Saksan avaruusjärjestö DLR:n tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan Etelämantereella sijaitsevassa EDEN-ISS-kasvihuoneessa kasapäin vihanneksia ilman maa-ainesta, päivänvaloa tai torjunta-aineita, kertoo Science Alert -sivusto.

Saksan Etelämantereen Neumayer III -tutkimusaseman viimeisimpään satoon lukeutuu 3,6 kilogrammaa salaatinlehtiä, 18 kurkkua ja 70 retiisiä.

Tutkimusasemaa ympäröiviin olosuhteisiin nähden runsas ja monimuotoinen sato onnistui tutkijoiden kehittelemän uudelleen käytettävän kastelujärjestelmän, ravintoaineratkaisun sekä led-valaistuksen ansiosta. Kasvihuoneen hiilidioksiditasojen tarkka seuranta oli myös tärkeässä roolissa hyvin onnistuneessa kasvatusprojektissa.

Maistuisiko etelämanterelainen retiisi? (KUVA: EDEN-ISS/DLR)

Kyseessä on vasta kuitenkin pieni alkusysäys paljon suuremmalle tuotantoprojektille. Tutkijat uhoavat, että toukokuuhun mennessä kasvihuoneesta poimitaan vihanneksia 4–5 kilogramman edestä viikossa.

Eden-ISS projektin päämääränä on tutkia monipuolisen ruokatuotannon mahdollisuuksia äärimmäisissä olosuhteissa. Esimerkiksi pitkällä avaruuslennolla olisi hyvä pystyä tuottamaan ravintoa omavaraisesti pelkän muonavaraston sijasta. Kansainvälisellä avaruusasemalla, ISS:llä onnistuttiin kasvattamaan salaattia vuonna 2015.

Pelkkien avaruussalaatinlehtien popsiminen Marsiin suuntautuvalla lennolla ei ehkä kuitenkaan ole paras vaihtoehto, joten saksalaistutkijat pyrkivätkin salaatin, reetisien ja kurkkujen lisäksi kasvattamaan nyt myös tomaatteja, paprikoita, yrttejä sekä marjoja.

Yksinkertaisen etelämanterelaisen kylmän kasvisruokalajin seuraksi on kasvamassa tällä hetkellä myös mansikoita.