Kaikkihan sen tietävät, että aurinko nousee idästä. Nyt tuntuu siltä, että idästä alkaa myös seuraava autoteollisuuden nousu. Niin väkevä on japanilaisten valmistajien näyttö, etenkin jos katsotaan, mitä heillä on esittää lähitulevaisuuden varalle.

Tokiossa nähtiin runsas autonäyttely, kuten aina. Silmiin osui suorastaan hengästyttävän paljon uusia konseptiautoja. Joukossa oli mitä mielikuvituksellisimpia laitteita, joista tätä ennen ei ole ollut vähäisintäkään tietoa. Asiassa ei liene mitään ihmeellistä. Tällainen on Tokion näyttely ollut aina. Totutun kaavan mukaisesti japanilaiset autot muodostivat näyttelyn tähdistön.Syykin on selvä: vanhan mantereen arkisemmalla kalustolla ei ole Japanissa minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia.

CHEVROLET Cruze on merkin ensimmäinen malli, joka on suunniteltu Aasiassa ja myös valmistetaan siellä. Yhteistyössä Suzukin kanssa (jonka tehtailla se myös tehdään) kehitetyn auton suunnitteluajaksi kerrottiin ennätyslyhyt viisi kuukautta. Kompaktin kokoinen 3,6 metrin pituinen Cruze kuitenkin muistuttaa hyvin paljon jo kaksi vuotta sitten Tokion autonäyttelyssä esiteltyä prototyyppiä.

NISSAN Fairlady Z nähtiin vihdoinkin lopullisessa muodossaan. Sen myynti alkaa ensi vuonna Yhdysvalloissa ja vuotta myöhemmin Euroopassa. Uuden 3,5-litraisen moottorin jatkuvasti säätyvän venttiilien ohjauksen luvataan takaavan sekä hyvän suorituskyvyn että leppoisat ominaisuudet kaupunkiajoon. Kuusivaihteisen vaihteiston viisi alinta porrasta ovat tiheitä mahdollisimman hyvän kiihtyvyyden takeeksi, kuudes vaihde puolestaan on matka-ajoon ja polttoaineen säästämiseen.

TOYOTA pod todisti sen, mitä monet ovat jo kauan epäilleet: autoillakin on tunteet, tähän asti ne eivät vain ole osanneet niitä osoittaa! Yhdessä Sonyn kanssa kehitetty pod pystyy näyttämään keulan neljällä värillään, onko se onnellinen, väsynyt, surullinen vai vihainen. Omistajan avatessa kaukosäädöllä auton oven, pod niiaa ja heiluttaa innostuneesti takaluukkuun sijoitettua häntäänsä – ei kun antenniansa. Antennin heilutuksella voi myös vaikkapa kiittää, jos joku antaa tietä.

(Tiivistelmä Martti Merilinnan artikkelista TM 19/2001, s. 8-21)