Nokia oli viimeksi tapetilla muutama vuosi sitten, kun sen puhelintoiminnot myytiin amerikkalaiselle Microsoftille. Nolosti päättyneen Windows-kokeilun jälkeen yhtiö keskittyi vähemmän seksikkäisiin bisneksiin, kuten tukiasema- ja verkkoliiketoimintoihin.

Itse Nokia-puhelinbrändi ei ole kuitenkaan hävinnyt minnekään. Nokia-kännykät ovat nyt palaamassa lujaa vauhtia takaisin. Nyt vain niiden takaa löytyy uusi yhtiö suomalainen HMD Global.

Uutta puhelimissa on myös niissä käytetty Android-käyttöjärjestelmä. Tärkeintä on, että puhelimien etupaneeleissa komeilee jälleen tuttu Nokia-logo.

Kaikki kolme hiljattain myyntiin tullutta uutta Nokia-älypuhelinta sijoittuvat joko varsin edulliseen tai keskihintaisten laitteiden luokkaan. Nyt esiteltävän kalleimman Nokia 6 –mallin hinta on sekin ainoastaan 249 euroa.

Hyvä ensivaikutelma

Päällisin puolin Nokia 6 näyttää samalta kuin keskimäärin kaikki älypuhelimet nykyään. Mukavasti kulmiltaan pyöristettyä laitetta voisi helposti luulla esimerkiksi Huaweiksi tai vaikkapa pari vuotta sitten myyntiin tulleeksi Apple iPhone 6S+ -malliksi.

Vaikutelma laitteesta on jatkuu muutenkin hyvänä. Yhdestä kappaleesta jyrsitty alumiinikehikko antaa puhelimelle tiettyä jykevyyden tuntua.  Timantilla viistetyt reunat näyttävät nekin kiiltävän tyylikkäiltä. Painoa on 165 grammaa,  joten laite ei ole ihan keveimmästä päästä.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 7.1.1 uusimpana Nougat-versiona. HMD ei ole ilmoituksensa mukaan lisännyt ohjelmistoon mitään ylimääräistä ja on luvannut myös jatkossa tuoda siihen aina päivitykset uusiin Android-versioihin. Laitteessa pitäisi siis aina olla tarjolla viimeisin versio puhtaasta Androidista. Tähän asti vastaavaa on totuttu näkemään ainoastaan kalliimmissa Google Nexus -malleissa.

Kieltämättä Nokia 6:tta käyttää mielikseen. Näyttö tottelee sormenpään liikkeitä nopeasti ja kevyellä kosketuksella. HMD:n kehut kevennetystä ja turhista toiminnoista vapaasta Androidista eivät tunnu ollenkaan tuulesta temmatulta.

Puutteita suorituskyvyssä

On selvää, että keskimääräistä edullisemman laitteen hinnan täytyy näkyä jossain. Nokia 6:n tapauksessa tämä näkyy ja tuntuu monilta kohdin sen suorituskyvyssä.

Laitteen 5,5 tuuman lcd-näytön tarkkuus on vaatimattomalta kuulostavat 1920 × 1080 pikseliä (full hd), mikä tosin sekin riittää moneen käyttöön.

Laitteen prosessorinakin on vähemmän suorituskykyinen 1,4 gigahertsin Snapdragon 430. Sisäistä muistia löytyy vain 21 gigatavua, eli luvattoman nuukasti. Usb-portti on vanhaa micro-usb-tyyppiä uudemman C:n sijaan. Akun kapasiteetti on pienehköltä kuulostava 3 Ah. Myös pikalataus puuttuu.

Nokian kamera- ja kuvausominaisuuksissa ei ole liiemmin valittamista. Puhelimessa on 8 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera. Takakameran tarkkuus on 16 megapikseliä.

Hyvissä valaistusolosuhteissa Nokian kameralla saa kelpo kuvia, mutta hämärämmässä ympäristössä kuvissa alkaa näkyä enemmän kohinaa.

Eniten sanomista Nokia 6:ssa on kuuluvuudessa. Kuulokeääni kuulostaa hiljaiselta  ja sen laatu kalliimpiin malleihin verrattuna on korkeintaan keskitasoa. Myös mikrofoniäänessä on selvää kuuluvaa säröä.

Yhteys matkapuhelinverkkoon ei sekään ole kaikilta osin ihan kunnossa. Kentän käydessä heikoksi yhteydenpito pettää helposti, jolloin ääni alkaa pätkiä. Koko yhteys jopa katkesi kertaalleen kokeilumme aikana. Laitteen lähetystehoa onkin luultavasti tahallisesti rajoitettu akun säästämiseksi ja toiminta-ajan lisäämiseksi.

HMD on astunut uusilla Nokia-älypuhelimillaan rajusti kilpailulle Android-markkinoille. Tavoitteena sillä on päästä – ei enempää, eikä vähempää – suurten valmistajien joukkoon. Sen on vain pystyttävä jotenkin erottumaan sadoista muista merkeistä. Ihan vielä Nokia ei meitä vakuuta.

Lue laajempi testi Nokia 6:sta Tekniikan Maailman numerossa 13/2017, joka ilmestyy 28. kesäkuuta.


Nokia 6

Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat

Pääedustaja: HMD Global Oy

Hinta: 249 €

Mitat: 154 x 76 x 7,8 mm

Paino: 163g

Näyttö: 5,5 tuuman IPS lcd –näyttö, 1920 × 1080 pikseliä

Kamerat: 16 Mpx (taka), 8 Mpx (etu)

Prosessori: 8-ytiminen 1,4 GHz Qualcomm Snapdragon 430

Muisti: ram 3 Gt, sisäistä tallennustilaa 32 Gt, micro-sd-muistipaikka

Yhteydet: 4g lte (maks. 150 Mbit/s), wlan 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, nfc

Sensorit: Kiihtyvyystunnistin, gyroskooppi, e-kompassi, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet

Liitännät, micro-usb, 3,5 mm kuulokelähtö

Akku: LiIon 3,0 Ah, puheaika 18h, valmiusaika 32h (valmistajan ilmoittama)