen digitaalitulon kautta. Se riittää hyvin, koska äänenlaatu on kuitenkin kiinni pääosin kaiuttimista.

Musiikin suoratoistopalveluita kuuntelen yleensä muilla laitteilla, mutta keväällä syntyi tarve toistaa ääntä langattomasti juuri siinä huoneessa, missä vahvistinvanhus asuu.

Ensin avuksi otettiin bluetooth-kaiutin, mutta se alkoi tuntua hölmöltä, koska huoneessa oli jo valmiina viisi hifikaiutinta. Vahvistimeen piti siis löytää lisälaite, joka vastaanottaa ääntä langattomasti niin puhelimesta kuin tietokoneestakin.

Bluetooth on kätevä ominaisuus matkakuulokkeissa ja kannettavissa kaiuttimissa, mutta kotihifiin sen laatu ei oikein riitä – ei ainakaan minulle. Niinpä halvat bluetooth-vastaanottimet jäivät pois laskuista.

Apple ja Google eivät auttaneet

Ensimmäinen ajatus oli Apple TV, joka toisi kaupanpäällisiksi kuvansiirron suoraan projektoriin hdmi-liitännän kautta. Uuden Apple TV:n takana on kuitenkin vain hdmi-lähtö, eikä ääntä saa ääntä vanhaan vahvistimeen. Se siitä.

Seuraavaksi katse kääntyi Chromecast Audio -nappiin, joka kytketään vahvistimen linjatuloon tai optiseen digitaalituloon. Suoratoistopalvelut saa sen kautta kuuluviin niin mobiililaitteista, ja ääni kulkee cd-tasoisena wlan-kotiverkon kautta. Koska laite maksaa vain 39 euroa, ostosta ei tarvinnut harkita sen enempää. Olisi pitänyt.

Musiikin suoratoisto onnistui alkuvalmistelujen jälkeen hienosti, mutta yhtä tärkeää oli saada tietokoneelta toistettava YouTube-musiikki hifikaiuttimiin. Se ei sitten onnistunutkaan.

Googlen omistama YouTube on näet määritelty videolähteeksi, eikä Googlen Chromecast Audio toimi kuin äänilähteiksi määriteltyjen palveluiden kanssa. YouTube olisi vaatinut hdmi-liitännällä varustetun Chromecast-laitteen, mutta kun vahvistimessa ei ole niitä hdmi-liitäntöjä!

Iloinen yllätys

Hetken jo harkitsin edullisen bluetooth-vastaanottimen ostamista, mutta sitten löytyi 150 euroa maksava Yamaha WXAD-10. Se on huhtikuussa esitelty lisälaite, jolla muunmerkkiset tai vanhat stereolaitteet saa osaksi Yamahan MusicCast-monihuonejärjestelmää.

Monihuonejärjestelmä on tässä kohtaa vaarallinen termi, sillä asiaa tuntematon saattaa kuvitella sitoutuvansa ostamaan talon täydeltä viihde-elektroniikkaa. Todellisuudessa MusicCast ja muut vastaavat järjestelmät ovat ihan mielekkäitä, vaikka ostaisi vain yhden laitteen.

Langaton yhteys ja mobiililaiteeseen ladattavan ohjaussovellus toimivat myös yksittäisen viritinvahvistimen, hifilaitteiston tai aktiivikaiuttimien kanssa, ja monihuoneominaisuudet ovat ikään kuin varalla, mikäli niitä haluaa ottaa käyttöön myöhemmin.

Yamaha WXAD-10 kytketään vahvistimen tai stereosarjan linjatuloon. Takana on rca-lähdöt sekä 3,5 mm:n liitin. Jos vahvistimen kytkee 3,5 mm:n aux-lähtöön, äänenvoimakkuutta voi säätää mobiililaitteen MusicCast-sovelluksesta. Rca-lähdön taso on sen sijaa kiinteä.

Digitaalilähtöjä laitteessa ei ole, mutta kotiverkon kautta toistettu musiikki kuulostaa oikein hyvältä myös analogisten liitäntöjen kautta. Takana on lisäksi ethernet-verkkoliitin sekä usb-portti virtalähdettä varten.

Tukee vaikka mitä

AirPlay-toisto onnistuu Yamaha WXAD-10:n kautta niin, että äänen saa kuuluviin niin suoratoistopalveluista kuin YouTube-videoistakin. Spotify löytää laitteen suoraan Connect-toiminnon avulla.

Tuettujen palveluiden listalla ovat muun muassa Tidal ja Deezer, ja musiikin saa kuuluviin myös nas-verkkolevyltä sekä dlna-palvelimelta. Ja kenties järjestelmään hankitaan joskus toinen tai jopa kolmas MusicCast-laite – ken tietää.

Tuttavat voivat liitää älypuhelimensa vahvistimeen bluetooth-yhteydellä kytkeytymättä kotiverkkoon. Kätevää sekin.

Yamahan käyttöönotto sujui helposti älypuhelimeen ladatun MusicCast-sovelluksen avulla. Koska WXAD-10 sijaitsee samassa hyllyssä kuin kodin langattoman verkon reititin, kytkentä hoidettiin ethernet-kaapelilla.

Yamaha WXAD-10 on palvellut tehtävässään erinomaisesti huhtikuusta lähtien. Nettiradio ja 24-bittinen 192 kHz:n hi-res-toisto ovat vielä kokeilematta, mutta Yamaha lupaa hallita nekin.

Yamaha WXAD-10
Hintaluokka: 150 euroa
Pääedustaja: Yamaha Music Europe, www.yamaha.fi
Liitännät: rca-linjalähtö, säädettävä 3,5 mm:n linjalähtö, ethernet, usb-virtalähde
Langattomat yhteydet: AirPlay, bluetooth, wlan
Mitat ja paino: 130 x 45 x 106 mm, 226 g