Samsungin Galaxy Note -mallisto on pitkään miellyttänyt tehokäyttäjiä, jotka haluavat suorituskykyisen puhelimen lisäksi käyttää kosketuskynää tehtävissään. Uusin Note9-malli laajentaa S Pen -kosketuskynän käyttömahdollisuuksia entisestään.

Ensimmäisellä vilkaisulla on helppo erehtyä mallista.

Kosketuskynä on nyt varustettu aiemmista poiketen bluetooth-yhteydellä, joten sitä voi käyttää myös kännykän toimintojen kauko-ohjaukseen. S Pen käyttää radioyhteyteen virtapihiä Bluetooth Low Energy -tekniikkaa. S Penin avulla onnistuu esimerkiksi puhelimen kameran kuvien ottaminen tai powerpoint-esityksen kalvojen etäselaaminen.

Kynän ominaisuudet tulevat jatkossa laajenemaan myös muihin sovelluksiin. Kynän toiminta-aika yhdellä latauksella on noin 30 minuuttia ja kynä latautuu täyteen lataustasoon nopeasti, vain 40 sekunnissa.

S Pen -kosketuskynän avulla voi luoda Note9:n näyttöön vaikka taidetta.

Samsungin tehokäyttäjille suunnattu DeX-telakka on siirretty historiaan. Sen toiminnot hoituvat nykyään suoraan usb-c/hdmi -adapterin kautta. Note9 voi käyttää samanaikaisesti laitteen ollessa kytkettynä erilliseen näyttöön.

Samsung ei ole lähtenyt mullistavasti muuttamaan uuden Note-mallin ulkonäköä. Ensimmäisellä vilkaisulla onkin helppo erehtyä mallista, sillä uunituore Note9 muistuttaa lähes täysin edeltäjäänsä. Puhelimen ulkomitoista on saatu veistettyä millimetrejä sieltä täältä. Siitä huolimatta näytön koko on kasvanut 0,1 tuumaa, jo varsin kookkaaseen 6,4 tuumaan kokoluokkaan.

Pääkamerat ovat kummatkin optisesti vakautettuja ja tarkkuudeltaan 12 megapikseliä.

Puhelimen painoon on myös tullut muutama gramma lisää. Puhelimen ulkokuoren kulmat ja näyttö ovat kantikkaat ja noudattavat edellisten Note-puhelimien tyyliä. Perinteisistä linjoista ei ole liiaksi poikettu.

Sormenjälkilukija on siirretty alkuperäisestä paikastaan kameran vierestä kameran alle, josta se on helpommin löydettävissä. Mahdollisesti uusi paikka vähentää kameran lasin tahattomia sormenjälkiä. Bixby-avustimen näppäin on tutussa paikassa puhelimen kyljessä. Käyttäjän tunnistuksessa käytetty iirisskanneri sijaitsee puhelimen yläosassa.

Näyttö on edellisestä Note8-mallista tuttu Super AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 2 960 x 1 440 pikseliä. Yleisestä trendistä poiketen Samsung ei ole lisännyt Note9:n yläkulmaan etukameralle varattua häiritsevää lovea, vaan näyttö on yhtenäinen yläreunaa myöten.

Myyntiin tulevat värit ovat sininen (Ocean Blue) ja musta (Midnight Black).

Suorituskyvystä vastaa S9-mallistosta tuttu Exynos 9810 suoritin, joka ei jää pullonkaulaksi vaativammassakaan käytössä. Keskusmuistia on vakiona kuusi gigatavua. Massamuistin määrä on kasvanut 64 gigatavusta 128 gigatavuun.

Muistia on mahdollista vielä kasvattaa muistikortin avulla. Note9-mallistosta löytyy myös 8 gigatavun keskusmuistilla sekä huikealla 512 gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio. Muistitilaa on supermallissa mahdollista laajentaa muistikortilla jopa 1 teratavuun. Käyttöjärjestelmänä uutuuskännykässä on Android 8.1 eli Oreo-versio.

Puhelimen takapuolella on S9+-mallista tuttu kamerakombinaatio. Pääkameraosasto sisältää kaksi kameraa, joista toinen on varustettu kaksinkertaisella polttovälillä. Molemmat kamerat ovat optisesti vakautettuja ja tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Laajakulmainen kamera on myös varustettu säätyvällä aukolla (f1,5–2,4). Etukamerana on 8 megapikselin kamera f1,7-aukolla.

Kameraohjelmistoa on tehostettu älytoiminnoilla. Kamera varoittaa kuvaajaa tärähtäneestä kuvasta ja, jos kuvattavan henkilön silmät ovat kiinni otetussa kuvassa. Lisäksi ohjelmisto tunnistaa 20 erilaista kuvaustilannetta tai kohdetta, ja säätää asetukset tilanteen mukaan.

Erikoisuutena Ocean Blue -värivaihtoehdossa on keltainen S Pen -kynä.

Vaikka yksi Note-malliston vuosikerroista jäikin historiankirjoihin pullistuvien akkunsa takia, Samsung ei ole jäänyt murehtimaan asiaa. Note9-puhelimessa on muhkea 4 000 mAh akku, joka on varauskyvyltään peräti 21 prosenttia edellismallia parempi. Suuremman akun ansiosta puhelimen toiminta-aika yhdellä latauksella on kasvanut. Akut käyvät nyt valmistusvaiheessa tarkan kahdeksan kohdan turvallisuustarkistuksen, jottei historia toistaisi itseään.

Puhelin on veden- ja pölynkestävä ja se tukee langatonta latausta. Valmistajan mukaan Note9 kykenee jopa 1,2 Gbit/s verkkonopeuksiin parannellun antennitekniikan ja modeemin voimin.

Samsung Galaxy Note9 -puhelimen uusia ominaisuuksia ei saa halvalla. Puhelin tulee myyntiin Suomessa 24. elokuuta. Edullisemman kuuden gigatavun käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustetun version suositushinta on 1 029 euroa. Isommalla kahdeksan gigatavun käyttömuistilla ja 512 gigatavun tallennusmuistilla varustetun version suositushinta nousee jo 1 299 euroon. Samsung Galaxy Note9:n ennakkomyynti alkaa tänään.