Pienten järjestelmäkameroiden vertailu digilehdessä (TM 8/2017) >>

Vertailun pienet järjestelmäkamerat maksavat perus-zoomin kanssa noin 600 euroa. Malli-iältään vanhin on viime syksynä esitelty Olympus Pen E-PL8, kun taas Fujifilm X-A10 ja Panasonic DC-GX800 olivat testiä tehtäessä vasta tulossa kauppoihin.

Kolmen edullisen kameran lisäksi otimme mukaan kaksi verrokkia. Canon EOS M5 kertoo millaisen pikkujärkkärin saa, jos pelkästä rungosta maksaa vajaat 1 200 euroa. Olympus OM-D E-M10 II on puolestaan hieman vanhempi, vuonna 2015 julkistettu kamera, jonka hinta laski tammikuussa 600 euroon. Se on silti edelleen luokkansa uusin tuote Olympus-mallistossa.

Fujifilm, Olympus ja Panasonic on kaikki varustettu 16 megapikselin kennolla. Verrokkina toimiva Canon EOS M5 sisältää 24 megapikselin kennon, joka on sama kuin Canon EOS 80D:ssä (TM 7/2016). Kennon jokainen pikseli toimii samalla vaihe-eroa mittaavana tarkennuspisteenä (dual pixel), jolloin tarkennusautomatiikka toimii erittäin sujuvasti etenkin videoita kuvattaessa.

Testitaulun osasuurennoksista näkee millaisia jpeg-kuvia pienet järjestelmäkamerat tuottavat herkkyysarvoilla ISO 200–6400. Herkkyyttä voi nostaa vieläkin suuremmaksi, mutta rakeisuus, värisuttu ja detaljien heikentyminen alkavat silloin verottaa otosten käyttökelpoisuutta.

Kuvagallerioiden 100 prosentin osasuurennokset kannattaa suurentaa täyteen kokoon (1024 x 650) painamalla oikeassa yläkulmassa olevia nuolia.

Ensimmäinen sarjan kuvissa pääsee vertaamaan ihonsävyjä sekä suurikontrastisia kohteita testitaulun oikeasta yläkulmasta.

Toisen sarjan kuvissa pääsee vertaamaan pienikontrastisia kohteita testitaulun vasemmasta yläkulmasta.

Niukassa valossa otettujen kuvien laatu on pitkälti kiinni kuvapisteiden ja sitä kautta kennon koosta. Isommalla aps-c-kokoisella kuvailmaisimella varustetut Canon ja Fujifilm eivät kuitenkaan edusta luokkansa huippua, joten ainoastaan Fujifilm ottamaa hieman etumatkaa Olympuksen ja Panasonicin micro four thirds -kameroihin. Canon jää jopa hieman jälkeen Olympuksesta ja Panasonicista.

Katunäkymistä ensimmäinen on otettu kirkkaassa kevätauringon paisteessa. Siitä rajattujen sadan prosentin osasuurennosten avulla voi arvioida kameroiden dynamiikkaa, eli kykyä toistaa kohteen tummimmat ja vaaleimmat kohdat.

Öisestä katunäkymästä rajatut sadan prosentin osasuurennokset on kuvattu herkkyydellä ISO 3200.

Videoiden suurin tarkkuus on Panasonic DC-GX800:ssa 4k ultra hd eli 3840 x 2160 pistettä. Muissa on tyytyminen 1920 x 1080 pisteen full hd -tarkkuuteen. Panasonicin parempi erottelu näkyy selvästi jo full hd -näytöllä tai -televisiossa. Lisäksi se mahdollistaa otosten rajaamisen jälkeenpäin.

VERROKIT: