ACTION-KAMEROIDEN VERTAILU DIGILEHDESSÄ (TM 12/2017) >>


Alle satasella saa 4k-videoita ja valokuvia tallentavan action-kameran kiinnikkeineen ja sukelluskoteloineen. Kuvanlaatu ei yllä parhaiden merkkituotteiden tasolle, mutta kun kamera maksaa alle neljänneksen uusimman GoPro Hero 5:n hinnasta, jostain pitää olla valmis tinkimään.

Vaikka 3840 x 2160 pisteen 4k-tarkkuus oli yksi vertailumme valintaperusteista, objektiivin ja tallennustekniikan rajoitukset kutistavat 4k uhd ja full hd -tarkkuuden eron paljon nelinkertaista teoreettista arvoa pienemmäksi.

Verrokiksi valittu, noin 400 euroa maksava GoPro Hero 5 Black tuottaa joukon ylivoimaisesti parasta 4k-videokuvaa. Otokset ovat teräviä, yksityiskohdat toistuvat tarkasti eikä kuvassa näy samanlaisia häiriöitä kuin halvoissa action-kameroissa. Värit näyttävät miellyttäviltä, ja valikoista avautuu myös editointia helpottava loiva flat-profiili. Valon vähetessä kuvakohina nousee esiin, mutta yksityiskohdat säilyvät hyvin. Valotus-, valkotasapaino- ja kuvakulma-asetuksia hallitaan kätevästi kosketusnäytöltä.

Camlink CL-AC40 maksaa noin 80 euroa. Kamera kennon ja objektiivin kohdistusvirheestä, joka näkyy selvimmin 4k-videoissa ja valokuvissa. Ensimmäisessä testiyksilössämme kuvan vasen reuna näytti häiritsevän pehmeältä ja toisessa virheen huomaa alareunasta. Kuvaa yliterävöitetään rankasti, mutta yksityiskohdat eivät silti erotu kovin selvästi. Vähässä valossa erottelu heikkenee entisestään. Kukkaotoksen 30-40 cm:n päässä sijaitseva etuala jää objektiivin tarkennusalueen ulkopuolelle. Suljinaika ja herkkyys säätyvät automaattisesti. Valkotasapainolle on automatiikka ja 4 asetusta.

Denver ACK-8060W maksaa noin 95 euroa. Kamera kärsii kennon ja objektiivin kohdistusvirheestä, joka näkyy selvimmin 4k-videoissa ja valokuvissa. Testiyksilössä virhe pehmentää kuvan vasenta yläkulmaa. Ääriviivoja terävöitetään huomattavasti, mutta detaljit eivät silti erotu kovin hyvin. Valon vähetessä kuvakohina nousee esiin, ja keinovalossa video saattaa välkkyä. Kukkaotoksen 30-40 cm:n päässä sijaitseva etuala jää objektiivin tarkennusalueen ulkopuolelle. Suljinaika ja herkkyys säätyvät automaattisesti. Valkotasapainolle on automatiikka ja 4 asetusta.

Waltter Move 500 maksaa noin 100 euroa. Kamera tuottaa vertailukolmikon terävintä jälkeä, mutta GoPro Hero 5:n tasolle yksityiskohtien erottelu ei silti yllä etenkään kuvan reunoilla. Kennon ja objektiivin kohdistus on kunnossa. Valkotasapainon säätöautomatiikka pitää värintoiston varsin hyvin kohdallaan. Waltter tallentaa 4k-videot nopeudella 24 fps, ja keinovalossa video saattaa välkkyä. Valon vähetessä rakeisuus nousee selvästi esiin, mutta erottelu säilyy melko hyvin. Suljinaika, herkkyys ja valkotasapaino säädetään automaattisesti. Kuvakulma avautuu laajemmaksi kuin vertailun kahdessa muussa kamerassa. Ainoastaan GoPron objektiivi on vieläkin laajakulmaisempi.

Lisää vauhtia ja vakaampaa kuvaa

Vaikka 4k-tarkkuus oli yksi vertailumme valintaperusteista, videoita kannattaa kuvata myös full hd -asetuksilla. Koska 1920 x 1080 pisteen full hd -videon voi tallentaa 60 tai 50 ruutua sekunnissa, liike toistuu sujuvammin.

GoPro yltää full hd -tarkkuudella jopa 120 ruudun sekuntinopeuteen (120 fps). Lisäksi se toimii joko pal- tai ntsc-normin mukaisesti. Pal-asetuksilla 4k uhd -kuvaus etenee 24 tai 25 ruutua sekunnissa. Full hd -tallennusnopeuksia on 7 kappaletta välillä 24–120 ruutua sekunnissa.

GoPro Hero 5 Black erottuu vertailun kolmikosta siinä, että elektroninen kuvanvakain tasoittaa full hd -otosten tärinää nopeuteen 60 fps saakka. Toisin kuin joulukuussa testaamamme Sony FDR-X3000R, GoPro Hero 5 ei pysty vakauttamaan 4k-videokuvaa.

Camlink CL-AC40 tallentaa full hd -kuvan selvästi pehmeämpänä kuin Waltter Move 500 ja verrokkina toimiva GoPro Hero 5. Suoritusta heikentävät myös yliterävöitys, jyrkkä kontrasti ja rajallinen dynamiikka.

Denver ACK-8060W tallentaa full hd -kuvan selvästi pehmeämpänä kuin Waltter Move 500 ja verrokkina toimiva GoPro Hero 5. Suoritusta heikentävät myös yliterävöitys, jyrkkä kontrasti ja rajallinen dynamiikka.

Waltter Move 500 tallentaa full hd -kuvan yksityiskohdat selvästi tarkemmin kuin Camlink ja Denver. Yliterävöitys on sekin maltillisempaa ja dynamiikka laajempi. Myös valotus osuu paremmin kohdalleen.

Kuvakulmat vaihtelevat vertailun kameroissa tallennusnopeuden mukaan. GoProssa on lisäksi useita kuvakulman asetuksia eri nopeuksille, mikä on monissa tilanteissa erittäin hyödyllistä.

GoPro yltää 1920 x 1080 pisteen full hd -tarkkuudella jopa 120 ruudun sekuntinopeuteen (120 fps). Se mahdollistaa viisinkertaisen hidastuksen silloin, kun video katsotaan nopeudella 24 ruutua sekunnissa. Oheisen esimerkkivideon nopeus on 30 fps, jolloin GoPron hidastus on nelinkertainen. Waltterin suurin tallennusnopeus on vain 60 ruutua sekunnissa, eikä esimerkkivideomme kaksinkertainen hidastus näytä kovin vakuuttavalta. Camlink yltää nopeuteen 120 fps, mutta tarkkuus laskee samalla 1280 x 720 pisteen hd-tasolle, eikä kuvanlaatu ole muutenkaan kaksinen.

Videoita ja valokuvia

Action-kameroilla kuvataan enimmäkseen videoita, mutta niillä saa toki myös valokuvia. Kennon nimellistä tarkkuuttaa tärkeämpiä ovat objektiivin piirto ja digitaalinen kuvankäsittely. GoPro Hero 5 erottuu edukseen myös valokuvien laadussa. Seuraavana tulee Waltter ja hännille jäävät Camlink sekä Denver. Halvat 4k-action-kamerat kärsivät kuvien yliterävöityksestä sekä suppeasta dynamiikasta ja Camlinkin sekä Denverin kohdalla myös kohdistusvirheistä sekä muita pitemmäksi jäävästä tarkennusetäisyydestä. Objektiivin tarkennus on kaikissa neljässä kamerassa kiinteä.

Action-kameroilla otettua esinetaulukuvia voi oheisessa galleriassa verrata samalla 1280 x 960 pisteen tarkkuudella. Kuvat kannattaa suurentaa täyteen kokoon painamalla oikeassa yläkulmassa olevia nuolia. Kuvat on otettu automaattiasetuksilla.

GoPro Hero 5:n linear-asetus korjaa laajakulman vääristymät. Sama asetus on käytössä myös full hd -videoissa.

GOPRO HERO 5 Black päihittää vertailun kolme kameraa videoiden ja valokuvien laadussa sekä ominaisuuksissa ja käytettävyydessä. Näin pitää tietysti ollakin, koska hintaero venyy yli nelinkertaiseksi. Vertailun kameroista valintamme on Waltter, mutta senkin kohdalla lienee syytä varautua halpislaitteille ominaiseen laadun hajontaan.