Kenellekään ei tule (tai ainakaan pitäisi tulla) enää nykypäivänä yllätyksenä, että suuret internet- ja teknologiayritykset haalivat meistä valtavia määriä tietoja.

Me käyttäjät olemme tuote, jolla nämä suuryritykset tahkoavat voittoja. Jatkuvasti matkapuhelimessasi taustalla pyörivät sovellukset tietävät, missä liikut ja ketä tapaat. Ne tuntevat kiinnostuksenkohteesi ja pääsevät käsiksi kuviisi, joista ne automaattisesti tunnistavat sinut ja ystäväsi.

Voi siis olla, että jollain tasolla ne tuntevat sinut paremmin kuin sinä tunnet itsesi.

Etenkin Facebookin tiedonkeruusta on puhuttu viime vuosien aikana paljon. Lakimiehet ja toimittajat perkaavat aika-ajoin palvelun käyttöehtoja ja Facebookin heistä itsestään tallentamia tietoja.

Ei siis liene ihme, että kun ranskalainen toimittaja Judith Duportail pyysi saada omat lokitiedostonsa deittisovellus Tinderistä, palautti se tälle 800 sivua naisen ”syvimpiä, pimeimpiä salaisuuksia.”

”Tinder pitää lukua Facebook-tykkäyksistäni, Instagram-kuvistani (vielä tilin poistamisen jälkeenkin), koulutuksestani ja sisäänkirjautumisistani”, Duportail luettelee The Guardianin artikkelissaan.

”Se tietää minkä ikäryhmän miehistä olen kiinnostunut. Kaikki sovelluksessa käymäni keskustelut ja silloinen sijaintini on tarkasti tallessa… Lista jatkuu ja jatkuu.”

”Ajatus siitä, että joku muu on lukenut sovelluksen keräämät tiedot saa minut kavahtamaan.”

Duportail kertoo tunteneensa syyllisyyttä lukiessaan 800-sivuista nivaskaa itsestään. Hän kertoo hämmästyneensä kaikesta siitä tiedosta, jotka hän on vapaaehtoisesti luovuttanut deittisovellukselle neljän vuoden aikana.

”Lukiessani vuodesta 2013 alkaen lähettämiäni Tinder-viestejä matkustin samalla omiin haaveisiini, pelkoihini, seksuaalisiin mieltymyksiini ja varjelluimpiin salaisuuksiini. Ajatus siitä, että joku muu on lukenut tietoni, saa minut kavahtamaan.”

”Tinder tuntee sen oikean, kunniattoman version minusta. Sen, joka copy-pastesi saman vitsin parille numero 567, 568, 569. Sen, joka keskusteli eräänä uudenvuoden päivänä kuudentoista eri miehen kanssa, jotka myöhemmin ghostasin.”

Darthmoutin yliopiston digitaaliseen teknologiaan erikoistuneen sosiologi Luke Starkin mukaan sosiaalisen median palvelut hyödyntävät yksinkertaista emotionaalista ilmiötä: Data on ihmisille kaukainen, abstrakti käsite.

”Vasta kaiken tämän tiedon näkeminen tulostettuna iskee meihin,” hän toteaa.

Sosiaalisen median palvelut toimivat kanssamme symbioosissa. Facebook auttaa pitämään kavereihin yhteyttä ja Tinderin keräämät tiedot auttavat algoritmia poimimaan potentiaalisia kumppaneita – puhumattakaan siitä, mitä tekisimme ilman Googlea!

Palvelut myös kertovat avoimesti, että tietoja voidaan käyttää kohdistettujen mainosten esittämiseen. Henkilökohtaista metadataa käytetään samalla tavalla työnhakupalveluissa ja esimerkiksi lomamatkojen hinnan määrittelemisessä – eikä sen osuus markkinoilla tule ainakaan vähenemään tulevaisuudessa.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että henkilökohtaiset tietosi eivät välttämättä ole turvassa ikuisesti. Loppujen lopuksi päätäntävalta ja vastuu on jokaisen omissa käsissä.

Duportailin kirjoituksen pääset lukemaan täältä.

Toistaiseksi Tinder luovuttaa käyttäjiensä henkilökohtaiset tiedot vain harvoille. Tähän on tulossa muutos ensi vuonna, kun eurooppalaista tietosuoja-asetusta laajennetaan koskemaan myös Euroopan ulkopuolisia yrityksiä.

Facebookin keräämät käyttäjätiedot puolestaan on helposti ladattavissa. Se onnistuu Facebook-näkymässä kohdassa Asetukset -> Yleiset käyttäjätilin asetukset -> Lataa Facebook-tietosi.