DVD-RAM on uusin tulokas tallentavien DVD-soitinten joukossa. Lyhyen koekäytön jälkeen on sanottava, että DMR-E20 korvaa kotivideonauhurin hyvin. Se tallentaa kuvan ja äänen parhaimmillaan erinomaisella laadulla. Tallennukseen käytetään koteloitua DVD-RAM-levyä. Panasonicin erikoisuus on kuitenkin ajansiirtonäppäin. Sen ansiosta tv-elokuvan katselu jatkuu siitä mihin se jäi, kun puhelin soi…

DMR-E20 on muistuttaa käyttöönotoltaan parhaita nykyaikaisia kuvanauhureita. Oikea kellonaika sekä kaikki verkossa näkyvät tv-kanavat tallentuvat esiasetusautomatiikan ohjaamina omille muistipaikoilleen, ja ajastintoiminnot ovat nekin erinomaiset.

DVD-RAM-levylle (kuten tietokoneen kiintolevyllekin) voi kirjoittaa uutta dataa samalla, kun jo tallennettua bittivirtaa toistetaan. Juuri siksi Panasonic on lisännyt soittimeensa Time Slip -toiminnon. Ajastin on sekin hyvin monipuolinen. Ajastinmuistiin voi kuukautta aikaisemmin tallentaa jopa kuudentoista tv-ohjelman tiedot. Ajastimen hyviin puoliin kuuluu myös toimiva PDC.

Äänipuolella Panasonic soittaa tietysti myös sekä Audio CD -levyjä että itse tehtyjä CD-R- ja CD-RW-musiikkilevyjä. Lisäksi toistolistalla on hieman harvinaisempi, omalla tietokoneella poltettava ja itse kuvattujen elokuvien esittämiseen myös hyvin sopiva Video CD -levy.

Parhaalla tallennuslaadulla (XP) yhdelle DVD-RAM-levylle mahtuu vain tunnin verran kuvaa ja ääntä. Hyvästä lähteestä tallennettu kuva toistuu tällöin erinomaisena, joskin pienimmät yksityiskohdat toistuvat nopeita liikkeitä sisältävissä kohtauksissa aavistuksen pehmeinä.

SP-nopeutta voi hyvin käyttää tv-tallenteisiin, jolloin yhdelle vakiolevylle mahtuu ohjelmaa parin tunnin verran. Kuvassa saattaa näkyä XP-laatuun verrattuna hieman enemmän neliömäisiä häiriöitä, mutta pienet yksityiskohdat toistuvat edelleen terävinä.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 3/02, s. 30-32)